Problem z konfiguracja Iplusa komorka jako modem Nokia 6021

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matsik
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracja Iplusa komorka jako modem Nokia 6021

Post autor: matsik »

Witam mam nastapujacy problem, prosze o szczegolowe informacje.

Moj fon to Nokia 6021
Lacze sie poprzez Bluetoth
Moja instalacja wygladala tak:

Dodalem modem wybierajac go z listy,
Dodalem nowe polaczenie sieciowe
Wyslalem ze strony plusa konfiguracje internetu, zaakceptowalem ja na komie.
Wpisalem at+cgdcont=1,"IP","www.plusgsm.pl" w modemie w polu komend.
Numer telefonu podalem *99***1# probowalem tez *99#

Niestety nie moge sie polaczyc z netem ... nie wiem co jkest grane?? Moze jakies czynnosci nie wykonalem? Prosze pomozcie! Bede bardzo wdzieczny ... mecze sie juz z tym od dluzszego czasu i nie wiem czego nie zrobilem albo co zle robie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z konfiguracja Iplusa komorka jako modem Nokia 6021

Post autor: Jaco »

matsik napisał:
Wpisalem at+cgdcont=1,"IP","www.plusgsm.pl"

Chyba należało wpisać :

at+cgdcont=1internet

A próbowałeś przez pakiet PC Suite Nokii?Tam jest automatyczne połączenie z internetem dla wszystkich operatorów po uprzednim ustawieniu?Spróbuj ustanowić połączenie Dial-Up.Wykrzystaj modem telefonu i powinno zaskoczyć.
tomek34
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek34 »

Sprawdz najpier z PC SUITE tam nic nie musisz robic ,wszystko idzie jak za reke.
Ja mialem problem z N3220 ,nie moglem znalezdz modemu i teraz juz nie pamietam albo PC Suit mi go znalazl albo znalazlem go na sofcie dołaczonym do DKU-5.Obecnie PC Suite`a nie mam zainstalowanego a modem oczywiscie jest.
I jeszcze predkosc modemu musisz nastawic na 230kbps (wlasciwosci polaczenia)
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Re: Problem z konfiguracja Iplusa komorka jako modem Nokia 6

Post autor: dormario »

matsik pisze: Niestety nie moge sie polaczyc z netem ... nie wiem co jkest grane??
Jaki komunikat wyświetla się podczas próby łączenia?
I czy BT zainstalowałeś z dołączonych sterowników? Bo wtedy mogą być problemy. Najlepiej zainstaluj "standardowy modem wykorzystującee łącze bluetooth" i powinno pójść.
IPLUS+6230+USB
Lusesita

Nokia 6021 - GPRS przez Orange

Post autor: Lusesita »

Witam,
Również mam Nokie 6021 i niestety problem z połaczeniem z netem poprzez GPRS.
Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z Waszymi podpowiedziami z FAQ ale jednak nie działa.
Na początek zapytam, który modem dla bluetooth powinienem zainstalować - mam do wyboru jakiś WIDCOMM (Modem Bluetooth) oraz NOKIA (Modem Nokia 6021 Bluetooth).
Będę się łaczył poprzez Orange. Czy wymagane jest na sztywno wpisywanie przy połaczeniu ardesów DNS :?:
Czy w ustawieniach zaawansowanych należy wpisać:
AT+CGDCONT=1,"IP","www.orange.pl".
Pzdr
Lusesita

Re: Nokia 6021 - GPRS przez Orange

Post autor: Lusesita »

Lusesita pisze:Witam,
Również mam Nokie 6021 i niestety problem z połaczeniem z netem poprzez GPRS.
Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z Waszymi podpowiedziami z FAQ ale jednak nie działa.
Na początek zapytam, który modem dla bluetooth powinienem zainstalować - mam do wyboru jakiś WIDCOMM (Modem Bluetooth) oraz NOKIA (Modem Nokia 6021 Bluetooth).
Będę się łaczył poprzez Orange. Czy wymagane jest na sztywno wpisywanie przy połaczeniu ardesów DNS :?:
Czy w ustawieniach zaawansowanych należy wpisać:
AT+CGDCONT=1,"IP","www.orange.pl".
Pzdr
Dodam tylko, że przy wybieraniu połaczenia telefon łaczy się z laptopem i zaraz sam rozłącza i tak dzieje się dwa razy a nastepnie wyskakuje komunikat, że wystapiła awaria sprzetowa w modemie :?
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Ja mam N6020 i w ogóle nie wpisuje komendy dla modemu, punkt dostępowy, login i hasło mam wpisane w telefonie a w komputerze jedynie numer *99#.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Nokia 6021 - GPRS przez Orange

Post autor: Jaco »

Lusesita napisał:
który modem dla bluetooth powinienem zainstalować - mam do wyboru jakiś WIDCOMM (Modem Bluetooth) oraz NOKIA (Modem Nokia 6021 Bluetooth).

Jesli zainstalujesz PC Suite dla Nokii 6021 to razem z pakietem instalujesz sterowniki do modemu w telefonie.Tam masz automatyczne połączenie bez żadnej konfiguracji jedynie musisz wpisac operatora w ustawieniach.Jeśli zainstalujesz pakiet to poprosi cie o uzyskanie połączenia z telefonem .Zrób je przez bluetooth który instalujesz przed pakietem Nokii.Jeśli nie uzyskasz połaczenia to może na płytce do bluetooth jest jeszcze jedno opragramowanie które będzie współpracowac z PC Suite Nokii bo nie każde może.Tak miałem w moim przypadku.Używam bluetooth BlueSoleil i tam mam dwa softy.
System
Stały użytkownik forum

Post autor: System »

Mam pytanie.
Za dwa dni bede mial nokie 6021.

Jak zestawic polaczenie via bluetooth.

Mam notebooka HP NX 7400 508ES, ktory juz ma bluetootha i ustanowienie polaczenia via bluetoothdla fonu SE 910i - to bylo tylko po sparowaniu, klikniecie na ikone polaczenie dial up i wpisanie numeru *99***1#.

Czy z w.w. nokia bedzie podobnie ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

System pisze:Mam notebooka HP NX 7400 508ES, ktory juz ma bluetootha i ustanowienie polaczenia via bluetoothdla fonu SE 910i -[...]
Czy z w.w. nokia bedzie podobnie ?
Tak, z nokią powinno być podobnie. Jedynie co może jeszcze być konieczne, to wpisanie ciągu inicjującego we właściwościach modemu. Jak to zrobić jest w podwieszonych wątkach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ