Witam,
Zakupiłem niedawno router Linksys WRT54GL którego używam do podłączenia do netu dwóch kompów: stacjonarny po kablu i laptop przez WiFi. Dostawcą netu jest UPC.
Wszystko hula wyśmienicie, z tym że mam włączony serwer DHCP, czyli kompom przydzielane są adresy z puli 192.168.1.*** Ponieważ jednak mam łącze na którym mam dostępnych 5 adresów IP chciałem tak skonfigurować sprzęt, by każdy komp miał osobny adres IP.
Niestety, jak wyłączę DHCP Server na routerze, net mam tylko na stacjonarce - na laptopie neta brak. Czy da się to skonfigurować tak, żeby kompy miały oddzielne IP ? A jeśli tak, to czy przy różnych IP dalej można funkcjonować w ramach grupy roboczej (udostępnianie plików i drukarek) ?
Będę wdzięczny za sugestie jak to zrobić...
Pozdrawiam
Tomek
Kilka IP na WRT54GL ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Kilka IP na WRT54GL ?
Zakładając, że modem UPC przydziela te 5 numerów IP po DHCP, najprościej byłoby wyłączyć NAT i serwer DHCP na routerze (żeby działał jako switch). Wtedy jednak ciężko będzie udostępniać pliki i drukarkę wewnątrz grupy roboczej.
Innym wygodnym rozwiązaniem byłoby korzystanie po prostu z jednego IP, pozostanie przy adresach z puli 192.168.1.* na komputerach, i włączenie w routerze UPnP - aplikacje, które wymagają również połączeń przychodzących będą "same" przekierowywać sobie porty, ew. możesz przekierować porty bezpośrednio na routerze, jeśli planujesz postawić jakiś serwer.
Do czego potrzebne by Ci były publiczne IP na każdym z komputerów?
Innym wygodnym rozwiązaniem byłoby korzystanie po prostu z jednego IP, pozostanie przy adresach z puli 192.168.1.* na komputerach, i włączenie w routerze UPnP - aplikacje, które wymagają również połączeń przychodzących będą "same" przekierowywać sobie porty, ew. możesz przekierować porty bezpośrednio na routerze, jeśli planujesz postawić jakiś serwer.
Do czego potrzebne by Ci były publiczne IP na każdym z komputerów?