prosze o pomoc EDGE SPEED ES 75

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reksiu
Początkujący użytkownik forum

prosze o pomoc EDGE SPEED ES 75

Post autor: reksiu »

Witam,
Mam internetnet z ery blue conect i juz od samego poczatku mam ten sam problem, a mianowicie bardzo czesto zrywa mi sie polaczenie, niekiedy nawet ponad 30 razy dziennie, czy jest w stanie ktos mi pomoc?? mam modem EDGE SPEED ES 75 i korzystam z komputera stacjonarnego. bardzo prosze o pomoc ,
pzdr
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: prosze o pomoc EDGE SPEED ES 75

Post autor: Jaco »

Zacznijmy od poczatku.Gdzie mieszkasz czy w pobliżu masz BTS i czy masz zasięg.Spróbuj stworzyć dial-up może aplikacja którą uzywasz do łączenia z netem ma jakąś opcję że połączenie jest zakończone po uplywie tego czasu.
reksiu

mieszkam w kuj pom niedaleko Swiecia nad Wisla, bodajze 3 km ode mnie jest nadajnik ery. Jak tworzyc ten dail-up?? wybacz za pytanie ale jestem laikiem w tym temacie. wielkie dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Może to zmienili (w końcu trochę czasu gdy kupowałem ten modem minęło), ale większość z tych modemów juz na początku użytkowania lądowała w serwisie.
Sprawdź na jakimś innym modemie lub telefonie (o ile masz taką możliwość) jak sie będzie zachowywało połaczenie.
Dodatkowo wywal BCM i łącz sie dial-up'em.
Jeżeli dalej będą takie same objawy -> serwis

Instrukcje, jak ustawić połaczenie dial-up, znajdziesz w podwieszonym wątku o konfiguracji (na początku Forum)
reksiu

ja juz tez mam okolo pol roku, te rozlaczenia sa strasznie uciazliwe i denerwujace. kontaktowalem sie z suportem ale ich jedyna rada bylo oddanie modemu do serwisu na czas 2 tygodni, a ja potrzebuje miec dostep do netu. Ponadto powiedzieli ze w ES 75 czesto sa bledy w oprogramowaniu modemu. Wiec myslisz ze jedynym wyjsciem jest oddanie do serwisu?? mysle ze skonfigorowane mam wszystko ok. Nie uzywam tego menagera z ery, tylko z oprogramowania modemu. WIELKIE DZIEKI ZA PROBE POMOCY. POZDRO
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Najlepiej oddac w salonie Firmowym Ery.
Zaznaczam, że wtedy cała operacja trwa dłużej, ale masz przynajmniej sprzęt zastępczy.
Jak będziesz miał szczęście to taki sam modem, telefon z EDGE lub w ostateczności zwykły z modemem GPRS.
Ale przynamniej neta będziesz miał w dalszym ciągu.
Mój Siemens (choć obecnie leży "w kącie") od powrotu z serwisu, nie zwiesił sie ani razu. Czasem chodził ponad 30 godzin, i nie rwał połaczenia (dłużej nie próbowałem, bo śpię w pokoju w którem jest komp i w nocy przez wentylator szału mozna dostac :evil: - raz na jakiś można, ale nie na okrągło)
Awatar użytkownika
sightt
Stały użytkownik forum

Post autor: sightt »

a ja mam tez ten modem w wawie od lutego i jeszcze się nie zepsuł (na szczęscie :lol: ) czasami mi zrywa połączenie ale żeby 30 razy :?:
Jaka jest szansa ?e trafisz w Du?ego Lotka? To proste 50 % Albo trafisz albo nie trafisz ;]
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Znajoma kupiła swojego ES75 dwa miesiace po mnie i u niej nie ma problemów.
W czasie gdy ja kupowałem, był "wysyp" reklamacji jesli chodzi o zrywania.
Podobno problem był w oprogramowaniu.
Teraz już sporadycznie słyszę, że cos jest nie tak z tym modemem.
Widac zrobili co trzeba, a problam wystepuje jedynie w sprzęcie "ze starych zapasów magazynowych".
reksiu

Witam panowie eksperci

A wiec oddalem moje padlo do salonu tak jak radziliscie i w zamian dostalem w zastepstwie ten sam model, na moj bede czekal max tydzien tak mowil koles z salonu i pojdzie do serwisu do Lezajska. Wracam do domu i uradowany podlaczam moj nowy sprzet, a tu co?? tak po 10minutach sesji znowu zrywa!!!! :twisted:. Naprawde nie mam pojecia o co tu chodzi normalnie dostane szalu tak to mnie wkurza.Ma ktos pojecie jakimi innymi czynnikami moze to byc spowodowane?? moze cos z kablami albo port w kompie sa wadliwe, naprawde <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>. Jakies sugestie?? pzdr
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Nie ma się co denerwować tylko logicznie pomyśleć. 8) Na poprawne działanie komórkowego netu mają wpływ głównie trzy czynniki:modem, komputer+soft, oraz działanie sieci.Musisz ustalić który element jest wadliwy.Zanieś ten modem do kogoś innego i tam zainstaluj-na innym komputerze i w innym miejscu.Zrób też tak ,jak radził Vipera-spróbuj na jeszcze innym modemie lub telefonie u siebie.Zorientuj się gdzie masz BTS-y ,wjakiej odległości.Może cie przełancza z jednego do drubiego.Sprawdz komenda AT+CREG, z którym BTS -em cię aktualnie łączy.Może cie przeżuca z jednego do drugiego. Tu masz info http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... hlight=bts

BAzy BTS-ów masz na początku forum.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
reksiu

Dzieki za rady Ufo atakuje. przede wszystkim nie moge korzystac z dail-up'a moze kilka razy mi sie udalo w ten sposob polaczyc mimo ze skonfigurowalem wszystko tak jak jest opisane na forum.lacze sie przez ikone ES speed zazwyczaj.A np gdy rozlacza mi sie to sa komunikaty przewaznie typu: nie mozna sie polaczyc bo port jest zajety, brak polaczenia, nie mozna otworzyc portu itp. co da mi wiedza z jakiego BTSu korzystam?? WLASNIE PROBUJE TO SPRAWZIC I PO WPISANIU KOMENDY KTORA PODALES WYSKAKUJE MI ERROR

Sklejaj posty.Please :cry: -> bob

Ale po wpisaniu tam kodu at^moni wyskakuje mi takie cos jak mam to interpretowac??

Serving Cell I Dedicated channel
chann rs dBm MCC MNC LAC cell NCC BCC PWR RXLev C1 I chann TS timAdv PWR dBm Q ChMod
85 32 -78 260 02 1010 8C8D 6 7 33 -106 27 I No connection
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Połącz się raz za pomocą "EDGESpeed ES75USB", poźniej możesz wyłaczyć ten program, bo odpowiednie komendy typu pin i apn zostaną już wprowadzonę . Spróbuj po tej czyności się połączyć za pomocą diala.

Jeśli się nie uda to sprbój wywołać terminal (ale juz po zrobieniu co powyżej napisałem) taki jak w tym opisie.

i wpisaniu komendy: AT*TBAND="EGSM_MODE"

(nie wprowadzaj już pina i apn-a , bo zostały już one wprowadzone przez program "EDGESpeed ES75USB")

i po otrzymaniu " ok " przyciśnij kontynuuj.

powodzenia
reksiu

Wielkie dzieki kemmott1 , to forum jest niesamowite wszyscy pomagaja :D . wszystko wskazuje na to ze dziala , bynajmniej przez godz sie jescze nie rozlaczyl, ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak dalej to bedzie.Mam jescze pytania , czy zawsze musze wprowadzac ten komunikat?? i czy moglby ktos zinterpretowac z jakiego Btsa korzystam toj dwa posty wyzej.
Awatar użytkownika
kemott1

reksiu pisze: Serving Cell I Dedicated channel
chann rs dBm MCC MNC LAC cell NCC BCC PWR RXLev C1 I chann TS timAdv PWR dBm Q ChMod
85 32 -78 260 02 1010 8C8D 6 7 33 -106 27 I No connection

Grodziec, maszt, 900.
reksiu

thx kemmott1.Sprawdzilem na mapie ten Grodziec jest oddalony ode mnie o jakies 100km! czy to nie jest dziwne? przeciez sa blizej mnie miasta jak chociazby bydgoszcz, swiecie a tu jakis grodziec z drugiego konca wojewodztwa niemal ze. od czego to zalezy ze laczy mnie akurat z tym bts'em i czy mozna w jakis sposob wybrac sobie z ktorym chce sie laczyc??

sprawdzilem ponownie BTS i teraz wyskoczyly mi tajie komendy:

Serving Cell I Dedicated channel
85 33 -77 260 02 1010 8C8D 6 7 33 -106 28 I No connection

roznia sie one od tych poprzednich w kilku miejscach jest nr o 1 wiekszy itp..

czy to jest przyczyna rozlaczen? przerzucanie na rozne BTSy??
Awatar użytkownika
magmike

Post autor: magmike »

Żaden BTS nie ma zasięgu 100km więc to jakaś pomyłka.
pozdrawiam, magmike
reksiu

zadnej innej miejscowosci o nazwie grodziec nie ma blizej niz 100km
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Sprubuj następującej składni:
AT+CREG=2
A+CREG?

Powinno ci wywalić nr BTS-a z którym się łączysz w kodzie hexadecymalnym.
To komenda uniwersalna, powinna działać.Na forum sporo już było o działaniu hyperterminala i komendach AT.

PS.Być może twojego BTS-a nie ma w bazie.Ten sam CID mogę mieć więcej niż jeden BTS, pod warunkiem,że są w różnych rejonach kraju.
reksiu

Po wpisaniu tych komend otrzymalem:

OK
AT+CREG=2

OK
A

Co to oznacza?
reksiu

Witam,
oddałem modem do serwisu i po tygodniu był juz do odbioru. Wymieniono płyte główną, zmieniono firmvara 2.002 i zrobiono testy łączności. Teraz przez tydzień zarwało połaczenie tylko raz :D . Diękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam. przepraszam za 2 posty pod sobą
Awatar użytkownika
kemott1

reksiu pisze:Po wpisaniu tych komend otrzymalem:

OK
AT+CREG=2

OK
A

Co to oznacza?
Wprowqadził byś jeszcze at+creg? , i wyświetlił by się Tobie numer bts-a :wink:
reksiu

Witam ponownie,
a więc mój modem gościł w serwisie już 2 razy :) za drugim razem płyta główna... ale jest już ok.

a więc mojego BTS'a raczej nie ma w bazie bo szukałem już wszędzie....
można jakoś inaczej dojść do lokalizacji BTS'a z którego korzystam??

+CREG: 2,1,"1010","8A94"

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ