Posiada CDMA bo wykupił Nordiska.Digitall pisze:bo Plus nie posiada ani WiMax'a ani CDMA
Orange Freedom Pro i limit
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Orange Freedom Pro i limit
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Każdy internet satelitarny ma limity tylko nazwa jest inna (polityka sprawiedliwego dostępu). Generalnie chodzi o to, że im więcej pobierzesz tym bardziej przycinają ci prędkość.Digitall pisze:Internet satelitarny z TP troszkę za drogi (1Mbps za 199 zł / miesiąc + sprzęt na start 1599 zł) choć jest niby bez limitów
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na stronie 3 macie jak wygląda przycinanie prędkości.
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358320/R ... 920043.pdf
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358320/R ... 920043.pdf
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dzięki, faktycznie, nie czytałem regulaminu, a tam jest o tym cięciu prędkości..
To i tak nie jest rozwiązanie..
Aktualnie najbardziej podoba mi się iPlus (26GB), ale nie ma dobrej prędkości u mnie na wiosce, tylko EDGE. I nie da się złapać zasięgu 3G... Nawet z anteną, bo taką posiadam.
Wiem, jestem raczej skazany na Orange CDMA Premium (14GB), ale czekam na rozpatrzenie reklamacji... Jak dzisiaj widać, modzili coś z systemem limitowania, bo po kilku godzinach limity znowu działają.
Generalnie gdyby nie regulamin Neostrady, to u któregoś sąsiada postawił bym Neo powiedzmy 1Mbps i zrobił sobie bridga po WiFi, ale regulamin Neo zabrania takich akcji pod groźbą opłat 4x sumarycznie itd... Ja wiem, że wszyscy tak niby robią, ale ja mam niektórych sąsiadów lekko niesprawnych umysłowo i zaraz miałbym jakieś problemy - szukali by tylko haczyka.
Ostatecznie DSL (mimo że drogo
), tylko muszę się pozbyć OFP, bo działa mi na nerwy.
To i tak nie jest rozwiązanie..
Aktualnie najbardziej podoba mi się iPlus (26GB), ale nie ma dobrej prędkości u mnie na wiosce, tylko EDGE. I nie da się złapać zasięgu 3G... Nawet z anteną, bo taką posiadam.
Wiem, jestem raczej skazany na Orange CDMA Premium (14GB), ale czekam na rozpatrzenie reklamacji... Jak dzisiaj widać, modzili coś z systemem limitowania, bo po kilku godzinach limity znowu działają.
Generalnie gdyby nie regulamin Neostrady, to u któregoś sąsiada postawił bym Neo powiedzmy 1Mbps i zrobił sobie bridga po WiFi, ale regulamin Neo zabrania takich akcji pod groźbą opłat 4x sumarycznie itd... Ja wiem, że wszyscy tak niby robią, ale ja mam niektórych sąsiadów lekko niesprawnych umysłowo i zaraz miałbym jakieś problemy - szukali by tylko haczyka.
Ostatecznie DSL (mimo że drogo

Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Gdzieś było o "operach wirtualnych" adsl'a którzy nie mają zakazu dzielenia poza lokal, choćby sferiostrada niestety obsługują chyba tylko mazowieckie.Digitall pisze:to u któregoś sąsiada postawił bym Neo powiedzmy 1Mbps i zrobił sobie bridga po WiFi
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sferia i Dialog nie mają klauzuli ograniczenia do lokalu. Sferia działa nawet na nie całym mazowieckim a tylko w strefie numeracyjnej 22.
Multimo niestety ma ograniczenie do lokalu.
[ Dodano: 2009-10-09, 16:24 ]
Zadzwoniłem do Dialogu i działają na całej Polsce (jeśli chodzi o łącza TP).
Trochę cena średnia, ale na czas nieoznaczony umowa.
http://www.dialog.pl/dialogdom_uslugiin ... p?obj=2380
Multimo niestety ma ograniczenie do lokalu.
[ Dodano: 2009-10-09, 16:24 ]
Zadzwoniłem do Dialogu i działają na całej Polsce (jeśli chodzi o łącza TP).
Trochę cena średnia, ale na czas nieoznaczony umowa.
http://www.dialog.pl/dialogdom_uslugiin ... p?obj=2380
- wojteks
- *** Administrator ***
Dyskusja na temat alternatywy do OFP z kolegą onimusza666 wydzielona do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=20038
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dziś zdjęto kajdany :
i jak tu oszczędzać przy takim łączu
Chociaż wolałbym żeby po przekroczeniu limitu dział ciut szybciej bo póki co to męka.

i jak tu oszczędzać przy takim łączu

Chociaż wolałbym żeby po przekroczeniu limitu dział ciut szybciej bo póki co to męka.
- Digitall
Dez3rteR, mam praktycznie tak samo jak Ty...
Generalnie nie chcę komentować tej sytuacji, ponieważ ktoś mi później będzie chciał wmawiać, że pomawiam naszego Operatora o praktyki iście diabelskie, nieetyczne itd. ale jeśli już zawsze mogę mieć własną opinię na ten temat i kropka.
Generalnie jestem na dobrej drodze do zerwania z nimi umowy, czekam już 2 tygodnie na odpowiedź na reklamację. Swoją drogą ostatnie 2 tygodnie również widziałem różnice w działaniu systemu limitowania prędkości, co mnie i tak nie satysfakcjonuje - ten Internet niby zamiennik stacjonarnego to ściema do nabijania kasy przez wyższe mobilne wersje Orange Free korzystające z CDMA..
Niech w końcu iPlus zrobi coś szybszego niż EDGE u mnie we wsi, to się przeprosimy, bo na ERĘ nie ma co liczyć, a Blueconnecta nawet za darmo nie chcę. I jeśli ERA faktycznie idzie już w LTE, to śmiem wątpić w jakość ich usług (Blueconnect to Ledwoconnect).
Generalnie nie chcę komentować tej sytuacji, ponieważ ktoś mi później będzie chciał wmawiać, że pomawiam naszego Operatora o praktyki iście diabelskie, nieetyczne itd. ale jeśli już zawsze mogę mieć własną opinię na ten temat i kropka.
Generalnie jestem na dobrej drodze do zerwania z nimi umowy, czekam już 2 tygodnie na odpowiedź na reklamację. Swoją drogą ostatnie 2 tygodnie również widziałem różnice w działaniu systemu limitowania prędkości, co mnie i tak nie satysfakcjonuje - ten Internet niby zamiennik stacjonarnego to ściema do nabijania kasy przez wyższe mobilne wersje Orange Free korzystające z CDMA..
Niech w końcu iPlus zrobi coś szybszego niż EDGE u mnie we wsi, to się przeprosimy, bo na ERĘ nie ma co liczyć, a Blueconnecta nawet za darmo nie chcę. I jeśli ERA faktycznie idzie już w LTE, to śmiem wątpić w jakość ich usług (Blueconnect to Ledwoconnect).
-
- Użytkownik forum
Szczerze mówiąc wolałbym mieć teraz prędkość do 1 mb/s ale po przekroczeniu limitu chociaż te 128 kb/s . Skoro test łącza pokazuje mi 2,7 Mb/s to znaczy ,że możliwości tego łącza są większe niż te zakładane w regulaminie. W końcu te 128 po limicie chyba by nie zabiło ruchu sieciowego a jaka zmiana w przeglądaniu stron.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Regulamin pozwala operatorowi na przycięcie prędkości do 1Mb/s to, że tego teraz nie robi nie oznacza, że w przyszłości nie zacznie, patrz: limit.Dez3rteR pisze:że możliwości tego łącza są większe niż te zakładane w regulaminie.
- Digitall
krystianb, raczej nie zacznie, ponieważ to kolejny koszt wdrożenia systemu limitowania prędkości (drugiego już). Łatwiej przecież ludzi straszyć limitem 3BG / miesiąc bo co za różnica czy 1Mbps czy 3Mbps - limit poleci szybciutko...
Dez3rteR, dobrze Cię rozumiem, Operator sam sobie kopie grób - ja umowy nie przedłużę, ba uciekam z Orange już drugi raz. Wolę jednak wolniej a z większym limitem 26GB... Przynajmniej mi rodzina nie zapcha łącza tak od razu, a i jakiegoś linuxa spokojnie sobie w nocy pobiorę..
Dez3rteR, dobrze Cię rozumiem, Operator sam sobie kopie grób - ja umowy nie przedłużę, ba uciekam z Orange już drugi raz. Wolę jednak wolniej a z większym limitem 26GB... Przynajmniej mi rodzina nie zapcha łącza tak od razu, a i jakiegoś linuxa spokojnie sobie w nocy pobiorę..
Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 10:01 przez Digitall, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej żaden ten koszt. Jeśli mają już system limitujący, co za problem dołożyć drugi limit 1Mb po 0B przetransferowanych (To tak trochę żartem) A na serio to projektując system limitowania 3GB na pewno w nim już zaszyli możliwość obcinania do 1Mb, funkcje są identyczne więc nie ma sensu robić 2 systemów robić.Digitall pisze:, raczej nie zacznie, ponieważ to kolejny koszt wdrożenia systemu limitowania prędkości (drugiego już).
- Digitall
Nie zrobi tego, ponieważ ten system limitowania często zrywa połączenia.. To nie działa tak jak było w iPlusie, że mogłem mimo limitu odpalić w firefoxie 100 stron i czekać na ich załadowanie.. w OFP nie doczekasz się tego, połączenia są zrywane (strony się nie wczytują) a wykres prędkości w NetMeter wygląda jak poszatkowany.. w iPlusie było bardzo stabilnie non-stop na max 56,3 kbps... i generalnie strony wczytywały się dużo szybciej. A w OFP skacze od 22kbps do 120kbps i szatkuje.
Nawet przy tym ich 1Mbps mogą zacząć dziać się cuda w takim układzie, więc raczej tego nie zrobią.. Druga sprawa z tym związana, to chcą pokazać jakie niby cuda u siebie mają i nie okroją tego do 1Mbps - to kwestia prestiżu skoro działa prawie na 3Mbps.
Nawet przy tym ich 1Mbps mogą zacząć dziać się cuda w takim układzie, więc raczej tego nie zrobią.. Druga sprawa z tym związana, to chcą pokazać jakie niby cuda u siebie mają i nie okroją tego do 1Mbps - to kwestia prestiżu skoro działa prawie na 3Mbps.
Ja chciałem migrować z OFpro do OFree z większym abonamentem i limitem i oto ich odpowiedż:''Witam
W odpowiedzi na Pana zgłoszenie informuję, że w chwili obecniej nie ma możliwości migracji z planu Orange Freedom Pro na plan Orange Free w czasie trwania okresu promocyjnego.
Bardzo mnie to dziwi-przecież ja chciałem IM płacić 2razy więcej kasy-nic za darmo-dla mnie jest to chore-ale na razie muszę mieć jakiś dostęp do neta-za rok może coś się zmieni-i też raczej nie przedłużę umowy-no chyba że nic innego nie będzie.
[ Dodano: 2009-10-16, 20:41 ]
Kolejne pisemko od Orange - na razie nie czaję o co chodzi: Witam serdecznie;
W związku z Pańskim zapytaniem z dnia 18.09.2009 r. odnośnie zmiany prędkości o ofercie Orange Freedom Pro, uprzejmie informuję, że istnieje możliwość zmiany oferty bez konieczności zachowania dotychczasowego okresu karencji (6 miesięcy). Warto dodać, że:
- Zmiana oferty nie ma wpływu na długość umowy.
- Cena opcji po zmianie jest zależna od cennika obowiązującego w chwili podpisania Umowy.
- Zmiana może być zlecona w dowolnym momencie trwania okresu rozliczeniowego,
- Zmiana jest wykonywana w terminie do 14 dni kalendarzowych od momentu jej zlecenia (w związku z tym zmiana będzie wprowadzana w trakcie okresu rozliczeniowego, a różnice w abonamencie będą wyrównywane proporcjonalnie na fakturze).
- W jednym okresie rozliczeniowym może być zrealizowana jedna dyspozycja zmiany oferty na wyższą (lub powrotu do opcji pierwotnej).
Aktualną opcję prędkości może Pan sprawdzić logując się na www.orange.pl.
Odnośnie przejścia z Orange Freedom na Orange Optimum informuję, iż zgodnie z Regulaminem zmiany oferty nie ma możliwości zmiany oferty z opcji Orange Freedom na Orange Optimum Pro w trakcie trwania Umowy. Nie zezwalają na to również warunki techniczne, ponieważ opierają się innych technologiach.
Mając na uwadze, iż plan Orange Optimum (internet mobilny) i Orange Freedom Pro (Internet w technologii CDMA) to dwie odrębne oferty, w związku z tym nie ma możliwości rezygnacji z opcji Orange Freedom na rzecz taryfy Orange Optimum. Należałoby, więc podpisać odrębną Umowę na usługę Orange Optimum.
Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne.
Pozdrawiam,
[wycięto imie i nazwisko konsultanta]
Doradca w Departamencie Obsługi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o.o.
tel.: *100
Czyli nie można migrować-można wziąć drugą ofertę-jak chciałem,ale w sklepie mi odmówili-oczywiście jeszcze raz napisałem do sklepu-jak mi odpiszą wtedy wyślę im to pisemko.
W odpowiedzi na Pana zgłoszenie informuję, że w chwili obecniej nie ma możliwości migracji z planu Orange Freedom Pro na plan Orange Free w czasie trwania okresu promocyjnego.
Bardzo mnie to dziwi-przecież ja chciałem IM płacić 2razy więcej kasy-nic za darmo-dla mnie jest to chore-ale na razie muszę mieć jakiś dostęp do neta-za rok może coś się zmieni-i też raczej nie przedłużę umowy-no chyba że nic innego nie będzie.

[ Dodano: 2009-10-16, 20:41 ]
Kolejne pisemko od Orange - na razie nie czaję o co chodzi: Witam serdecznie;
W związku z Pańskim zapytaniem z dnia 18.09.2009 r. odnośnie zmiany prędkości o ofercie Orange Freedom Pro, uprzejmie informuję, że istnieje możliwość zmiany oferty bez konieczności zachowania dotychczasowego okresu karencji (6 miesięcy). Warto dodać, że:
- Zmiana oferty nie ma wpływu na długość umowy.
- Cena opcji po zmianie jest zależna od cennika obowiązującego w chwili podpisania Umowy.
- Zmiana może być zlecona w dowolnym momencie trwania okresu rozliczeniowego,
- Zmiana jest wykonywana w terminie do 14 dni kalendarzowych od momentu jej zlecenia (w związku z tym zmiana będzie wprowadzana w trakcie okresu rozliczeniowego, a różnice w abonamencie będą wyrównywane proporcjonalnie na fakturze).
- W jednym okresie rozliczeniowym może być zrealizowana jedna dyspozycja zmiany oferty na wyższą (lub powrotu do opcji pierwotnej).
Aktualną opcję prędkości może Pan sprawdzić logując się na www.orange.pl.
Odnośnie przejścia z Orange Freedom na Orange Optimum informuję, iż zgodnie z Regulaminem zmiany oferty nie ma możliwości zmiany oferty z opcji Orange Freedom na Orange Optimum Pro w trakcie trwania Umowy. Nie zezwalają na to również warunki techniczne, ponieważ opierają się innych technologiach.
Mając na uwadze, iż plan Orange Optimum (internet mobilny) i Orange Freedom Pro (Internet w technologii CDMA) to dwie odrębne oferty, w związku z tym nie ma możliwości rezygnacji z opcji Orange Freedom na rzecz taryfy Orange Optimum. Należałoby, więc podpisać odrębną Umowę na usługę Orange Optimum.
Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne.
Pozdrawiam,
[wycięto imie i nazwisko konsultanta]
Doradca w Departamencie Obsługi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o.o.
tel.: *100
Czyli nie można migrować-można wziąć drugą ofertę-jak chciałem,ale w sklepie mi odmówili-oczywiście jeszcze raz napisałem do sklepu-jak mi odpiszą wtedy wyślę im to pisemko.
Ostatnio zmieniony 2009-10-18, 13:01 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
W tej firmie jest niezły chaos
Przysyłają ci jakieś niejasne pisma (pewnie sami nie wiedza o co chodzi) . Powiem szczerze ,że to pismo wygląda tak jakby pani doradca przepisała ofertę z ulotki . Wszędzie to samo - czytanie ulotek klientowi . Ciekawe kto układa treść tych ulotek 

- czarny
- Stały użytkownik forum
Dokładniesebidynxxl pisze:przekładasz sobie karty RUIM do innego routera i działa

Własnie przełożyłem karty RUIM i działają aż miło

Za tydzień siora ma nowy miesiąc rozliczeniowy a na karcie ponad 2 GB zostało

- Digitall
Polecam obejrzenie sobie strony głównej orange.pl.
Proszę zwrócić uwagę na zaznaczone przeze mnie zwroty reklamujące - gra słów; co nijak nie ma się do rzeczywistych warunków umowy - nabijanie klienta w butelkę.

Proszę zwrócić uwagę na zaznaczone przeze mnie zwroty reklamujące - gra słów; co nijak nie ma się do rzeczywistych warunków umowy - nabijanie klienta w butelkę.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyzby w Orange Freedom wprowadzili limity?Pierwszy raz takie rzeczy slysze:)OFP nie mozna wziac na probe?Oczywiscie staraja sie mieszac czlowiekowi w glowie raz piszac o kablu a raz o radiu, ale ktos kto jest w miare intelegentny spokojnie sie polapie - zreszta wszystko pisze w umowie:)
- Digitall
adixm, w jakim Freedom limity?
Reklamują OFP jak Freedom bez limitów - to celowe wprowadzanie użytkowników w błąd.

Reklamują OFP jak Freedom bez limitów - to celowe wprowadzanie użytkowników w błąd.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ano właśnie - zamiast łykać wszystko jak pelikan lepiej w końcu zacząć czytać choćby same oferty,niekoniecznie całe umowy.adixm pisze:ale ktos kto jest w miare intelegentny spokojnie sie polapie - zreszta wszystko pisze w umowie:)
[ Dodano: 2009-10-17, 17:51 ]
Bzdura.Digitall pisze:Reklamują OFP jak Freedom bez limitów
Widać nawet na stronie Orange.pl nie byłeś,skoro takie rzeczy wypisujesz.
Orange Freedom to nie Orange Freedom Pro.
O limicie jest mowa od razu na pierwszej stronie "Jak to działa"
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2009-10-17, 17:53 ]
To idź to zaskarż do uokikuDigitall pisze:to celowe wprowadzanie użytkowników w błąd.

Czepiasz się limitu jakby nie było o nim mowy od samego początku tej usługi.
Podpisałeś - no to masz,no chyba,że samymi obrazkami się sugerowałeś.
- wojteks
- *** Administrator ***
O limicie w OFP wszystko zostało już powiedziane.
Ponadto zaczyna się robić śmietnik w tym temacie.
Temat zamykamy.
Ponadto zaczyna się robić śmietnik w tym temacie.
Temat zamykamy.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!