Ruter w technologi "draft-n" a rzeczywista prędkoś

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
John82
Stały użytkownik forum

Ruter w technologi "draft-n" a rzeczywista prędkoś

Post autor: John82 »

Witam .

Może ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie. A mianowicie: kupiłem ruter do internetu mobilnego . Podłączam wszystko jak należy . Internet niby jest. Połączenie rutera z kartą sieciową wifi jest w standardzie "draft-n" .Teoretycznie szybkość wymiany danych pomiędzy tymi urządzeniami powinna być do 300MB/s .Ale jak kliknę na połączenie i wybiorę opcję "stan" pokazuje mi różne wartości tj. raz 216MB/s a raz 105MB/s a innym razem 11MB/s i tak co jakiś czas się zmienia na różne wartości . Posiadam Windows 7 .Czy to jest normalne ? Wcześniej miałem juz nie jeden ruter i połączenia w standardzie "g" i nie zauważyłem by prędkość wymiany danych kiedykolwiek była inna niż 54MB/s .... Proszę o pomoc , bo nie wiem czy mam Reklamować Ruter :(
Z góry dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ruter w technologi "draft-n" a rzeczywista prędkoś

Post autor: ja.michal »

John82, jednostki mylisz. Mb/s powinno być chyba.
No i napisałbyś jaki masz sprzęt (router i karta w komputerze) bo nie mamy szklanej kuli na forum. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

John82, najprawdopodobniej nieużywana karta "zwalnia", żeby nie ssać prądu. Ale jeśli twój komp jest jedynym urządzeniem z eNką w twojej sieci to ci jest ona zbędna.
Poszperaj w jej właściwościach odnośnie oszczędzania energii.
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

ja.michal - masz rację pomyliłem jednostki .
a co do sprzętu to :
Ruter Sapido GR-1222
Karta - Broadcom 4321AG 802.11a/b/g/draft-n Wi-Fi Adapter.

Jo_gurt- szukałem ale nic to nie pomogło . Gdy przełączy by działał tylko na "g" to jest normalnie a na "n" prędkość skacze :( sam nie wiem czemu tak jest .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

John82, może to nie działać jak trzeba bo masz router i kartę innych firm a do tego to jest Draft-N czyli coś koncepcyjnego jeszcze nieunormowanego i stąd mogą być problemy. Zwyczajnie nie współpracuje to ze sobą jak powinno.
Myślę, że tutaj jest problem.
marqss81
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marqss81 »

John82 ja też mam ten router, niestety jeszcze nie mam sieciówki obsługującej N... Ale co ciekawe - mam sieciówkę TL-WN321g (tp-link), której to winzgrozowe sterowniki wykrywają sieć N i pokazują jej aktualną prędkość! Router ma niby do 300mbit/s, a tymczasem mnie wyskoczyło raz 115mbit/s, a raz 230mbit/s. Oczywiście połączyć się nie mogę, bo karta działa tylko z B/G, ale sam fakt wykrywania jest dość ciekawy :)

Natomiast różne prędkości mogą się brać z niekompatybilności sprzętów różnych producentów lub np. słabszego sygnału, albo po prostu taki urok sieci N.

Mam też pytanie i prośbę zarazem do Ciebie John82 - czy możesz sprawdzić czy twój router jest widoczny z internetu i czy możesz się do niego podłączyć? Chodzi o np. ftp czy webcam-server, albo ogólnie możliwość konfigurowania z innego kompa z zewnętrznej sieci. U mnie router blokuje wszystkie połączenia z zewnątrz, nie ma dostępu do ftp, do drukarki, że o bramce voip nie wspomnę :/ Nie wiem czy mam reklamować router czy trzasnąć nim o ścianę.
Pozdrawiam, Marek
dobrze jest być złym, ale jeszcze lepiej jest być złem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marqss81 pisze:U mnie router blokuje wszystkie połączenia z zewnątrz, nie ma dostępu do ftp, do drukarki, że o bramce voip nie wspomnę
A masz zewnętrzne IP bez firewalla ?
W Playu nie ma takiej możliwości.
marqss81

Patryk, założyłem nowy temat z moim problemem, nie chcę tutaj offtopować... W playu z tego co widze to za każdym razem mam inne IP, założyłem więc konto w no-ip i roter przypisuje mi bieżący adres do mojej nazwy w dns. Z tego co wiem, to voip w play powinien działać bez problemu. A problem w tym, że bramka nie odbiera paczek niezależnie od dostawcy internetu (mam lokalny net po kablu i play online).
Bardzo proszę kierować odpowiedzi na mój problem do mojego tematu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=20273 .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marqss81 pisze:W playu z tego co widze to za każdym razem mam inne IP,
Niestety te IP ma taką wadę że wygląda jak zewnętrzne, tylko wygląda, wszystkie porty wchodzące poblokowane.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marqss81

krystianb pisze:
marqss81 pisze:W playu z tego co widze to za każdym razem mam inne IP,
Niestety te IP ma taką wadę że wygląda jak zewnętrzne, tylko wygląda, wszystkie porty wchodzące poblokowane.
No dobra, może i tak faktycznie jest. Niemniej jednak nie zmienia to faktu, że ten router blokuje bramkę także na internecie z innego dostawcy. Bramka z innym routerem działa na tamtym dostawcy normalnie.

I o to wszystko się rozbija...
ODPOWIEDZ