Internet radiowy w laptopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
998

Internet radiowy w laptopie

Post autor: 998 »

Witam wszystkich
Mam maly problem. Do tej pory mialem stacjonarnego PC i do niego podlaczony internet radiowy. A teraz nie mam stacjonarnego a kupilem sobie laptopa.

Przez karte WiFi w laptopie normalnie lacze sie z siecia radiowa ale tylko na zewnatrz budynku (w domu sieci nie znajduje). Oznacza to chyba ze ta siec nie jest wcale zabezpieczona i kazdy moze sie z nia polaczyc. Mam w zwiazku z tym pytanie: jak zwiekszyc zasieg zeby mozna laczyc sie z siecia w domu?

Dodam, ze bylem u operatora i powiedziano mi ze przyjada do mnie i zainstaluja mi Access Pointa (czy cos takiego) i bede mogl miec neta w laptopie. (jesli ktos moze mi to dokladniej wytlumaczyc to bardzo prosze). Tylko skoro mozna za darmo to po co mam placic operatorowi.
cdx
Stały użytkownik forum

Re: Internet radiowy w laptopie

Post autor: cdx »

998 pisze:Witam wszystkich
Mam maly problem. Do tej pory mialem stacjonarnego PC i do niego podlaczony internet radiowy.
jak miales podlaczony ten internet radiowy ?
998

jak miales podlaczony ten internet radiowy ?
Karta sieciowa z wyjsciem na antene na zewnatrz budynku.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Potrzebujesz 2 urzadzenia, mianowicie: ap pracujacego w trybie ap klient, ktory bedzie podpiety pod kabel ant. i bedzie "odbierał" sygnał i ap/router, ktory bedzie "nadawał" neta do pc i lapa.
998

AP to znaczy Access Point? Jesli tak to ci od operatora mowili mi ze przyjada takie cos zalozyc. Czy to znaczy ze bede mial internet w laptopie w kazdym miejscu w budynku?

I czy musze kupowac ten router gdyz chce korzystac z neta tylko na laptopie (jest w nim karta wifi)

Dzieki za odpowiedzi i czekam na dalsze
Pozdrawiam

I jeszcze jedno. Powiedzileli mi ze zrobia to za 150zl. Czy to normalna cena?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

998 pisze:AP to znaczy Access Point? Jesli tak to ci od operatora mowili mi ze przyjada takie cos zalozyc. Czy to znaczy ze bede mial internet w laptopie w kazdym miejscu w budynku?
niekoniecznie, to zalezy ile/jakie beda przeszkody na drodze sygnału i jaka ant. załozysz do routera/ap
998 pisze:I czy musze kupowac ten router gdyz chce korzystac z neta tylko na laptopie (jest w nim karta wifi)
tzn. jeden ap (klient) bedzie odbierał sygnał a drugi wysyłał dalej czyli potrzebujesz 2 ap.
998 pisze:I jeszcze jedno. Powiedzileli mi ze zrobia to za 150zl. Czy to normalna cena?
w miare przystepna jesli w tej cenie daja ap (klienta), drugi pewnie bedziesz musiał dokupic na własna reke
998

Witam
Założyli mi AP http://www.allegro.pl/item127045513_edi ... _tech.html - może być taki??
I mam go podlaczonego do karty sieciowej w laptopie i wszystko działa, tylko do laptopa musi byc kabel podlaczony. Ale dali mi go ok. 50m wiec spokojnie po calym domu moge z nim chodzic.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

998 pisze: dali mi go ok. 50m wiec spokojnie po calym domu moge z nim chodzic.
:lol: :lol: no i własnie zeby lapek był po wifi potrzebujesz drugi ap.
pir
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pir »

zamiast AP mogli poprostu zalozyc Ci bridga (wifi/lan) tanszy jest chyba, ale jesli nie palciles za to to chyba Ci wszystko jedno
ODPOWIEDZ