Pomoc w zakladaniu sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w zakladaniu sieci
Wielkie dzieki za wypowiedzi na poprzednim watku o DSL 4 Mb/s
Powiem tak mieszkam na wsi i chcialbym swiadczyc uslugi w zakresie internetu i powiedzcie mi jakie lacze ma sens to znaczy jak duze lacze wydzierzawic i od jakiego operatora.
Musze tez zalozyc ze na poczatek nie moge zalozyc lacza np 200Mb/s z tego wzgledu ze wiadomo jak jest na poczatku koszty takiego lacza sa duze a klientow moze byc malo. Mysle na poczatek oczyms adekwatnym do ceny czyli np jakis DSL tylko jak to zrobic aby to mialo rece i nogi. Z gory dziekuje za podpowiedz i pomysly.
Powiem tak mieszkam na wsi i chcialbym swiadczyc uslugi w zakresie internetu i powiedzcie mi jakie lacze ma sens to znaczy jak duze lacze wydzierzawic i od jakiego operatora.
Musze tez zalozyc ze na poczatek nie moge zalozyc lacza np 200Mb/s z tego wzgledu ze wiadomo jak jest na poczatku koszty takiego lacza sa duze a klientow moze byc malo. Mysle na poczatek oczyms adekwatnym do ceny czyli np jakis DSL tylko jak to zrobic aby to mialo rece i nogi. Z gory dziekuje za podpowiedz i pomysly.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Pomoc w zakladaniu sieci
Troszkę starsze, ale jakiś obraz da.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=10566#10566
Zależy jaka okolica i czy jakieś łącza kablowe docierają do Ciebie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=10566#10566
Zależy jaka okolica i czy jakieś łącza kablowe docierają do Ciebie.
-
jesli chodzi o lacze to tp ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> a jesli chodzi o innych operatorow to nie wiem. Ogolnie chodzi mi od czego zaczac od jakiegos lacza czy DSL-A
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DSL od TP to chyba będzie chyba tylko symetryk 2x2. Najwyżej x razy. Zobacz czy jakiś dostawca świadczący usługi dla operatorów jest. Np. TK Telekom, Crowley, GTS, Exatel, Aster City, Emitel etc.
[ Dodano: 2009-10-21, 18:52 ]
Na jaką skalę chcesz się tym zajmować? Zrobiłeś jakieś rozeznanie rynku pobliskiego?
[ Dodano: 2009-10-21, 18:52 ]
Na jaką skalę chcesz się tym zajmować? Zrobiłeś jakieś rozeznanie rynku pobliskiego?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Każdy chyba zaczyna od DSL,no chyba,że masz morze kasy na start i jesteś w stanie przez długi czas dokładać do biznesu,albo setkę klientów czekających na przyłączenie...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Albo coś się robi porządnie od razu, albo lepiej się nie brać. Potrzebny jest business plan porządny.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Potrzebne to jest przede wszystkim rozeznanie,czy w danej okolicy jest sens brać się za dostarczanie Internetu.ja.michal pisze:Potrzebny jest business plan porządny.
Jeśli nie ma innych sieci,to spokojnie można zaczynać od dsl.
Jeśli są - to już sens biznesu trzeba rozważyć.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest część business planu.Patryk_ pisze:Potrzebne to jest przede wszystkim rozeznanie,czy w danej okolicy jest sens brać się za dostarczanie Internetu.

-
powiem tak obecnie mieszkam kolo zakopanego tam nie ma szczegolnej konkurencji jesli chodzi o internet i warto sie tym zajac, mam zanjomego ktory zalozyl cos podobnego i tak jak wczesniej mowilem ze ma DSL 4 M/b ciagnie okolo ponad 30 osob. i z tego co wiem ludzie nie nazekaja. Poza tym ma ciekawa polityke bo przez pierwszy miesiac neta masz za friko nie placisz ani zlotowki a potem jak sie zdecydujesz to korzystasz sobie z internetu i placisz 60 zeta za 1 Mb/s I CO NAJWAZNIEJSZE bez zadnej umowy, placisz za instalacje 200 zl a potem jak juz nie chcesz jego uslug to sprzet jest twoj co nie wszyscy tak robie.
A wiem to nie ze slyszenia tylko wczesniej mieszkalem na tamtym terenie i sam mialem od niego net.
I tak sobie pomyslalem ze na poczatek mozna by miec DSL-A 4 Mb/s i miec np 30 osob a jesli byliby chetni to nic nie stoi na przeszkodzie np zalozyc DLS 8 CZY 15 Mb/s
A wiem to nie ze slyszenia tylko wczesniej mieszkalem na tamtym terenie i sam mialem od niego net.
I tak sobie pomyslalem ze na poczatek mozna by miec DSL-A 4 Mb/s i miec np 30 osob a jesli byliby chetni to nic nie stoi na przeszkodzie np zalozyc DLS 8 CZY 15 Mb/s
-
- Guru bezprzewodowy
BMT będzie, chyba że mieszkasz koło DSLAM'ujoe pisze:jesli byliby chetni to nic nie stoi na przeszkodzie np zalozyc DLS 8 CZY 15 Mb/s
-
a co to jest BTM bo nie zabardzo wiem o co chodzi
Ja myslalem zeby wydzierzawic od tpsa tego DSLA i potem rozdzielac lacze
Ja myslalem zeby wydzierzawic od tpsa tego DSLA i potem rozdzielac lacze
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Symetryk 2/2Mbps od tepsy to zdaje się był na Frame Relay a nie DSL.ja.michal pisze:DSL od TP to chyba będzie chyba tylko symetryk 2x2
BMT - Brak Możliwości Technicznych.joe pisze:a co to jest BTM bo nie zabardzo wiem o co chodzi
Na wysokie DSLe trzeba bardzo dobrych warunków technicznych.
I tak jak pisałem w poprzednim wątku - upload, upload i jeszcze raz upload.
Ty DSLa nie dzierżawisz tylko po prostu kupujesz usługęjoe pisze:Ja myslalem zeby wydzierzawic od tpsa tego DSLA i potem rozdzielac lacze

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie.Jo_gurt pisze:Symetryk 2/2Mbps od tepsy to zdaje się był na Frame Relay a nie DSL.
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_biz/int ... _Relay_tp/
Opierałem się na tym co czytałem 2 lata temu.

Nie podoba mi się tylko to - o szybkości dołączenia do 2 Mbit/s. Takie coś na ISP odpada wg mnie.
-
powiedzcie mi generalnie czy mozna sie pchac w taka siec jak opisalem czy nie to znaczy DSL 4 Mb/s rozdzielenie tego na kilka osob i tak dalej. Powiedzcie mi czy jest w tym sens.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dla kilku osób pewnie tak. Dla większego przedsięwzięcia nie. Takie moje zdanie. joe, ile osób realnie przewidujesz?
-
tak jak wczesniej pialem znajomy na DSL 4M/b ma ponad 30 osob i wszystko jest ok
wiec planuje na tym DSL-U wlasnie cos okolo tego a potem jesli byloby wiecej chetnych to oczywiscie mozna zwiekszyc np na DSL 8 LUB 15 Mb/s co o tym sadzisz?
wiec planuje na tym DSL-U wlasnie cos okolo tego a potem jesli byloby wiecej chetnych to oczywiscie mozna zwiekszyc np na DSL 8 LUB 15 Mb/s co o tym sadzisz?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić iż dość duży overbooking przy małym łączu nie jest realny
Jeżeli już chcesz dawać pakiety 1Mbit/s na ok. 30 klientów to poradziłby sobie z tym DSL 8 Mbit/s i do tego dokupić upload 1,5 Mbit/s ,aby to jako tako działało i wio...
Bo 4Mbit/s się do tego nie nadaje, a tym bardziej jak będziesz miał zasysaczy p2p wysycą ci łącze (będzie duży ruch w sieci) powzrastają pingi i wtedy będą nici. A... pamiętaj ,że jeżeli chcesz działać legalnie to trzeba opłacać ZUS, Vat itp. I założyć działalność gospodarczą lub też działać jako stowarzyszenie
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Bo 4Mbit/s się do tego nie nadaje, a tym bardziej jak będziesz miał zasysaczy p2p wysycą ci łącze (będzie duży ruch w sieci) powzrastają pingi i wtedy będą nici. A... pamiętaj ,że jeżeli chcesz działać legalnie to trzeba opłacać ZUS, Vat itp. I założyć działalność gospodarczą lub też działać jako stowarzyszenie

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Stowarzyszenie nie może działać zarobkowo a tutaj mamy takową formę.sp6huk pisze:lub też działać jako stowarzyszenie
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wierzę, musi mieć osoby które nie używają torrentów (sieci p2p) albo to skutecznie ograniczył, ma idealnie ustawiony podział pasma (dynamiczny) ale to nie zmienia faktu że jak wszyscy (a w godzinach 17-21 tak jest) usiądą przy komputerach to nasza-klasa itp. nie będzie praktycznie działać bo na klienta przypadnie jakieś 128kbps a to trochę mało jak do normalnego korzystania z internetu.joe pisze:tak jak wczesniej pialem znajomy na DSL 4M/b ma ponad 30 osob i wszystko jest ok
Jak już koledzy pisali mały upload skutecznie zabije takie łącze a klienci Cię przeklną. Sprawy ZUSu/działalności gospdarczej/Urzedu Skarbowego też są bardzo istotne.
Nie pomagam na PW!