Problem z modemem ZTEMF636DB na Viscie 64 bitowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z modemem ZTEMF636DB na Viscie 64 bitowej
Witam,
Kupiłem w Orange modem pod internet ZTE MF636DB. Próbuję go włączyć na laptopie, który ma zainstalowany system Vista 64 bitowy. Po włożeniu go, do USB nie instaluje się sam, tak jak powinien. Wyskakuje po prostu zawartość dysku. Próbowałem już ściągać z sieci Business Everywhere i Play Mobile i nic. Czy mógłby ktoś mi podać dokładne linki z programem i sterownikami pod ten system i ten modem? Bardzo proszę Was o pomoc, bo widzę, że bardzo dobrze orientujecie się w temacie, a ja po tygodniu szukania już mam po prostu dość.
Jeśli ktoś z Was znalazłby chwilę czasu na pomoc, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-06, 07:24 ]
Czy znalazłby ktoś trochę czasu? Bo dla mnie to jest naprawdę ważne, a w tych sprawach nie jestem zbytnio zaawansowany.
Kupiłem w Orange modem pod internet ZTE MF636DB. Próbuję go włączyć na laptopie, który ma zainstalowany system Vista 64 bitowy. Po włożeniu go, do USB nie instaluje się sam, tak jak powinien. Wyskakuje po prostu zawartość dysku. Próbowałem już ściągać z sieci Business Everywhere i Play Mobile i nic. Czy mógłby ktoś mi podać dokładne linki z programem i sterownikami pod ten system i ten modem? Bardzo proszę Was o pomoc, bo widzę, że bardzo dobrze orientujecie się w temacie, a ja po tygodniu szukania już mam po prostu dość.
Jeśli ktoś z Was znalazłby chwilę czasu na pomoc, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-06, 07:24 ]
Czy znalazłby ktoś trochę czasu? Bo dla mnie to jest naprawdę ważne, a w tych sprawach nie jestem zbytnio zaawansowany.
-
Re: Problem z modemem ZTEMF636DB na Viscie 64 bitowej
Witam również :-)
Widzę, że nikt nie potrafi rozwiązać tego problemu. Ja również dołączam się do tematu, bo u mnie występuje ten sam problem, tylko że na Viście 32 bitowej, więc nie ma to chyba znaczenia. Również nie mogę zainstalować orange free, bo po kliknięciu na ikonkę instalacyjną po włożeniu modemu do portu usb nic się nie dzieje. Wyłączyłem antywirusa i zaporę i dalej nic. Nie mam pomysłu na chwilę obecną jak to rozwiązać...
Pozdrawiam
Widzę, że nikt nie potrafi rozwiązać tego problemu. Ja również dołączam się do tematu, bo u mnie występuje ten sam problem, tylko że na Viście 32 bitowej, więc nie ma to chyba znaczenia. Również nie mogę zainstalować orange free, bo po kliknięciu na ikonkę instalacyjną po włożeniu modemu do portu usb nic się nie dzieje. Wyłączyłem antywirusa i zaporę i dalej nic. Nie mam pomysłu na chwilę obecną jak to rozwiązać...
Pozdrawiam
-
- ### BAN ###
Na innym systemie się poprawnie instaluje ?
-
Jestem właśnie po rozmowie z Biurem Obsługi Klienta. Oni na chwilę obecną też nie wiedzą co jest przyczyną tego, że po kliknięciu instalacji orange free pojawia się białe okno i instalacja zatrzymuje się w tym miejscu (na WIN XP program poprawnie przechodzi do dalszej części instalacji). Radzili mi, abym usunął wszystkie pliki z instalatora wraz z wpisami do rejestru, ale to też nie pomogło. Coś blokuje ten program w Viście, ale nie wiem co. Może BOK coś wymyśli jeszcze...przemox.1 pisze:Na innym systemie się poprawnie instaluje ?
Dzięki za reakcję :-)
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
BOK nic nie wymyśli, prędzej tutaj znajdziesz rozwiązanie problemu.manaen pisze:Może BOK coś wymyśli jeszcze...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
manaen, odinstaluj wszystkie managery i inne programy do tego modemu. Zrób reset. Ściągnij same sterowniki do 636 (są tam też do Visty 64). Podłącz modem i jak poprosi o sterowniki to podaj mu je. Jak się zainstaluj już to zrób dial-up, albo skorzystaj z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
Jak to będzie zbyt problemowe to zainstaluj MF626 Manager (Play) Win. Jest on do 626, ale z tego co pisali ludzie chodzi i 636 pod nim. Play są tylko kolorki.
Link do sterowników i managerów masz w moim podpisie.
Jak to będzie zbyt problemowe to zainstaluj MF626 Manager (Play) Win. Jest on do 626, ale z tego co pisali ludzie chodzi i 636 pod nim. Play są tylko kolorki.
Link do sterowników i managerów masz w moim podpisie.
-
Odinstalować to nie problem, ale jak zainstalować sterowniki inne niż te, które wgrywają się automatycznie po włożeniu modemu (vista nie pyta się o źródło skąd ma zainstalować, tylko wszystko automatycznie instaluje się po włożeniu modemu, ten modem to też pendrive, z którego myślę komputer pobiera wszystkie sterowniki)
Może po prostu zainstalować bez włożonego modemu sterowniki od Ciebie?
A jeśli tak, to które, bo jest tam kilka urządzeń do zainstalowania.
Dzięki
Może po prostu zainstalować bez włożonego modemu sterowniki od Ciebie?
A jeśli tak, to które, bo jest tam kilka urządzeń do zainstalowania.
Dzięki
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
manaen, to dajesz anuluj przed instalacją sterowników. Powinno się dać. Albo wywal wszystko, zainstaluj ten manager co Ci podałem i dopiero potem włóż modem.
-
Można anulować proces instalacji modemu, tylko że anuluje się istalację Card Detector, bez instalacji tego Play manager nie widzi modemu. Pewnie trzeba by zainstalować wszystko ręcznie, tylko nie wiem które sterowniki należy zainstalować z katalogu od Ciebie.
Jest ich kilka. Po tym jak zainstaluje się modem przez Card Detector Play manager wykrywa modem i sieć, ale nie chce się z nią połączyć. Pojawia się natomiast komenda "brak odpowiedniego APN".
Próbowałem trochę poszperać w »Top NetInfo« i po wczorajszych niepowodzeniach, dzisiaj udało mi się połączyć przez ten program. Wcześniej zainstalowałem Dial-up jak pisałeś. Jednak po połączeniu przez »Top NetInfo« z siecią, myszka radiowa dziwnie się zachowuje, kursor chodzi dużo wolniej niż zwykle, przez touch pada nie ma takiego spowolnienia.
W "Komunikacja AT i PIN" mam zaznaczone opcje "Wprowadź PIN przed połączeniem lub próbą odebrania..." oraz "Zainicjuj modem podczas próby połączenia (... błędy 692,777).
Port do komunikacji z modemem mam ustawiony na "Port ZTE HS-USB NMEAExt Device (COM 57)"
Ustawienia Dial-up są standardowe dla sieci ORANGE (tel *99#) a w karcie Opcje zaznaczona jest opcja "Monituj o nazwę użytkownika, hasło, certyfikat itp."
Tak w ogóle to dziwię się, że są takie problemy z Orange pod Vistą. A jeszcze bardziej dziwię się, że w BOK raczej spychają problem instalacji na Vistę, zamiast na własne programy instalacyjne :-)
Pozdrawiam
Jest ich kilka. Po tym jak zainstaluje się modem przez Card Detector Play manager wykrywa modem i sieć, ale nie chce się z nią połączyć. Pojawia się natomiast komenda "brak odpowiedniego APN".
Próbowałem trochę poszperać w »Top NetInfo« i po wczorajszych niepowodzeniach, dzisiaj udało mi się połączyć przez ten program. Wcześniej zainstalowałem Dial-up jak pisałeś. Jednak po połączeniu przez »Top NetInfo« z siecią, myszka radiowa dziwnie się zachowuje, kursor chodzi dużo wolniej niż zwykle, przez touch pada nie ma takiego spowolnienia.
W "Komunikacja AT i PIN" mam zaznaczone opcje "Wprowadź PIN przed połączeniem lub próbą odebrania..." oraz "Zainicjuj modem podczas próby połączenia (... błędy 692,777).
Port do komunikacji z modemem mam ustawiony na "Port ZTE HS-USB NMEAExt Device (COM 57)"
Ustawienia Dial-up są standardowe dla sieci ORANGE (tel *99#) a w karcie Opcje zaznaczona jest opcja "Monituj o nazwę użytkownika, hasło, certyfikat itp."
Tak w ogóle to dziwię się, że są takie problemy z Orange pod Vistą. A jeszcze bardziej dziwię się, że w BOK raczej spychają problem instalacji na Vistę, zamiast na własne programy instalacyjne :-)
Pozdrawiam
-
Tutaj rozwiązanie problemu,
Tutaj jest odpowiedź na problem
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19752
Co prawda dotyczy Win 2000 ale analogicznie można to zrobić dla Vista 64.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-14, 14:11 ]
Sprawdź później modem przy pomocy softu serwisowego.
Oczywiście przed sprawdzeniem modem musi być poprawnie zainstalowany i widoczny w systemie.
http://w812.wrzuta.pl/plik/1HQGQw43GG4/check_zte_modems
Pozdrawiam
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19752
Co prawda dotyczy Win 2000 ale analogicznie można to zrobić dla Vista 64.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-14, 14:11 ]
Sprawdź później modem przy pomocy softu serwisowego.
Oczywiście przed sprawdzeniem modem musi być poprawnie zainstalowany i widoczny w systemie.
http://w812.wrzuta.pl/plik/1HQGQw43GG4/check_zte_modems
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Witam,
mam problem z zainstalowaniem tego modemu na win Vista 64bit.
Próbowałem wszystkie tj. sterowniki z każdej ze stron które podaliście i każdy sposób.
Generalnie który sterownik nie wybierę tj. 636 czy 626 z strony ja.michal czy z opisu Wireless_sample, (gdzie w jednych jest teoretycznie podział na 32bit i 64bit) to i tak za każdym razem wyskakuje komunikat że to nie są sterowniki dla systemu 64bitowego. Czy można coś więcej w temacie zrobić?
mam problem z zainstalowaniem tego modemu na win Vista 64bit.
Próbowałem wszystkie tj. sterowniki z każdej ze stron które podaliście i każdy sposób.
Generalnie który sterownik nie wybierę tj. 636 czy 626 z strony ja.michal czy z opisu Wireless_sample, (gdzie w jednych jest teoretycznie podział na 32bit i 64bit) to i tak za każdym razem wyskakuje komunikat że to nie są sterowniki dla systemu 64bitowego. Czy można coś więcej w temacie zrobić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
marekd1986, a wszystkie aktualizacje systemu masz?
-
- Użytkownik forum
Powiem szczerze że nie z braku "internetu" tyle co dobiegam na chwilkę gdzieś nie zainstalowałem SP2 ale czy to mógłby być problem? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może to być problem.
-
- Użytkownik forum
Za chwilę będzie SP2.
edit:
Nic to nie pomogło...
edit:
Nic to nie pomogło...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ja nie mam pomyslu. 

-
- Użytkownik forum
A ja mam, oddałem modem i zaopatrzę się w multimo.plja.michal pisze:To ja nie mam pomyslu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
marekd1986, to jak tak to kup modem Sierry. Oni ładnie wspierają wszystko. Nawet Na Windows 7 już stery są. 

-
- Użytkownik forum
A dzięki, ale nie skorzystam, nie wiem na ile się zwiążę z multimo.pl biorę tą umowę bezterminową.ja.michal pisze:marekd1986, to jak tak to kup modem Sierry. Oni ładnie wspierają wszystko. Nawet Na Windows 7 już stery są.
Z tego co widziałem Sony Ericcson ma wsparcie na viste 64bit

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak uważasz. Modem tak czy tak Twój będzie a HSUPA daje większy komfort bo są m.in. niższe pingi.
-
- Użytkownik forum
Hmm, niższe pingi to coś dla mnie czasem chętnie zagram w jakąś grę, jednakże przeraża mnie cena to raz, a dwa 8zł * np. 10 miesięcy (o ile tyle będzie mogą być to 4 miesiące albo 20) ale... to jest 80zł, a nie 300zł 
Chyba że masz coś w lepszej cenie chętnie pomyślę niższy ping to zbawienie

Chyba że masz coś w lepszej cenie chętnie pomyślę niższy ping to zbawienie

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A to z łączem komórkowym różnie bywa. Średnio się do grania nadaje.marekd1986 pisze:Hmm, niższe pingi to coś dla mnie czasem chętnie zagram w jakąś grę
marekd1986 pisze:jednakże przeraża mnie cena to raz, a dwa 8zł * np. 10 miesięcy (o ile tyle będzie mogą być to 4 miesiące albo 20) ale... to jest 80zł, a nie 300zł
Tylko, że Ty podajesz cenę dzierżawy modemu, który oddajesz po rozwiązaniu umowy. W drugim wypadku masz na własność. I o 300zł nie mówię tylko 200zł. Nawet kolega na forum sprzedaje porządny modem.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=20189
-
- Użytkownik forum
Ok, na allegro średnio było 300zł, btw. wiem że mobilny się nie nadaje do grania, ale prowadziłem o tym rozmowę w innym wątku, później na gg, szukałem obdzwaniałem firmy i dla mnie to jedyna alternatywa. Tak więc wracając do tematu wiem że tam dzierżawię, ale ja.michal tak szczerze, niech to będzie będzie to 8miesięcy (czyli 64 złote) bo w tym czasie może się moje miejsce zamieszkania kilka razy zmienić (a co za tym idzie np. UPC
) to szkoda wydawać 200zł na modem bo po co mi on, za jakiś czas będzie przestarzały, a ja mogę już nigdy nie brać mobilnego bo to kicha ogólnie, biorę bo muszę brak innych dostawców internetu w mojej lokalizacji...
Jak to z tymi pingami wygląda dokładniej, masz może oczywiście przykładowe różnice?

Jak to z tymi pingami wygląda dokładniej, masz może oczywiście przykładowe różnice?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli takie masz warunki to faktycznie nie ma sensu bo lada dzień i będzie HSPA+ powszechne.
Testy były z tymi pinami w HSPA i HSDPA na forum. Ja teraz nie podam bo po 1 mam tylko sierrę 881 z HSPA już, a po drugie mam tylko kartę Play Online przy sobie a jak wiadomo u nich HSPA nie ma (samo HSDPA).
[ Dodano: 2009-10-22, 22:54 ]
Średnio wiem, że na HSPA ping jest niższy o jakieś 10 do 20ms w porównaniu do samego HSDPA.
Testy były z tymi pinami w HSPA i HSDPA na forum. Ja teraz nie podam bo po 1 mam tylko sierrę 881 z HSPA już, a po drugie mam tylko kartę Play Online przy sobie a jak wiadomo u nich HSPA nie ma (samo HSDPA).
[ Dodano: 2009-10-22, 22:54 ]
Średnio wiem, że na HSPA ping jest niższy o jakieś 10 do 20ms w porównaniu do samego HSDPA.
-
- Użytkownik forum
W multimo.pl można dzierżawić jeszcze 2 inne modemu Huawei E1550 i Huawei E1750, z tego co widzę E1750 posiada HSPA właśnie o tym poczytałem już wiem w czym rzecz - technologia HSUPA 

-
Zrób tak:ja.michal pisze:To ja nie mam pomyslu.
Ściągnij generyczną aplikację ZTE do modemów USB (10,5MB) - patrz link poniżej:
http://www.sendspace.pl/file/b7878bde0d44fabd7db69ef
Po jej zainstalowaniu włóż modem do portu USB... i czekaj na dalszy rozwój wydarzeń.
System powinien odnaleźć modem automatycznie, jeśli będzie mimo tego jakiś problem to podczas instalowania modemu wskaż stery, które ściągnąłeś wcześniej.
Daj znać jak poszło...
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Witam,
dzięki za konkretną pomoc, jednak już za późno, modem zwróciłem do orange - tak naprawdę zwracałem 3dni gdyż nie chcieli oddać mi pieniędzy za aktywację 59zł, chociaż nawet karty nie aktywowałem gdyż sprzęt który mi dali był dla mnie nie sprawny, po 3 dniach chodzenia od głównej siedziby do salonu i z powrotem oraz kontaktowaniu się z kilkunastoma osobami odzyskałem pieniądze. Dziś podpisałem umowę z multimo.pl niestety na słabszym modemie sony-ericsson, gdyż huawei e1750 z HSPA będzie dostępny dopiero za 6tygodni...
Po raz kolejny odczułem jak w Polsce nie szanują klienta dzięki któremu za pewne godnie żyją i w erze(chociaż na ere nie chcę narzekać na 10 problemów na 1/2 coś odwalili) i w orange i w multimo a nawet w plusie. Co dziwne z playem udało mi się najlepiej dogadać (tutaj akurat kwestia telefonu) do tego stopnia że dostałem coś nie do osiągnięcia w cenie zwykłej rzeczy. Jednak to przypadek gdyż trafiłem na profesjonalnego przedstawiciela z play a nie osób prowadzących własną działalność pod patronatem playa jako ich zewnętrzni przedstawiciele (bo tak play działa germanos, inne sklepy, kioski i przedstawiciele nie ich ale playowskim towarem handlujący).
dzięki za konkretną pomoc, jednak już za późno, modem zwróciłem do orange - tak naprawdę zwracałem 3dni gdyż nie chcieli oddać mi pieniędzy za aktywację 59zł, chociaż nawet karty nie aktywowałem gdyż sprzęt który mi dali był dla mnie nie sprawny, po 3 dniach chodzenia od głównej siedziby do salonu i z powrotem oraz kontaktowaniu się z kilkunastoma osobami odzyskałem pieniądze. Dziś podpisałem umowę z multimo.pl niestety na słabszym modemie sony-ericsson, gdyż huawei e1750 z HSPA będzie dostępny dopiero za 6tygodni...
Po raz kolejny odczułem jak w Polsce nie szanują klienta dzięki któremu za pewne godnie żyją i w erze(chociaż na ere nie chcę narzekać na 10 problemów na 1/2 coś odwalili) i w orange i w multimo a nawet w plusie. Co dziwne z playem udało mi się najlepiej dogadać (tutaj akurat kwestia telefonu) do tego stopnia że dostałem coś nie do osiągnięcia w cenie zwykłej rzeczy. Jednak to przypadek gdyż trafiłem na profesjonalnego przedstawiciela z play a nie osób prowadzących własną działalność pod patronatem playa jako ich zewnętrzni przedstawiciele (bo tak play działa germanos, inne sklepy, kioski i przedstawiciele nie ich ale playowskim towarem handlujący).