[Nowość] Utrzymanie linii w TP od Grudnia 29zł/mies

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [Nowość] Utrzymanie linii w TP od Grudnia 29zł/mies

Post autor: krystianb »

A właściwie jak piorun się wmelduje w dzierżawiony zestaw to kto wymienia, zdaje się że operator, co już w ogóle się nie opłaca mieć własnego sprzętu, za 9zł/mc ubezpieczenia od takich zdarzeń.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Blido pisze:nie wspominając już o cenie
No, dość drogie są :]
Tsunami (1)
Tsunami (2)
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

sp6huk pisze:No, dość drogie są :]
Tsunami (1)
Tsunami (2)
Strach to na dachu trzymać :niepewny:
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 15:27 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ciekawa sprawa bo można zakupić moduł Intela do laptopa WiFi/WiMax i kosztuje coś koło 800zł. Pytanie tylko o częstotliwości. Jeśli by działało to fajna sprawa. Taki duży hot spot w okolicy. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Taki duży hot spot w okolicy.
Nie taki duży, bo wiadomo sama karta w laptopie ma mniejsza moc, a do tego antenki 0dBi zamiast 18... Gdzieś w promieniu do .5 no może 1km od stacji net by działał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:A właściwie jak piorun się wmelduje w dzierżawiony zestaw to kto wymienia, zdaje się że operator
Właśnie nie wiem jak to jest z tego typu wypadkami. Wiem na pewno że operator ponosi koszty wymiany sprzętu w przypadku "naturalnego zużycia", ale ciekawi mnie czy uderzenie pioruna lub np. uszkodzenie wskutek deszczu, mrozu czy upału też obejmuje to naturalne zużycie. Oczywiście terminal na papierze wydaje się pancerny (temperatury pracy etc), w rzeczywistości zresztą też sprawia wrażenie solidnego, ale ciekawe co w przypadku terminala zamontowanego samotnie na maszcie kominowym, na którego leje, wieje i sypie śnieg :] Albo co jeśli ktoś kto wyłącza na noc terminal zapewni mu w mroźny styczniowy poranek "zimny start". Na szczęście mój terminal jest dość dobrze chroniony przed tymi niesprzyjającymi czynnikami, bo przymocowałem go za pomocą uchwytu murowego do ściany tuż pod okapem dachu, nie pada więc na niego deszcz, piorun raczej go nie trzaśnie, latem jest osłonięty przed słońcem a pod okapem jest zimą zawsze cieplej. Gorzej tylko jeśli sople przesłonią link :hyhy:
sp6huk pisze:No, dość drogie są :]
To sprzęt Tsunami, masz jakieś info na temat sprzętu Alvariona, stosowanego przez Erę i Netię?
temp333 pisze:Strach to na dachu trzymać :niepewny:
Fakt, tym bardziej jeszcze jeżeli jest to dach bloku lub kamienicy, do którego każdy ma dostęp. Zagrożenie kradzieżą może być większe niż ryzyko uderzenia piorunem :] . Pod warunkiem że potencjalny złodziej rozpozna sprzęt, bo ODU jest bardzo podobne do zwykłej panelówki za stówę, którymi bloki i kamienice są przyozdobione jak choinki.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb, no to duży bo większy niż wifi. ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Blido pisze: To sprzęt Tsunami, masz jakieś info na temat sprzętu Alvariona, stosowanego przez Erę i Netię?
Wiesz co Blido w tym sklepie sprzedają sprzęt Alvariona
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

wojteks pisze:Dom jednorodzinny? Przecież nie każdy mieszka w blokowisku gdzie są inne możliwości niż ADSL.
Chodzi o każdy nowy budynek wielorodzinny budowany przez dewelopera, trudno nakazać inwestorom budującym dom na własne potrzeby, aby posiadali internet - to ich decyzja.
wojteks pisze:To przepłacacie (co to za firma bez telefonu stacjonarnego?) 1Mbps i telefon z 80 minutami w abonamencie za 92zł (umowa ze stycznia)
Mamy w magazynie telefon stacjonarny i właśnie o to mi cały czas chodzi - nie da się korzystać z internetu nie opłacając linii telefonicznej. A my korzystamy z telefonu bardzo sporadycznie, wysyłając faksy. To samo można zrobić przez internet, tylko po co się męczyć ze skanowaniem, skoro i tak trzeba opłacać telefon? W siedzibie firmy są cztery numery TP, chyba jedynie dlatego, że posiadanie stacjonarnego telefonu wpływa korzystnie na wizerunek firmy :hyhy:
Przy okazji garść informacji o "rozwoju" rynku telekomunikacyjnego w Polsce:
Telefonów ubywa...
...a internetu nie przybywa

Doprawdy, nie wiem, czy się :rotfl: , czy :cry:
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 20:15 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

artureal pisze:W siedzibie firmy są cztery numery TP, chyba jedynie dlatego, że posiadanie stacjonarnego telefonu wpływa korzystnie na wizerunek firmy
To jeden by wystarczył (na fax i internet) a reszta VoIP z lokalnej strefy numeracyjnej.
Fax jest wygodny.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ