Radiówka - Pomocy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

Radiówka - Pomocy

Post autor: bogas88 »

Witam
Mam problem z radiówka, mianowicie dzieje się tak:
włączam kompa internet jest połączony wszystko śmiga ok, a tu nagle internet mi rozłącza, patrzę w dostępne sieci bezprzewodowe i widzę sieć konkurencji ale mojej sieci nie ma z którą mam sie połączyć. Gdy sieć pojawi się (nie wiem od czeog to jest zależne) to łączy się z nią i wszystko jest ok. Dlaczego sieć konkurencji widze caŁY CZAS a moja znika?? :gwiazdki: To ile jest znowu połączone nie mam pojęcia od czego jest zależne i czasy te są różne i dzieje się tak cały czas w kółko.
Proszę o pomoc :/
dodam że do nadajnika mam w lini prostej ok 100m, mam antene tą taka tube czy rure małą wygląda jak rurka a w kompie mam połączone to przez karte.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Radiówka - Pomocy

Post autor: Patryk »

Skontaktuj się z administratorem Twojej sieci i zgłoś problem,bo inaczej to można z fusów wróżyć jedynie.
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

wymienianą miałem kiedyś karte sieciowa i na chwile było ok ale wrociło to znowu.
jak dzwoniłem to w sumie nie wiedzą dlaczego tak sie dzieje i polecili mi założenie routera zamiast karty żeby on wszystko tam robił za nią za 120zł .
opłaca się czy nie??
ja myśle że może tak skoro to może cos polepszyć to bym chciał raczej spróbować
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bogas88, niech przyjadą i sprawdzą. Bo opłacać się będzie dopiero jeśli faktycznie potrzebujesz routera i wina leży po stronie karty.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bogas88 pisze:dodam że do nadajnika mam w lini prostej ok 100m, mam antene tą taka tube czy rure małą wygląda jak rurka a w kompie mam połączone to przez karte.
Piękna uryna, rury kanalizacyjne to są do szamba a nie odbioru neta. Ile masz kabla od anteny do kompa bo tu kolejny problem jest, w porządnych sieciach teraz zakłada się na takie odległości sprzęt typu nanostation, no na 100m nawet zwykły AP w hermetycznej obudowie by wystarczył podłączony skrętką z POE.

Rozumiem, że masz widoczność optyczną z bazą, antena czasem się nie przekręciła?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bogas88
Użytkownik forum

krystianb pisze:
bogas88 pisze:mam antene tą taka tube czy rure małą wygląda jak rurka.
Piękna uryna, rury kanalizacyjne to są do szamba a nie odbioru neta.
Rozumiem, że masz widoczność optyczną z bazą, antena czasem się nie przekręciła?
napisałem że wygląda jak rurka żeby zobrazować typ anteny!!
tak mam widoczność, widać ja bardzo dobrze a antena sie nie przekręciła
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bogas88 pisze:napisałem że wygląda jak rurka żeby zobrazować typ anteny!!
Dokładnie wiem o co chodzi, to jest antena typu YAGI, która dobrze nadaje się na częstotliwości do 1GHz, na wyższych dokładność wykonania stawia produkcje na nieopłacalnym poziomie, więc te anteny rzadko kiedy parametry trzymają. Zapewne pochodzi z made in garaż on alledrogo.

Co do problemu może być taki, że konkurencja postawiła sieć na tym samym kanale (lub sąsiednim) i zagłusza Twojego dostawce.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ