Brak zasięgu Playa tam gdzie wcześniej był
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Brak zasięgu Playa tam gdzie wcześniej był
Od wczoraj mam awarie,mam internet z play i modem Huawei E156 G-wszystko dzialalo ok bez zarzutu za do wczoraj,jak probowalem sie poloczyc to w oknie play wyskakuje tak jak zawsze"wykrywanie urzadzenia" a pozniej jak daje polacz to wyskakuje mi tak"Polaczenie nie jest mozliwe przed zarejestrowaniem do sieci" wcale nie mam zasiegu,zniknal a mialem od 92 do 98% Pojechalem do playa i modem sprawdzili i wszystko jest ok a ja prubuje u siebie na laptopie na 3 wejsciach usb i nic caly czas to samo,przeskanowalem system antywirem i dalej nic.Bardzo wasz wszystkich prosze o jakies wskazowki i pomoc.Dziekuje.
Ostatnio zmieniony 2009-10-18, 12:49 przez kasa1979, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Brak zasięgu Playa tam gdzie wcześniej był
Odinstaluj całkowicie manager i sterowniki i spróbuj po restarcie jeszcze raz zainstalować.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To już jakaś epidemia, już drugi przypadek dziś. Czyżby play zmniejszał moc nodeB w całym kraju?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
A może tilt anten zmienia żeby lepiej NodeB pracowało (miało mniej połączeń). Tilt pewnie muszą monterzy zmienić a moc można centralnie sterować.krystianb pisze:Czyżby play zmniejszał moc nodeB w całym kraju?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
odinstalowalem i zrobilem reseta i zainstalowalem ponownie i to samo mam tylko ze teraz mi sie wyswietla przy probie polaczenia brak urzadzenia lub urzadzenie niedostepne-juz nie wiem co mam robic?
Zapakowalem tez laptopa do auta i pojezdzilem po okolicy i tez nic,zmienil sie tylko kolor diody z zielonego na niebieski.Zainstalowalem tez na domowym zwyklym komputerze i taz nic caly czas to samo.Proszcie piszcie swoje opinie bo juz nie wiem co robic!
Zapakowalem tez laptopa do auta i pojezdzilem po okolicy i tez nic,zmienil sie tylko kolor diody z zielonego na niebieski.Zainstalowalem tez na domowym zwyklym komputerze i taz nic caly czas to samo.Proszcie piszcie swoje opinie bo juz nie wiem co robic!
-
- ### BAN ###
Spróbuj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i same sterowniki
Do tego jakiś program do mierzenia transferu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>

Do tego jakiś program do mierzenia transferu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 19:44 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>przemox.1 pisze:Do tego jakiś program do mierzenia transfery >>>NetMetery<<<
-
- Użytkownik forum
Dziekuje bardzo za odpowiedzi ale dwie ostatnie to dla mnie czarna magia,nie poradze sobie z tym,jestem wstanie wyrzucic ten modem przez okno i nie miec zadnego problemu,modem kupilem nowy na gwarancji bez podpisywania umowy,wiec mi nie zalezy.
- marianosum
- Stały użytkownik forum
Witaj ja bym wlozyl karte playa do telefonu takiego ktory ma umts lub hsdpa i zobaczyl czy karta sim zaloguje sie do sieci na moje oko to jest karta sim uszkodzona.Jesli tak to wymienia w kazdym salonie play za darmo.POZDRAWIAM
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Mi sie wydaje, ze ta teoria ze zmniejszaniem mocy NodeB ma sens.
Dzisiaj o drugiej w nocy w ciagu 30 minut rozlaczylo mnie 5 razy i poziom sygnalu skakal od 1 do 3 kresek w Mobile Partner, wiec jest to mozliwe, ze Play zmniejsza moc nadwania NodeB.
Dzisiaj o drugiej w nocy w ciagu 30 minut rozlaczylo mnie 5 razy i poziom sygnalu skakal od 1 do 3 kresek w Mobile Partner, wiec jest to mozliwe, ze Play zmniejsza moc nadwania NodeB.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
kasa1979 skoro miga na zielono znaczy, że nei zalogował sie do sieci. Byłes na pograniczu zasięgu może?
Podobnie miałam wczoraj wieczorem. Cztery razy się rozłączał, jak się połączył na moment to działał z zawrotną prędkościa max 1 kB/s. Jak juz się raz załapał a dobrze to prawie jedynkę osiągał.SQ08 pisze:Dzisiaj o drugiej w nocy w ciagu 30 minut rozlaczylo mnie 5 razy i poziom sygnalu skakal od 1 do 3 kresek w Mobile Partner,
-
- Użytkownik forum
Wczoraj pojechalem z modemem znowu do pley i sprwdzili go i jest ok zasieg tam byl,i wszystko chodzilo a jak przyjechalem do domu tu gdzie wczesniej mialem 98% zaiegu nie mam nic. Poprosilem nawet kolege co ma taki sam modem jak ja i tez z pley przyjechal do mnie sprawdzic swoj i to samo nic zasiegu a jak wyszlismy na pole z laptopem z zlapalismy 1 kreske 12% zasiegu a jak przyszlismy do domy to kolo zasiegu wyswietlila sie nazwa plus i potem zasieg zniknal.W domu miga dioda na zielono a na polu na niebiesko.Potem szperalem w ustawieniach modemu i dalem ustawienia szukanie sieci reczne i znalazlem ere,plusa,orange i pley ale do pley nie moge sie zalogowac. Prosze wszystkich piszcie co robic.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kupić antenę zewnętrzną. oczywiście przy założeniu że na zewnątrz domu możesz się zalogować i masz jakikolwiek transfer.kasa1979 pisze:Prosze wszystkich piszcie co robic.
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
kasa1979 antena albo zgłoszenie do Playa. Może padł Nod z którego korzystałeś albo rzeczywiście Play bardzo ogranicza zasięg 

- wojteks
- *** Administrator ***
A co ma zrobić skoro NodeB są przeciążone a rozbudowa infrastruktury trwa i kosztuje.Sundance_kid pisze:albo rzeczywiście Play bardzo ogranicza zasięg
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
kasa1979 pisze, że w tym miejscu miał 98% zasięgu, więc zmiana mocy / ustawienia Node-b moim zdaniem jest mało prawdopodobna, bo efektem było by IMO co najwyżej zmniejszenie zasięgu o 5-30% a nie zmniejszenie z 98 do 0.
Według mnie to raczej jakaś awaria lub wyłączenie node-b, nie wiem co poradzić, bo kontakt z OK Play raczej bywa ciężki i nie liczyłbym na fachową pomoc w tej kwestii, ale spróbować nie zaszkodzi.
Sam też niedawno odnotowałem awarię stacji Play - na szczęście wieczorem wszystko padło, a rano znów działało, więc nie odczułem tego.
Swoją drogą to co mógłby zrobić ktoś, kto ma umowę na 2 lata, korzysta z internetu w domu i ma np. 30% zasięgu a np. 2 miesiące po jej podpisaniu Play zmieniłby parametry node-b i nie dałoby się nic zrobić ?
Podejrzewam, że nic bo operator w umowie nie gwarantuje przecież zasięgu.
Według mnie to raczej jakaś awaria lub wyłączenie node-b, nie wiem co poradzić, bo kontakt z OK Play raczej bywa ciężki i nie liczyłbym na fachową pomoc w tej kwestii, ale spróbować nie zaszkodzi.
Sam też niedawno odnotowałem awarię stacji Play - na szczęście wieczorem wszystko padło, a rano znów działało, więc nie odczułem tego.
Swoją drogą to co mógłby zrobić ktoś, kto ma umowę na 2 lata, korzysta z internetu w domu i ma np. 30% zasięgu a np. 2 miesiące po jej podpisaniu Play zmieniłby parametry node-b i nie dałoby się nic zrobić ?
Podejrzewam, że nic bo operator w umowie nie gwarantuje przecież zasięgu.
-
- Użytkownik forum
Pozyczylem wieczorem antene do modemu od kolegi i mam ja na parapecie za oknem i mam 30%zasiegu,jest to taka mala antenka ma moze 40cm,mam takie pytanie jaka najlepiej kupic antena,taka mocniejsze,prosze o propozycje. Aha jak antene odlacze to zasiegu 0%
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Kup najlepiej taką antenę (choć koszt wysoki...): http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
Ja mam taką i chwalę sobie.
Ale jak masz trochę zasięgu to powinny też dac radę tańsze od panelowych anteny yagi-uda: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10 albo z dipola http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm - tylko do tej potrzebowałbyś jeszcze konektor antenowy.
Koledzy, a czy ktoś zna jakąś sprawdzona antenę z allegro (czyli tańszą)? Raczej nie musi być kierunkowa, ma działać w miejscu, gdzie na zewnątrz są 1-3 kreski, a wewnątrz wcale. Szukam dla kogoś takiej anteny.
Co do mocy Playa to u mnie nic się na szczęście nie zmieniło, choć muszę przyznać, że zdarzało mu się w przeszłości jakiegoś focha strzelić i nie było netu. Ale generalnie jakoś to działa :-)
Ja mam taką i chwalę sobie.
Ale jak masz trochę zasięgu to powinny też dac radę tańsze od panelowych anteny yagi-uda: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10 albo z dipola http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm - tylko do tej potrzebowałbyś jeszcze konektor antenowy.
Koledzy, a czy ktoś zna jakąś sprawdzona antenę z allegro (czyli tańszą)? Raczej nie musi być kierunkowa, ma działać w miejscu, gdzie na zewnątrz są 1-3 kreski, a wewnątrz wcale. Szukam dla kogoś takiej anteny.
Co do mocy Playa to u mnie nic się na szczęście nie zmieniło, choć muszę przyznać, że zdarzało mu się w przeszłości jakiegoś focha strzelić i nie było netu. Ale generalnie jakoś to działa :-)
-
- Użytkownik forum
Witam wszystkich czy ta antena http://allegro.pl/item766376668_antena_ ... _e230.html podejdzie do mojego modemu Huawei E156g z play,dobra taka bedzie? Prosze o odpowiedz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na dach samochodu jak znalazł.kasa1979 pisze:dobra taka bedzie?
-
- Użytkownik forum
nie potrzebuje na dach samochodu tylko na parapet za okno!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak masz blaszany parapet,to jeszcze ujdzie,ale o zysku 11 dB zapomnijkasa1979 pisze:nie potrzebuje na dach samochodu tylko na parapet za okno!
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Poza tym,tyle kabla RG58 to też jakiś żart.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze trzeba pomyśleć o tym, że taka antena będzie miała bardzo małe kąty w pionie = czyli jeśli nie masz parapetu na wysokości anten nodeB to raczej marnie będzie działać.Patryk_ pisze:ujdzie,ale o zysku 11 dB zapomnij
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
a jak umieszcze ta antene na dachu i kabelkiem do kompa do co-lepiej bedzie? Teraz mam taka mala na parapecie i mam 3 kreski WCDMA 58%.
-
- Użytkownik forum
Ale jaja dzisiaj włączam neta bez antenki i patrze a tu zasieg jest 3-4 kreski i smiga bez anteny,ciekawe co to bylo ze przez tydzien nie bylo zasiegu?
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 20:23 przez kasa1979, łącznie zmieniany 1 raz.