Play - prędkość transferu danych

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
slobodan
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Play - prędkość transferu danych

Post autor: slobodan »

Mnie play coraz bardziej rozwściecza ... Nie dość że nie są w stanie zagwarantować mi marnej prędkości 1 mb/s chociaż w połowie czasu doby ... To wywalili mi fakturę na 142 pln (mam 2 internety po 45 = 90) Po zalogowaniu w Boku faktura jest niedostępna jak na razie (paranoja?) Więc dzwonię do BOK , a Pani mi mówi że ona nic też mi nie powie bo nie ma dostępu do tej ( WYSTAWIONEJ ) faktury i zaleciła cierpliwość do czasu aż uzyska dostęp...

A na koniec stwierdziła że Faktura co prawda jest na 142 , ale ona widzi ze do zaplaty jest 97 :rotfl: Wiec w zasadzie to nie wie o co mi chodzi ... Wytłumaczyłem piiiiii że miałem nadpłatę 45 , więc nie jest OK :cry:

P4 w kwestii internetu nie ma już na mnie co liczyć :gwiazdki: Uciekam jak tylko się zakończy cyrograf :super:

Obrazek

A teraz bijemy brawo dla P4 ... Sieć 3G jak nic ... :hurra:

I nikt mi nie powie że P4 ma gorzej , bo skupia swój internet na terenie Aglomeracji miejskich ... a starzy Sieją po całym kraju ... Tylko że na nadajnik P4 w wypada proporcjonalnie mniej ABONENTÓW niż na nadajniki trójcy ... Więc jak nie są jeszcze gotowi na świadczenie usługi internetowej to niech się zwiną z tym swoim szmacianym 3G ... 10 lat temu miałem szybszy internet niż w chwili obecnej ...
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

2010r będzie rokiem z falą rezygnacji bo się ludziom zaczną kończyć umowy terminowe 12 i 18. Jak podpisywałem, to łącze ładnie ciągnęło teraz 1:00 i 500-800kbps. Nie będę wspominał o zrywaniu sesji podczas pobierania plików.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Faktycznie może być podobnie jak w Plusie. Pamiętam, że po tych rezygnacjach na prawdę net przyspieszył. Jak się w domu ślimaczyło tak to lekkiego kopa wszystko dostało i sobie spokojnie chodzi 2Mb/s.
marens
Guru bezprzewodowy

Chociaż w P4 jest inny problem - studenci.
Coś mi się nie wydaje, aby zrezygnowali z słabego 10GB=45zł
Ciekawy jestem czy na Taśmowej myślą nad problemem :? :beta: czy mają to gdzieś. Chodzi mi o wyższe stanowiska osób zajmujących się utrzymaniem sieci radiowej itp. Podejrzewam, że na dzień dzisiejszy aby to wszystko pozbierać do kupy trzeba...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, powiem Ci, że coś się poprawiło koło akademiku na WATcie u kolegi. Wcześniej leciał jak słaby EDGE (15KB/s) a ostatnio jak byłem to już nieco poprawiło bo koło 45KB/s. Inna sprawa, że w tym samym czasie iPlus bez problemy te 1.5Mb/s zasuwał. ;)

A limit limitem. Kumplowi drugiemu też z WATu pokazałem promocję iPlusa dla studentów i ją bierze. Martwi go tylko lipny modem. :P
marens
Guru bezprzewodowy

Też nie jest źle, jakieś 512kbps.
Ten iPlus to niezła sprawa, 2GB - 40zł. Tylko gdyby można było brać na nieokreślony bez modemu. Nie chce się wiązać koleją umową. Nie wiem czy tutaj przy okazji poziom sygnału nie gra roli ~ -94dBm, chociaż nie powinien. Powalczę z anteną zewnętrzną.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No taki ból, że ta umowa. No, ale co zrobić.
Ja powoli się pozbywam zbędnego netu już. iPlusa kumpel ma, Play Online na kartę już nie będę przedłużał.
Z Playa to tylko Fresha doładuję za jakieś 20zł ewentualnie bo ważny rok i awaryjnie można włączyć pakiet Play Online i efekt ten sam a ważność dużo dłuższa.
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ja powoli się pozbywam zbędnego netu już.
TP zostawiasz z tego co rozumiem?
Ja myślę aby mieć znowu Neo na utrzymanym łączu + heyah.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak. TP Zostaje bo są 3 urządzenia na WiFi a będzie więcej. Do tego chcę router wymienić na N jeśli będzie już sprzęt wymieniany bo on będzie już z N.

Internet komórkowy to kupię jak będę miał laptopa z wbudowanym modemem.
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Internet komórkowy to kupię jak będę miał laptopa z wbudowanym modemem.
Tam gdzie jestem poza domem a jest zasięg P4 to mam zasięg skrętki/wifi.
Tam gdzie nie ma zasięgu P4 a jest EDGE nie ma sensu mieć abonamentu. Spokojnie można przeglądać forum ładną godzinę i pobrać ...<10MB. Fajnie byłoby to mieć na jednym numerze, bez zabawy w pakiety więc jest Heyah. Kiedyś więcej jeździłem, ostatnio jakoś raz na 2-3 tygodnie więc nawet jak w weekend pobiorę na GPRS/EDGE 100mb to będzie 20zł. Chociaż do tego celu można zastanowić się nad mBank 15zł - 300mb
wlserwis
Użytkownik forum

Post autor: wlserwis »

PLAY pisze:Korzystanie z Pakietów Play Online w telefonie
14. Pakiety mogą być wykorzystywane tylko w strefie taniego Internetu w Play.
15. Strefa taniego Internetu to strefa, w której P4 świadczy usługi telekomunikacyjne w oparciu o własną
infrastrukturę dostępową z wyłączeniem infrastruktury innych Operatorów Krajowych.

16. Poza strefą taniego Internetu za korzystanie z Internetu jest naliczana stawka zgodna odpowiednio z
Cennikiem Oferty Play Mixtura lub Cennikiem Oferty Play Fresh.

17. W celu sprawdzenia, czy w danym momencie Abonent Mix II lub UŜytkownik znajduje się w strefie
taniego Internetu Play czy poza strefą naleŜy wybrać i zatwierdzić na klawiaturze telefonu krótki kod
*140#.
Pytanko:
Czy w PlayFresh w strefie taniego internetu można korzystać z pakietów w technologii EDGE?
Czy też jak się używa EDGE to zawsze rąbią jak roamingu, czyli te 12 gr za 100 KB czy coś?

PLAY pisze:13. Aktywacja Pakietu następuje, pomiędzy godziną 00:00 a 01.00, następnego dnia po dniu, w którym
nastąpiła dyspozycja aktywacji.
Pytanko:
Rzeczywiście tyle się czeka na tą aktywację???

----------------------------------------------------------------
PS.
slobodan pisze:Mnie play coraz bardziej rozwściecza ... Nie dość że nie są w stanie zagwarantować mi marnej prędkości 1 mb/s chociaż w połowie czasu doby ... To wywalili mi fakturę na 142 pln (mam 2 internety po 45 = 90)
Myślę, że działa punkt 14 ich regulaminu:
14. Pakiety mogą być wykorzystywane tylko w strefie taniego Internetu w Play.
A jak wylecisz z taniej strefy, bulisz. No i właśnie nabiło Ci przeszło 50 plnów... No i możesz sobie relamować do usranej śmierci, nie wygrasz nic! Zawsze mogą powiedzieć: "Korzystał pan poza strefą"....
Przeczytałem właśnie, że:
PLAY pisze:18. Abonent Mix II oraz UŜytkownik Oferty Play Fresh moŜe zablokować transfer danych poza strefą
taniego Internetu. Blokada powoduje brak moŜliwości korzystania z WAP-u oraz wysyłania i
odbierania MMS.
No, to jest może jakaś metoda [żeby nie nabili faktury], ale... jak wywali z taniej strefy, internetu nie będzie w ogóle.
PLAY pisze:Możesz być informowany o rozpoczęciu sesji transmisji danych poza strefą taniego Internetu poprzez wiadomość wyświetlaną na ekranie telefonu.
OK, tylko gorzej, kiedy się kartę wsadzi w modem..
marens
Guru bezprzewodowy

wlserwis pisze: Czy w PlayFresh w strefie taniego internetu można korzystać z pakietów w technologii EDGE?
Tak w EGSM P4.
wlserwis pisze:rąbią jak roamingu, czyli te 12 gr za 100 KB czy coś?
Tylko w Plusie
wlserwis pisze:No, to jest może jakaś metoda [żeby nie nabili faktury]
Lepiej ręcznie wybrać sieć, bo ta usługa ma wiele wad, np. nie działają MMSy.
wlserwis pisze:Rzeczywiście tyle się czeka na tą aktywację?
Kiedyś w nocy, ale teraz aktywuje online +/- 10min
wlserwis
Użytkownik forum

Dzięki za odpowiedź.
Upewniam się jeszcze: Jeśli wezmę starter PF i kupię pakiet powiedzmy 500 MB, będę mógł bez problemu korzystać z tego pakietu telefonem/modeme EDGE? I w tej ich "taniej strefie" nie będą mnie kasować po stawce pozapakietowej ?

Jeszcze jedno pytanie: Czy u nich daje się zrobić debet na kartę?
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Obrazek normalnie nie da sie korzystac z niczego poza zwyklym www teraz :nienie: Na Ipla ogladam walki bokserskie dzis i na Play wszystko stoi a na Iplusie pieknie dziala teraz mam 5mb/s :] Pytanie kiedy w Play bedzie w godzinach szczytu 5mb/s z hsupa ? :rotfl: chyba nie predko :(
wlserwis
Użytkownik forum

Cóż, jaka cena, tak usługa...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wlserwis pisze:eśli wezmę starter PF i kupię pakiet powiedzmy 500 MB, będę mógł bez problemu korzystać z tego pakietu telefonem/modeme EDGE? I w tej ich "taniej strefie" nie będą mnie kasować po stawce pozapakietowej ?
Tam. Działa to jak w abonamencie.
wlserwis pisze:Czy u nich daje się zrobić debet na kartę?
Jeśli chodzi o pakiety to nie bo się zwyczajnie pakiet nie włączy. Poza pakietem mi osobiście się nie udało jak swego czasu Play kartę testowałem z internetem. Jak było 0zł to rozłączyło internet i sms, że brak środków.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

szalony pisze:Pytanie kiedy w Play bedzie w godzinach szczytu 5mb/s z hsupa ?
Chyba nigdy :P
wlserwis
Użytkownik forum

A można aktywować automatycznie kolejno kilka pakietów? W regulaminie piszą:

Abonent oraz Użytkownik może aktywować po jednym z poniższych Pakietów:
a. Pakiet Play Online w telefonie 500 MB za 15 PLN
b. Pakiet Play Online w telefonie 1 GB za 25 PLN
c. Pakiet Play Online w telefonie 2 GB za 40 PLN

8. Abonent Mix II oraz Użytkownik Oferty Play Fresh może mieć aktywny tylko jeden Pakiet z każdego rodzaju wskazanych w pkt 3 niniejszej Oferty Promocyjnej, w tym samym czasie.

Ale nie piszą, co dalej, czy tak samo jak w Simplusie - kiedy się skończy jeden, automatycznie przechodzi się na drugi? A co z terminem zużycia? Jak oni to liczą, kiedy ma się aktywowany więcej niż jeden pakiecik? Szukam informacji na ich stronie, ale nic nie ma...

przemox.1 pisze:Chyba nigdy :P
No, dokładnie - NIGDY. Tam nie będzie coraz lepiej, nie ma co liczyć na to. Zaproponowali konkurencyjne ceny zdając sobie sprawę z tego, że po jakimś czasie to się zatka...
Ja tam zastanawiam się na tą siecią tylko w kontekście znajomej osoby, która mało korzysta z netu, najczęściej poczta i www, taki człowiek wytrzyma nawet duże spowolnienia, poza tym będzie korzytsał właśnie z EDGE, więc w sumie wszystko jedno..
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 20:37 przez wlserwis, łącznie zmieniany 1 raz.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

przemox.1 pisze:Chyba nigdy :P
jak to nigdy ? Nie zartuj :hyhy: Jesli nigdy to by znaczylo ze ta siec to po prostu dziadowska jest i tyle :szok: Mam nadzieje ze dla dobra klientów- konkurencji Play nie bedzie dziadowska choc teraz niestety taka jest :( Juz nie raz sie wnerwilem jak pliki po kilkaset mb sciagalem i pupa blada - zrywa nie udalo sie pobrac , bledy itp :dobani:
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 20:37 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

szalony pisze:konkurencji Play nie bedzie dziadowska choc teraz niestety taka jest
Wszystko co związane z Cyfrowym Polsatem to [beep].
Niestety wszystko wskazuje na to, że z P4 będzie coraz gorzej.

Możemy liczyć na Plusa/Erę/Orange
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:Niestety wszystko wskazuje na to, że z P4 będzie coraz gorzej.
Czy ja wiem. Jakość rozmów telefonicznych się poprawiła.
Na razie wygląda na to, że nadchodzi stagnacja znów na rynku operatorów komórkowych. Była łapanie klientów przez Playa i teraz po zdobyciu minimalnej opłacalnej liczby zaczyna wszystko zaczyna zwalniać.
wlserwis
Użytkownik forum

Nie, no, pewien poziom usług muszą zachować.
Ale jednocześnie trzeba sobie sprawę zdawać, ze są dużo tańsi od konkurencji. Jednocześnie ta konkurencja nie obniża już cen... I dlatego nikt nie depce Playowi po piętach. A to zawsze skutkuje jednym...
Ja tam w poprawę nie wierzę, no, może tylko tam, gdzie jest tragicznie.

A tu podobno Solorz i spółka mają jakąś nową supersieć tworzyć?

za pb.pl:

Solorz zarzuci sieć szybkiego internetu

DI
Puls Biznesu, pb.pl,22.10.2009 15:48
Czytaj komentarze (8)
Zobacz na forum ()
9817d423-156d-4d1f-bd0b-143caa33df8b
W zasięgu sieci budowanej przez Sferię oraz Aero2 znajdzie się prawie 20 mln osób.

Jak podaje serwis telepolis.pl, Aero2 i Sferia (pierwsza spółka jest kojarzona przez rynek z Zygmuntem Solorzem, drugiej właściciel Polsatu jest udziałowcem) zbudują sieć telekomunikacyjną, która zapewni mobilny dostęp do szybkiego internetu. Dane będzie można pobierać z prędkością do 21 Mb/s, a wysyłać z prędkością do 5,7 Mb/s. Z usług nowej usługi potencjalnie będzie mogło korzystać prawie 20 mln osób. Zasięg terytorialny to 70,5 tys. kilometrów kwadratowych.

- Budowana sieć obejmie zasięgiem przede wszystkim małe miasta i wsie, zapewniając ich mieszkańcom dostęp do szerokopasmowego Internetu. Pierwszy etap zakłada do 350 stacji bazowych na koniec 2009 roku – podaje Telepolis.pl.
Awatar użytkownika
slobodan

Powiem szczerze że wierzyłem iż play skoro uczciwie podaje 1 mb to będzie ten poziom utrzymywał... Widać że się myliłem , korzystanie z internetu stało się udręką .... Gdybym wiedział zdecydował bym się na coś innego bo i tak zużywam nie więcej niż 2 - 3 gb internetu ... Ale szlak mnie trafia jak nie jestem w stanie obejrzeć nagrania z YouTube bo P4 nie jest w stanie zaoferować mi nawet 512 kb ... ba nawet 128 kb ... A to już przestaje być śmieszne ... Zasięg mam na 4 Kreski na 5 możliwych ... Może da radę jakoś ręcznie za pomocą Visty wybierać sobie NodeB ?
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Jakość rozmów telefonicznych się poprawiła.
EGSM zdecydowanie, nie ma najmniejszych problemów we Wrocławiu.
ja.michal pisze:Była łapanie klientów przez Playa i teraz po zdobyciu minimalnej opłacalnej liczby zaczyna wszystko zaczyna zwalniać.
Myślę, że przekroczyli krytyczną ilość użytkowników. Na pewno nie będzie ich przybywać ani drastycznie ubywać. Może jest to najlepszy moment nad poprawieniem sieci 3G przed jakimś następnym atakiem cenowym i transferowym.

Transmisja wygląda tak...
Obrazek
wlserwis pisze:Nie, no, pewien poziom usług muszą zachować.
Jaki poziom ma Cyfrowy Polsat?!
Cena, ilość nie jakość! Jak działa Sferia?!
Zobacz na ich listę kanałów jak są poukładane, a jak w Cyfrze. Mam teraz focha i chce uruchomić np. HBO HD klikam w icoku albo zmniejszyć pakiet, dzwonie do BOK i mam aktywne online w C+ i miesiąc gratis. CP podpisz porozumienie minimum na 3mies. Chcesz w lecie niższy pakiet to w C+ nie ma problemu a w CP nie możesz zmniejszyć i już.
slobodan pisze:ba nawet 128 kb
Radio 64kbps jest już pewnym problemem
Awatar użytkownika
slobodan

Według http://mapa.btsearch.pl/ dookoła siebie mam 5 masztów playa w prominiu 500 m - 1 km ... I niech mi ktoś powiem czemu tutaj jest taki syfiasty poziom usługi ... Mi się wydaje że mój modem łączy się z jednym i tym samym nodeB i stąd problem ... :dostal:
WoofeR
Początkujący użytkownik forum

Post autor: WoofeR »

slobodan pisze:Według http://mapa.btsearch.pl/ dookoła siebie mam 5 masztów playa w prominiu 500 m - 1 km ... I niech mi ktoś powiem czemu tutaj jest taki syfiasty poziom usługi [...]
Odpowiedź jest prosta. To wirtualne maszty. Nadajniki na mapie są dodawane na podstawie pozwoleń na nodeB wydanych przez UKE, nie oznacza to jednak ich działania, czy nawet tego, że faktycznie się tam znajdują.

Wokół mojego miejsca zamieszkania też powinny być 2 sztuki masztów / nadajników (200 i 250 metrów), pozwolenie Play dostał w grudniu 2008 roku i ... i tyle...
Awatar użytkownika
slobodan

Ok w takim razie pozostaje pogodzić mi się z porażką w wykonaniu Play Mobile :zdziwko: I kiepskie wręcz żenujące transfery ... :hurra:
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Takie predkosci we Wroclawiu to mozna tylko o 2 nad ranem osiagnac...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak to jest w Play. ;)
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Post autor: kult_kazika »

Ale i tak z tego, co widzę to niektórzy wyciągają ponad 1 Mb/s. Za moich czasów użytkowania PO :) mogłem dobrnąć do maksymalnie 1 Mb/s i nic więcej. Zatrważające jest jednak to, że niektórym to 128 Kb/s nie może przekroczyć :szok:
ODPOWIEDZ