brak połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
brak połączenia
Witam
od jakiegos czasu mam problem z komputerami podłączonymi bezprzewodowo do routera po przez adapter. Internet jest z orange 2mb/s, adaptery oraz router to Linksys WAG160N, adapter WUSB300N. Problem dokładnie polega na tym ze internet raz jest raz nie ma. Nie raz moge i po kilka godzin pracować bez problemów a nie kiedy nawet co kilka minut mnie rozłącza. Nie wyswietla się zadna informacja o tym ze nie ma połaczenia, po prostu wchodzac na y strone z kolei internet zrywa połaczenie (ładuje się, ładuje i koniec).
Czytałem ze nalezy wylaczyc zarządanie energią, ja niestety nie wiem gdzie to jest ale nie wiem czy to prawda.
Dodatkowo zaciekawiło mnie że mam włączoną w opcjach ustawawien ad-hoc g mode. To by wyglądało jak na połączenie komputer - komputer a chodzi mi o infrastrukture, łączenie komputer - router. Nie ma opcji by wyłączyć ad-hoc.
Dam wszystkie ustawienia z adaptera, napiszcie co o tym sądzicie:
802.11n network Disabled
802.11 Turbo mode: disabled
ad-hoc mode: ad-hoc G mode
antenna: auto
channel widtch: 20MHz
Encryption Type: Hw Encryption
Extension channel: auto
Fragmentation Treshold: 2346
Guard Interval: auto
Link adapt CS Mode: Conservative
MSDU Aggregation: Disabled
Packet Aggregation (A-MPDU): Full
Power save mode: Cam constantly awake
Preamble select: long preamble
Rate adapt mode: Indoor
RTS Treshold: 2346
takie oto mam ustawienia, nie wiem co może być przycyzną przerywania internetu, nie wiem gdzie wyłącza się tą funkcje oszczedzania energii, proszę o pomoc (piszac ten temat już mi dwa razy przerwało)
windows xp pro sp3
firewall comodo
od jakiegos czasu mam problem z komputerami podłączonymi bezprzewodowo do routera po przez adapter. Internet jest z orange 2mb/s, adaptery oraz router to Linksys WAG160N, adapter WUSB300N. Problem dokładnie polega na tym ze internet raz jest raz nie ma. Nie raz moge i po kilka godzin pracować bez problemów a nie kiedy nawet co kilka minut mnie rozłącza. Nie wyswietla się zadna informacja o tym ze nie ma połaczenia, po prostu wchodzac na y strone z kolei internet zrywa połaczenie (ładuje się, ładuje i koniec).
Czytałem ze nalezy wylaczyc zarządanie energią, ja niestety nie wiem gdzie to jest ale nie wiem czy to prawda.
Dodatkowo zaciekawiło mnie że mam włączoną w opcjach ustawawien ad-hoc g mode. To by wyglądało jak na połączenie komputer - komputer a chodzi mi o infrastrukture, łączenie komputer - router. Nie ma opcji by wyłączyć ad-hoc.
Dam wszystkie ustawienia z adaptera, napiszcie co o tym sądzicie:
802.11n network Disabled
802.11 Turbo mode: disabled
ad-hoc mode: ad-hoc G mode
antenna: auto
channel widtch: 20MHz
Encryption Type: Hw Encryption
Extension channel: auto
Fragmentation Treshold: 2346
Guard Interval: auto
Link adapt CS Mode: Conservative
MSDU Aggregation: Disabled
Packet Aggregation (A-MPDU): Full
Power save mode: Cam constantly awake
Preamble select: long preamble
Rate adapt mode: Indoor
RTS Treshold: 2346
takie oto mam ustawienia, nie wiem co może być przycyzną przerywania internetu, nie wiem gdzie wyłącza się tą funkcje oszczedzania energii, proszę o pomoc (piszac ten temat już mi dwa razy przerwało)
windows xp pro sp3
firewall comodo
Ostatnio zmieniony 2009-10-21, 13:22 przez yogi567, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: brak połączenia
Skoro masz router "n" to włącz w nim "n" i wtedy karta wykryje "n" i powinna w nim pracować.yogi567 pisze:802.11n network Disabled
Nie pomagam na PW!
-
niestety nadal przerywa, jak wyłączyć funkcję ad-hoc we własciwosciach karty ? U mnie jest do wyboru b mode, g mode i n mode a chcialbym sie łączyc komputer router a nie komputer komputer.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
yogi567, a w ogóle twoja karta wykrywa sieć rozgłaszaną przez router?
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Skonfiguruj najpierw router żeby działał w n-mode a potem podłacz sie do niego laptopem w trybie n-mode, adhoc to w tym ustrojstwie chyba tylko określenie połączenia a nie tryb pracy...
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
nie wiem gdzie to jest za badzo, nigdzie nie znalazłem opcji n w routerze, daje zrzuty ( jestem na G lite ale jest kilka opcji do wyboru)

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
yogi567, chodzi o ustawienia bezprzewodowe (Wireless).
-
wziąłem od kolegi laptopa, podłączylem sie do sieci i zadnych problemów. Ma on wbudowana karte sieciową jakis atheros.
Wiec nie moze byc tu wina routera tylko adapterów.
hmm..... nawet nie mam kogos kto by mial zeby wyprobowac inne : /
czy to moze byc wina windowsa ? ( sp3 )?
Komputer widzi siec i za kazdym razem sie lączy ale po jakims czasie 'y" strona sie ładuje w nieskonczonosc i brak połączenia mimo ze sygnał niby jest bo zadnej informacji na temat ze cos zostalo przerwane, rozlaczone nie ma.
Wiec nie moze byc tu wina routera tylko adapterów.
hmm..... nawet nie mam kogos kto by mial zeby wyprobowac inne : /
czy to moze byc wina windowsa ? ( sp3 )?
Komputer widzi siec i za kazdym razem sie lączy ale po jakims czasie 'y" strona sie ładuje w nieskonczonosc i brak połączenia mimo ze sygnał niby jest bo zadnej informacji na temat ze cos zostalo przerwane, rozlaczone nie ma.
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 14:03 przez yogi567, łącznie zmieniany 1 raz.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A oprócz tego mixed masz jakieś jednolite "mode" ?;)
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
Oprocz MIXED mam jeszcze DISABLE. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Musi być jeszcze "Wireless-N Only" , Wireless-G Only i kilka innych.yogi567 pisze:Oprocz MIXED mam jeszcze DISABLE
Jak wybierzesz "Wireless-N Only" to będziesz miał wybór szerokości kanałów 20MHz/40MHz.
Nie pomagam na PW!
-
na karcie mam Ad-hoc mode only B, g, n (ustawione na N). W ustawieniach routera (WIRELESs) domyślnie na mixed ( dwie opcje mixed lub disable). Nic wiecej.
Zrobie sobie back up ustawien i bede kombinował dalej.
ma ktos jeszcze jakies pomysly ?
Zrobie sobie back up ustawien i bede kombinował dalej.
ma ktos jeszcze jakies pomysly ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pobierz i zainstaluj na routerze najnowsze firmware (obecnie 1.00.15) potem "reset to factory default" i ponowna konfiguracja WAN i Wirelessyogi567 pisze:ma ktos jeszcze jakies pomysly
Nie pomagam na PW!
-
zrobiłem. Przez 1-2 dni nie przerywał, az do dzis... ja juz nie wiem co robić, chyba kupiłem feralną wersje routera