Radiówka i netia
Moderator: Moderatorzy
Radiówka i netia
Witam!
Mam pewien dosyc nurtujący problem, mianowicie potrzebuję router który tworzyłby sieć bezprzewodową w dwu miejscach: w domu gdzie mam radiówkę i na stancji gdzie bedę miał internet z netii.
Czy jest sprzęt który poradzi sobie z odebraniem i rozesłaniem neta netii, a w domu sygnału z anteny?
Gwoli scisłości radiówkę odbieram z masztu anteną i łaczę z kompem przez access pointa. Wszystko było spoko, ale teraz pc wylądował w innym pokoju i jak bezprzewodowo rozesłac net do pc i notebooka, (lenovo n500). Potrzebny będzie router i access pointdrugi czy jest jakieś inne rozwiazanie?
Mam pewien dosyc nurtujący problem, mianowicie potrzebuję router który tworzyłby sieć bezprzewodową w dwu miejscach: w domu gdzie mam radiówkę i na stancji gdzie bedę miał internet z netii.
Czy jest sprzęt który poradzi sobie z odebraniem i rozesłaniem neta netii, a w domu sygnału z anteny?
Gwoli scisłości radiówkę odbieram z masztu anteną i łaczę z kompem przez access pointa. Wszystko było spoko, ale teraz pc wylądował w innym pokoju i jak bezprzewodowo rozesłac net do pc i notebooka, (lenovo n500). Potrzebny będzie router i access pointdrugi czy jest jakieś inne rozwiazanie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Radiówka i netia
Jaki modem do tego jest a może trzeba własny router z modemem ADSL Annex ? (A/B) mieć.Syriuszyna pisze:gdzie bedę miał internet z netii.
Czyli komp jest podłączony kablem ethernet a nie kablem antenowym do karty WiFi. Jakie zabezpieczenia stosuje dostawca ( <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> PPPoE). jaki to dokładnie Acces Point robi za odbiorczy?Syriuszyna pisze:Gwoli scisłości radiówkę odbieram z masztu anteną i łaczę z kompem przez access pointa.
Nie pomagam na PW!
Zgadza się.wojteks pisze: Czyli komp jest podłączony kablem ethernet a nie kablem antenowym do karty WiFi.
Do netii sprzedawca doradził kupic cos we własnym zakresie co by było lepsze i opłacalniejsze. Dlatego pytam o cos dziłającego w dwóch "trybach".
AP którego używam to Edimax ew-7206apg. Testy z ttl i mac'iem dały wynik negatywny, ale dla pewnosci zapytam dostawcę.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak rozumiem, chcesz wozić ten router raz w jedno raz w drugie miejsce?
Jeśli tak to są pojedyncze egzemplarze sprzętów, które mają jednocześnie modem ADSL+RJ11 i możliwość przekonfigurowania jednego RJ45 na WAN, ale jest to np. Cerberus, którego ciężko polecić. Także ja bym sugerował jednak zainteresowaniem się osobnymi rozwiązaniami, szczególnie że można się zamknąć w 200-250zł.
Jeśli tak to są pojedyncze egzemplarze sprzętów, które mają jednocześnie modem ADSL+RJ11 i możliwość przekonfigurowania jednego RJ45 na WAN, ale jest to np. Cerberus, którego ciężko polecić. Także ja bym sugerował jednak zainteresowaniem się osobnymi rozwiązaniami, szczególnie że można się zamknąć w 200-250zł.
No taki miałem mały plan wożenia go ze sobą, no ale skoro to mało opłacalne.... To byłbym zainteresowany tymi innymi rozwiązaniami. Czyli poczytać Faq? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Najprostszy router kablowy np. Tp-Link WR340GD, do Neti ADSL Annex A (na linii TP) np. Tp-Link TD-W8910G.Syriuszyna pisze:To byłbym zainteresowany tymi innymi rozwiązaniami.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A czy nie mogło by być takie rozwiązanie ze kolega kupuje modem (np. TP-Link TD-8840 za 60zł) i acces point (np. Ovislink WL-1600GL za 104zł) [sprzęt przykładowy] na stancji z netią by to spokojnie śmigało a z radiówką nie wystarczyłoby wpiąć ethernet do ovislinka który zrobiłby wi-fi ? W pc natomiast jakis sprzęt do odbioru sygnału.
PS. Nie znam sie na tym i jestem współlokatorem Syriuszyny
PS. Nie znam sie na tym i jestem współlokatorem Syriuszyny

- wojteks
- *** Administrator ***
To jest router.AsRocketman3 pisze:acces point (np. Ovislink WL-1600GL za 104zł)
Dołożyłbym jeszcze trochę i kupił drugi WL1600GL żeby nic nie wozić.AsRocketman3 pisze:a z radiówką nie wystarczyłoby wpiąć ethernet do ovislinka który zrobiłby wi-fi
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
czyli generalnie taki układ jaki podałem by działał? A to urzadzanko do pc co by odbieralo sygnal to jakie kupic?
)

- wojteks
- *** Administrator ***
karta na USB np. Edimax EW7318USg albo coś na PCIAsRocketman3 pisze:A to urzadzanko do pc co by odbieralo sygnal to jakie kupic?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a jakby Syriusz chcial wozić w te i spowrotem to pewnie za kazdym razem musialby zmieniac hasla i szyfrowanie w Ovisie ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Szyfrowanie to niekoniecznie ale WAN musiałby różnie konfigurować.AsRocketman3 pisze:to pewnie za kazdym razem musialby zmieniac hasla i szyfrowanie w Ovisie
Nie pomagam na PW!