net przez wifi w akademiku?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beta
Użytkownik forum

net przez wifi w akademiku?

Post autor: beta »

Witam, mam następujący problem. Mieszkam w akademiku gdzie net jest udostępniany po skrętce. W pokoju są 3 laptopy i chciałbym podpiąć je do netu po wifi. Laptopy podłączane są po adresach mac kart sieciowych, które trzeba było podać adminowi. I teraz co muszę kupić żeby zrobić to połączenie? Z tego co kojarzę to potrzebny jest router, wiec proszę o podanie modelu i marki, najlepiej z allegro. Jestem studentem także każdy grosz się liczy, weźcie to pod uwagę :] . I czy będę musiał zmieniać coś u admina sieci??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: net przez wifi w akademiku?

Post autor: wojteks »

O ile admin sieci pozwala na routery w pokojach to Tp-Link WR340G a jeżeli nie pozwala na routery to AP np. Tp-Link WA501G (najlepiej uzgodnić z adminem sieci)
Nie pomagam na PW!
beta
Użytkownik forum

Post autor: beta »

Switche można mieć na pewno, co do reszty nie mam pojęcia. I jeszcze jedno: Będę musiał podawać jakieś nowe adresy adminowi?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

beta pisze:Będę musiał podawać jakieś nowe adresy adminowi?
Jeśli routerów nie dopuszcza, to będziesz musiał podać adresy mac kart wifi laptopów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ