JAM__78 pisze:czy bedzie chodziło to jak trzeba w opcji z internetem z PLAY 10 gb.
Jak router + RJ45 to działać będzie.
Jak będzie działać to zależy od jakości sieci Play w miejscu gdzie będziesz z tego korzystał.
Może, ale nie musi się zdarzyć że będzie raz na jakiś czas zrywać strumień radia.
Witam, odświeżę trochę temat. Jestem użytkownikiem netu z Playa, noszę się z zamiarem kupienia ww. routera. Czy ten router jest kompatybilny tylko z modemami USB typu Play, Orange itp, czy po podłączeniu takiej Neostrady czy Netii też będzie działał?
Hasselhoff, to router do modemów USB Huawei. Do niczego innego. To czy modem działa w Orange, Play czy innej sieci nie ma znaczenia. Byleby był to Huawei i obsługiwany przez router.
Neostrada czy Netia to inna bajka.
Heh, no to widać w punkcie sprzedaży play sami nie wiedzieli, co mówią Zadałem im właśnie takie pytanie, czy jak np z chwilą wygaśnięcia umowy zdecyduję przejść na internet powiedzmy Neostrady, czy router nadal będzie funkcjonalny. Pani stwierdziła, że oczywiście. Już chciałem go brać, ale stwierdziłem, że lepiej się najpierw upewnić
Czyli nie ma opcji, żeby do tego sprzętu podłączyć modem Netii? Szkoda, bo teraz mają jakąś promocję że za 99 zł go oddają.
No toś pytanie zadał im z kosmosu - nie bardzo wiem co ma Neostrada do routerów 3G... D100 jest urządzeniem, które udostępnia internet przychodzący ze zgodnego modemu USB Huawei do sieci WLAN oraz portu RJ45. Nie ma żadnej fizycznej możliwości podania mu sygnału z sieci ADSL (takiego, jaki jest w Neostradzie).
No może... jak kupisz usługę dostępową Orange, to dostaniesz w pakiecie za dodatkowe 9 PLN aktywację, którą wsadzisz do modemu. Ale nadal do Neostrady czy innych sieci kablowych (Aster też podobną ofertę ma jak Orange) temu daleko.
pasza_sadyka pisze:Nie mogę się doszukać czy D100 "uciągnie" E1820. Ktoś może wie?
Niestety nie przynajmniej mój nie poradził na E1820 z Ery - twierdził, że brak modemu.
Prawdopodobnie gdyby pokombinować trochę i komendami AT wyłączyć NDISa w E1820 to ten komplet by ruszył... może któregoś dnia sprawdzę.
Rozumiem, ze podlaczenie 2 kompow pod ten router powoduje spadek szybkosci o 50 % na kazdym z nich. Ale czy ten spadek ma miejsce dopiero gdzy 2 kompy na raz pracuja w necie, czy juz samo skonfigurowanie polaczenia Wifi i praca jednego kompa w necie powoduje spadek o 50%?
sp6huk pisze:Nie, o 50%, a to dlatego, że łącza nie da rady podzielić na połowę, i każdy komputer obciąża je we własnym zakresie,
W największym uproszczeniu, jeśli router nie ma jakiegoś porządnego zarządzania pasmem, obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy, pierwszy komp zacznie ściągać jakiś plik to drugi ma już tylko resztę dostępnego transferu. Do tego łącza bezprzewodowego o zmiennej prędkości na pół się nie da podzielić bo nigdy nie wiadomo ile te łącze ma prawdziwej przepustowości.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Do tej pory zestaw D100, modem Huawei e220 (bez simlocka od Plusa) z kartą sim Play działał OK. Po kupieniu Blueconnecta brak połączenia z netem. W ruterze wszystkie 4 diodki świecą na zielono. W oknie konfiguracyjnym ruter pokazuje że modem prawidłowy - zielony punkt, WAN - czerwony punkt, siła sygnału OK). W oknie konfiguracyjnym wszystko zostało tak jak z Playa (nr dostępu *99#). Sam Blueconnect w modemie ZTF 100 połączonym bezpośrednio z kompem działa OK. Co robić?
ja.michal pisze:Ty wsadzasz ZTE do D100 czy E220 z kartą BC do D100?
W pierwszej konfiguracji nie będzie działać.
W drugiej może E220 z Playa ma simlocka?
Do D100 wsadzam Huawei e220 bez simlocka - pierwotnie był z Plusa, potem oddałem do zdjęcia simlocka i potem działał z kartą SIM Playa.
Ostatnio kupiłem Blueconnecta - niestety z modemem ZTF więc przełożyłem kartę SIM blueconnecta do Huawei e220 i ... lipa brak połączenia z netem.
Modem ZTF używam do sprawdzania czy w ogóle blueconnect działa - i działa dobrze więc karta SIM blueconnecta powinna być OK.
Mam takie podejrzenie czy ta karta SIM blueconnecta ma jakieś ukryte polecenie żeby działać tylko w modemach Ery z simlockiem Ery.
Po aktualizacji przywraca stare ustawienia czy trzeba konfigurować od nowa?
I jeszcze jedno: Menu/Security/Firewall Switch/Enable LAN MAC address filter
dlaczego jak zaznaczę tę opcję i wybiorę tylko dla "permits" to nie wpuszcza mi komputera podłączonego za pomocą WLANu? (komp jest na liście allow we WLANie)