WiFi Direct - nowa specyfikacja?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

WiFi Direct - nowa specyfikacja?

Post autor: Blido »

PCLab.pl pisze:Przedstawiciele stowarzyszenia Wi-Fi Alliance, organizacji typu non-profit skupiającej ponad 300 firm powiązanych z rynkiem komunikacji bezprzewodowej, poinformowali o pracach nad wprowadzeniem nowej specyfikacji Wi-Fi Direct, dzięki której możliwe będzie nawiązywanie komunikacji (pomiędzy urządzeniami wyposażonymi w moduł łączności bezprzewodowej) bez pośrednictwa routerów czy hotspotów.

Projekt o kodowej nazwie Wi-Fi peer-to-peer ma znaleźć zastosowanie we wszystkich urządzeniach telekomunikacyjnych wyposażonych w odpowiednie urządzenia pozwalające na łączność bezprzewodową. Dotyczy zarówno telefonów komórkowych, komputerów, ale także kamer, drukarek i innych urządzeń peryferyjnych, które wyposażane są w interfejsy bezprzewodowe.

Przyszłe urządzenia zgodne ze specyfikacją Wi-Fi Direct będą mogły się łączyć bezpośrednio z innym urządzeniami, będą także mogły dołączać do istniejących grup urządzeń. Projektowane rozwiązanie ma wykorzystywać istniejące pasma używane do łączności bezprzewodowej, a także już znane cechy tego typu łączności (jak na przykład zabezpieczanie transmisji danych za pomocą kluczy WPA2)

Wi-Fi Alliance planuje rozpoczęcie certyfikacji Wi-Fi Direct w połowie przyszłego roku.
Źródło: PCLab.pl
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: WiFi Direct - nowa specyfikacja?

Post autor: ja.michal »

Fajnie. Jak jeszcze ludzie by zrobili sieć non stop to wyszła by chodząca sieć punktów dostępowych. ;) BTS in run. :hyhy:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Jak jeszcze ludzie by zrobili sieć non stop to wyszła by chodząca sieć punktów dostępowych.
To chyba największa zaleta :) Tylko nie wiadomo czy wypali, bo każdy musiałby mieć włączone WiFi. Przykładowa sytuacja - kilku ludzi z urządzeniami z WiFi (telefony, PDA, itp) znajduje się w zasięgu darmowego hotspotu i przekazuje sygnał tym znajdującym się dalej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:znajduje się w zasięgu darmowego hotspotu i przekazuje sygnał tym znajdującym się dalej.
No właśnie. :) Tylko coś by mogło tym ruchem zarządzać a nie 50 osób do HS 1Mb/s. :roll:
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Blido pisze:każdy musiałby mieć włączone W
Tylko kto na to pójdzie żeby my baterię ciągało :roll:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

przemox.1 pisze:Tylko kto na to pójdzie żeby my baterię ciągało :roll:
Dlatego fajnie gdyby działało to na tej samej zasadzie co programy P2P - korzystasz z internetu, jeśli udostępniasz go komuś innemu ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zastanawiam się czym to się różni od Ad-Hoc? :?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Zastanawiam się czym to się różni od Ad-Hoc?
Też się zastanawiam. Może urządzenia automatycznie będą się ze sobą łączyły gdy tylko znajdą się w zasięgu? Dobra propozycja dla lamerów lubiących rozwiązania "włącz i zapomnij" kupuje yaki drukarkę WiFi, podłącza do prądu i jest już ona w jego sieci domowej. O bezpieczeństwie nie będę się wypowiadał :]
Być może urządzenia z tym standardem będą AP, routerem i bridge w jednym, tak że nawet wspomniana drukarka będzie mogła udostępniać internet i to beż żadnej konfiguracji?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Zastanawiam się czym to się różni od Ad-Hoc? :?
Myślałem, ze tylko ja sobie to pytanie zadaję ;) ale widzę, że jednak nie :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ