zwiększenie mocy nadawania Wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
zwiększenie mocy nadawania Wifi
Witam,
Mam problem z internetem a raczej z zasięgiem. W tej chwili na piętrze jest postawiony router Linksysa WAG54G2 ( Neostrada) i na owym piętrze nie ma problemu z zasięgiem natomiast schodząc po schodach w dół w połowie nagle zasięg znika i na dole jest baaardzo słaby , w zasadzie można powiedzieć że go nie ma. Leciutko jest mniej wiecej w pionie nad routerem.
Czy przy wykorzystaniu obecnego routera dałoby się zwiększyć zasięg na dole czy może lepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego z odkręcanymi antenkami oraz dodatkowe antenki ?
Pozdrawiam
Mam problem z internetem a raczej z zasięgiem. W tej chwili na piętrze jest postawiony router Linksysa WAG54G2 ( Neostrada) i na owym piętrze nie ma problemu z zasięgiem natomiast schodząc po schodach w dół w połowie nagle zasięg znika i na dole jest baaardzo słaby , w zasadzie można powiedzieć że go nie ma. Leciutko jest mniej wiecej w pionie nad routerem.
Czy przy wykorzystaniu obecnego routera dałoby się zwiększyć zasięg na dole czy może lepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego z odkręcanymi antenkami oraz dodatkowe antenki ?
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: zwiększenie mocy nadawania Wifi
Kupowanie nie wiadomo jak mocnych anten to najgorsze co można zrobić w tej sytuacji. Wtedy to już całkiem miałbyś internet tylko na jednym piętrze. Najlepszym rozwiązaniem jest dokupienie ap postawienie go na tym piętrze gdzie sygnału nie ma i podpięcie go kablem do routera.przemo pisze:lepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego z odkręcanymi antenkami oraz dodatkowe antenki
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
a jest jakas mozliwość zrobienia zasięgu na parterze ( bo tam nie ma zasięgu) bez puszczania kabli ? Oczywiście w miare niedrogo.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma możliwości trzeba kablem.
-
- Użytkownik forum
super ...
, to inaczej. Czy w tym momencie zwiekszyłby sie choć trochę zasięg po wymianie routera na inny np. z 3 antenkami i ułożenie ich w jakiś sposób ? Już wiem, że dodatkowe antenki nic nie dadzą. Po prostu szukam jakiejś innej alternatywy ponieważ jak wiadomo nie po to robię siec bezprzewodową aby puszczać kable po domu ... 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie za bardzo by to pomogło, więc lepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie drugiego routera do xDSL i postawienie go na doleprzemo pisze: Czy w tym momencie zwiekszyłby sie choć trochę zasięg po wymianie routera na inny np. z 3 antenkami i ułożenie ich w jakiś sposób ?:(

-
- Użytkownik forum
a jaki byłby najlepszy do tego ?
Edit: no myślałem żeby przeznaczyc do tego max. 200 ale już wydaje mi sie to niemożliwe
Edit: no myślałem żeby przeznaczyc do tego max. 200 ale już wydaje mi sie to niemożliwe
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli ma to działać na 2.4 GHz to np. taki Linksys WRT54GL lub też podobny do twojego modemu/routera który teraz posiadasz Linsys WRT120N-EE (miałem wcześniej ten router i zasięg był bardzo dobry
)

-
- Użytkownik forum
a jak można wtedy połączyć oba routery ? Rozumiem, że bezprzewodowo, ale jeśli laptop w zasadzie nie ma zasięgu na dole to router da radę ?
Ale routery najlepiej jak połączysz kablem.przemo pisze:a jak można wtedy połączyć oba routery ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak masz od kogo to pożycz inny router np Tp-Link TD-W8910 (Linksys WAG200G) i sprawdź wtedy zasięgi na parterze. Równie dobrze zrobisz to dowolnym AP podłączonym do posiadanego routera tylko odległy kanał mu ustaw.przemo pisze:zakup nowego z odkręcanymi antenkami
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
mam WAG200G w pracy i może je po prostu na jeden dzień pożyczę.wojteks pisze:[...]
Jak masz od kogo to pożycz inny router np Tp-Link TD-W8910 (Linksys WAG200G) i sprawdź wtedy zasięgi na parterze. Równie dobrze zrobisz to dowolnym AP podłączonym do posiadanego routera tylko odległy kanał mu ustaw.
Edit: A jak zmusić D-link 524 do trybu AP ? Wiem, on ma słabą antenkę, ale chce spróbowac wszystkiego ...
Ostatnio zmieniony 2009-10-13, 12:37 przez przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wyłączyć po stronie LAN Serwer DHCP, pozostawić pusty port WAN, kabel od routera pierwszego podłączyć do LAN1.przemo pisze:A jak zmusić D-link 524 do trybu AP
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a czy dałoby sie je połaczyć bezprzewodowo ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, Dlink nie ma trybu Client.przemo pisze:a czy dałoby sie je połaczyć bezprzewodowo ?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a co byś polecił takiego coby było jak najmniej konfliktowe ?wojteks pisze:Nie, Dlink nie ma trybu Client.
Ostatnio zmieniony 2009-10-13, 15:51 przez przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ovislink WL5460v2 (ma nawet tryb Uniwersal Repeater który czasami działa)
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
ok, dzięki dzis Kupię i sprawdzę go.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
U mnie działa. Mam WSIP+ Uniwersal Repeater.wojteks pisze:(ma nawet tryb Uniwersal Repeater który czasami działa)
-
- Użytkownik forum
a on ma mocną antenkę ?
- Jaco
W zestawie ma 4dB a ja przykręciłem troszkę mocniejszą.przemo pisze:a on ma mocną antenkę ?
Tu masz opis z naszego forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55282#55282
[ Dodano: 2009-10-14, 12:02 ]
A tak wygląda :

-
- Stały użytkownik forum
WItam
Jaco powiedz mi czy ta skretka na dwie anteny i tryb wisp+ ... sprawdza sie...
Domyslam sie ze jedna antena to panel skierowany w nadajnik a druga na domek
I powiedz mi jak to chodzi?
Jaco powiedz mi czy ta skretka na dwie anteny i tryb wisp+ ... sprawdza sie...
Domyslam sie ze jedna antena to panel skierowany w nadajnik a druga na domek
I powiedz mi jak to chodzi?
-
- Użytkownik forum
Jaco - super, dopiero wczoraj podłaczyłem Ovislinka i działa całkiem spoko. Co prawda zasięg jest ok. 40 ale nie przeszkadza to w działaniu.
Dzięki wszystkim za porady
Dzięki wszystkim za porady

- Jaco
U mnie tak. To jest sieć w domu.PapaSmerf82 pisze:Jaco powiedz mi czy ta skretka na dwie anteny i tryb wisp+ ... sprawdza sie...
Na dachu mam antenę Yagi (nie wiem jakiej mocy-do nadajnika ok.300m w linii prostej-widoczność anteny z anteną usługodawcy 100%) antena rozsyłająca sygnał to ten patyk za urządzeniem. Może ma z 5dB ale nie jestem pewny.PapaSmerf82 pisze:Domyslam sie ze jedna antena to panel skierowany w nadajnik a druga na domek
U mnie sprawuje się bardzo dobrze. Nawet gdybym udostępnił neta sąsiadom którzy mieszkają niżej nie było by problemu z zasięgiem.PapaSmerf82 pisze:I powiedz mi jak to chodzi?
Chodzi o zasięg od operatora?przemo pisze:Co prawda zasięg jest ok. 40 ale nie przeszkadza to w działaniu.
-
- Użytkownik forum
W ustawieniach AP przy sprawdzaniu siły sygnału tyle jest, ponieważ puściłem przez antenę a nie przez kabelJaco pisze:Chodzi o zasięg od operatora?

Ostatnio zmieniony 2009-10-21, 15:27 przez przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
U mnie odbiera sygnał tak:przemo pisze:W ustawieniach AP przy sprawdzaniu siły sygnału tyle jest

Jestem zalogowany pod nadajnik który zaznaczyłem. Nie ze względu że ma większą moc sygnału tylko tak przydzielił mi do dostawca.
W domu mam praktycznie 100% sygnału nawet gdy przeniosę laptopa do kuchni. Tu jest fotka: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=152423#152423
-
- Użytkownik forum
spoko, jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zasięg jest w porzadku. Jako, że to nie jest u mnie jak będzie gorzej to pomyślę bo fajnie to wygląda