Strasznie wolny transfer przy pobieraniu ;(

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Strasznie wolny transfer przy pobieraniu ;(

Post autor: Procio »

Witam!

Mam problem. Posiadam iPlus' a modem Huawei E169 i zasięg EDGE ~2-3 kreski zasięgu. Przez ostatnie kilka dni, moja prędkość transferu pobierania wynosiła 17-23kb/s. Teraz mój transfer zmalał i max wynosi 7kb/s. Zasięg/ sygnał mam ten sam. Mój modem leży na parapecie okna. Co mam zrobić żeby podnieść ten transfer? Ostatnio też dużo czytałem i dowiedziałem się, że u niektórych transfer wynosi ok. 120kb/s co mnie strasznie zszokowało! :szok: Proszę wszystkich o jak najszybszą pomoc w moim problemie.

Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam, Procio.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Strasznie wolny transfer przy pobieraniu ;(

Post autor: sp6huk »

Procio pisze:zasięg EDGE ~2-3 kreski zasięgu
Podaj moc sygnału w dBm a nie w kreskach, można to uczynić za pomocą programu Top NetInfo (pobierz)
Procio pisze:17-23kb/s. Teraz mój transfer zmalał i max wynosi 7kb/s.
Standardowe pytanie czy nie pomyliłeś kb/s z kB/s ? Bo to jest duża różnica? Jak sprawdzałeś tą prędkość ? Najlepiej pobierz któryś z plików na http://www.noc.gts.pl i napisz jaka była prędkość pobierania w kB/s
Procio pisze:Ostatnio też dużo czytałem i dowiedziałem się, że u niektórych transfer wynosi ok. 120kb/s co mnie strasznie zszokowało!
Nic nadzwyczajnego na EDGE'u można wycisnąć do 236.6 Kb/s,
Procio pisze:Mój modem leży na parapecie okna. Co mam zrobić żeby podnieść ten transfer?
Kupić zewnętrzną antenę.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

sp6huk pisze:Podaj moc sygnału w dBm a nie w kreskach
Moc sygnału: -87dBm, 41%, CSQ13. To mi wyświetlił Top NetInfo
sp6huk pisze:Standardowe pytanie czy nie pomyliłeś kb/s z kB/s ?
Mogłem pomylić. Jestem w tym zielony, także nie wiem :P Myślałem, że to nie ma różnicy.
sp6huk pisze:Najlepiej pobierz któryś z plików na http://www.noc.gts.pl i napisz jaka była prędkość pobierania w kB/s
Pobrałem plik "1mb" i prędkość wahała się od 7kB/s do 8kB/s.
Kupić zewnętrzną antenę.
A jaką antenę byś polecił pod mój model modemu oraz odległość nadajnika? Najdroższa to najlepiej jakby do 150-200zł. Widziałem anteny za 69zł z zasięgem do 13km chyba, ale to i tak za mało :(
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Procio pisze: Moc sygnału: -87dBm, 41%, CSQ13. To mi wyświetlił Top NetInfo
A więc moc sygnału jest wystarczająco dobra, choć antena na pewno by go polepszyła
Procio pisze:Pobrałem plik "1mb" i prędkość wahała się od 7kB/s do 8kB/s.
Czyli w przybliżeniu jakieś ~60 kb/s, (hmmm....może na GPRS cię przełącza)
Procio pisze: A jaką antenę byś polecił pod mój model modemu oraz odległość nadajnika?
Mieszkasz w chełmcu ? tak? To podaj jeszcze województwo, to zobacze jak daleko masz do stacji bazowej ;)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Połączyłem się z internetem drugi raz i moc sygnału wygląda następująco.

Kod: Zaznacz cały

-81dBm, 51%, CSQ 16
sp6huk pisze:Mieszkasz w chełmcu ? tak? To podaj jeszcze województwo, to zobacze jak daleko masz do stacji bazowej ;)
Chełmiec, woj. Lubelskie, pow. Krasnostawski.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Najbliższa stacja bazowa Plusa znajduje się w Boruniu jakieś 3.5 - 4 km od Chełmca, według mapy poglądowej Plusa masz dobry sygnał EDGE ale na zewnątrz, a więc antenka powinna temu zaradzić jeżeli przyczyną niskiego transferu nie jest obciążenie stacji bazowej z której korzystasz, ale nawet posiadając antenę będziesz mógł wybrać mniej obciążoną stację bazową (druga najbliższa stacja bazowa znajduje się jakieś 5.5 - 6 km od Chełmca w miejscowości Żułów,

Co do antenki to TAKA z Dipola wraz z 10 metrowym kablem i złączem FME, i do tego jeszcze musisz kupić TAKI konektor do którego podłączasz kabel od anteny i do modemu ;)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Wielkie dzięki ;]

A jeszcze jedno pytanie.
sp6huk pisze:masz dobry sygnał EDGE ale na zewnątrz, a więc antenka powinna temu zaradzić
Z tego wnioskuje, że wyciągnę co najwyżej mocny sygnał EDGE, tak?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Procio pisze:Z tego wnioskuje, że wyciągnę co najwyżej mocny sygnał EDGE, tak?
Dobrze wnioskujesz. Może z czasem gdzieś niedaleko postawią BTSa z HSDPA wówczas pomyśleć będziesz musiał o innej antenie.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Jaco pisze:Może z czasem gdzieś niedaleko postawią BTSa z HSDPA
To na razie ma mi wystarczyć na jakieś 6-12 miesięcy, ponieważ przez tyle czasu jeszcze będzie trwała umowa. Następnie przechodzę na lepszy internet np. Netię.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Procio pisze:Następnie przechodzę na lepszy internet np. Netię.
No to powodzenia. :)
ODPOWIEDZ