Rozłączanie się modemu OFP

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Luna
Początkujący użytkownik forum

Re: Rozłączanie się modemu OFP

Post autor: Luna »

Witam. Czy w związku z tym, że internet działa wadliwie- co godzinę disconnect-nie powinniśmy domagać się upustu w abonamencie? Jak długo i ile razy możemy być przedmiotem beta testów. W maju u mnie było to samo, a właściwie jeszcze gorzej, bo musiałam resetować router po dc. Cierpliwie czekałam, bo trwały prace, które miały poprawić usługę i faktycznie problem pewnego dnia zniknął. Teraz jakoś zaczyna mi brakować cierpliwości :(
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Post autor: bogi123 »

Potwierdzam ten fakt że nie raz brakje już nerwów na resetowanie routera i chodzenie do niego i wyłączanie go z sieci ,gdyż restart nie poógł,a i telefonowaie do biura ---aż mdli od zapytań a czy router stoi przy oknie i ble-ble-ble a czy karta sim dobre włożona.żebym miał inną możliwść do odbioru innego neta to gotów jestm zapłacic karę,by zostawić te łącze'ALE---------???????
Awatar użytkownika
tracer.on
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tracer.on »

Na jaki adres można złożyć reklamacje.
Jak jest w orangutanie e-mailem też można czy tylko polecony?

Jak miałem iPlusa to po obcięciu transferu czekałem ostatniego dniarozliczeniowego do 24.00 i robilem restart połączenia i jak o godz 0.15 nie było normalnego transferu to pisałem reklamację, że nowy okres rozliczeniowy i nie ma zdjętej blokady.
Reklamację uznali i za miesiąc darmowy abonament miałem.
--
Sebek
Użytkownik forum

Post autor: Sebek »

tracer.on pisze:Na jaki adres można złożyć reklamacje.
[email protected]
Awatar użytkownika
darx667

Post autor: darx667 »

Czyżby już coś naprawili bo u mnie od ponad 5h jest to samo IP ;)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
ss79
Użytkownik forum

Post autor: ss79 »

No niestety u mnie też (dalej) tak jest (nadajnik w Korfantowie).
Co godzinę wywala mnie z czatów, komunikatora, stron bankowych itp. Oczywiście zrywa też pobieranie np. z rapidshare. Do tej pory nie ściągałem większych plików i nie analizowałem co jaki czas się rozłącza, więc tylko dzwięk GG odmierzał mi czas. Wtedy jeszcze nie przywiązywałem to tego takiej wagi.
Jednak wczoraj chciałem ściągnąć plik ok 96MB i JDowloader męczył się od ok 18:30 do 23:45. Nie byłem świadomy problemu,więc przeżyłem drobny szok kiedy zobaczyłem że pół giga z limitu się zmarnowało.
Zaznaczam że sygnał jest u mnie bardzo dobry i nigdy router się nie zawieszał (może dlatego, że przez cały czas mam GG, które podtrzymuje połączenie).
Widzę tu, że maile i telefony do BOK nie pomagają.
Zna może ktoś metodę podtrzymania takiego połączenia?

Gerard
Awatar użytkownika
Matrix

Post autor: Matrix »

darx667 pisze:Czyżby już coś naprawili bo u mnie od ponad 5h jest to samo IP ;)

U mnie od wczoraj też połączenia nie zrywa ani nie gubi zasięgu. :D
burli
Stały użytkownik forum

Post autor: burli »

A mi przed chwilą zasięg zniknął (nadajnik w Gdańsku). Pomogło wyłączenie i włączenie modemu.
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Post autor: Simonel »

A u mnie nadal lipa... :zly: :zly: echh...
Simonel ^^
Luna

U mnie też nadal lipa, ale przedwczoraj coś się działo, bo dc było co 1,5 godziny, a od wczoraj znowu norma- co godzinę.
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Post autor: Simonel »

Ciekawe jak będzie dzisiaj... :roll:
Simonel ^^
ss79
Użytkownik forum

Reklamacja przekazana, więc zostało czekać na jej pozytywne rozpatrzenie :( U mnie (w Opolu) mówili że o niczym takim nie słyszeli, no i mnie pocieszyli, mówiąc że do miesiąca Orange mi na pewno odpowie … na piśmie :cry:
ss79
Użytkownik forum

Opisałem problem z zaznaczeniem, że zrywanie następuje dokładnie co godzina (tak mam) więc nie jest przyczyną naturalną. Jest więc nienależytym wypełnianiem umowy przez operatora, za co zgodnie z regulaminem należy mi się odszkodowanie 1/30 abonamentu za dzień.
Zobaczymy co z tym zrobią.
Awatar użytkownika
darx667

Post autor: darx667 »

U mnie teraz jest co 1h reset IP a było już tak dobrze :(
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
Awatar użytkownika
Matrix

Post autor: Matrix »

darx667 pisze:U mnie teraz jest co 1h reset IP a było już tak dobrze :(

U mnie też 2 dni było wszystko ok,a teraz znowu gubi zasięg i restart co godz :dobani: :klnie:
Caliver
Użytkownik forum

Post autor: Caliver »

A wiec mam to samo jak i reszta od pare tygodni co jakis czas reset polaczenia ale od wczoraj <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> cos sie zepsuło Wczesniej nawet na skonczonym limicie moglem jako tako grac w CSa ale teraz nie da rade poprostu ping smiga do 800 i wyzej... Jak sciagalem plik to zaobserwowalem ze co ~2mb zacina sie pobieranie na jakis czas i po jakis ~20 sek znowu sciaga i tak w kolko:/ Nie wiem co jest grane.
(To nie jest wina przekroczenia limitu bo go nie przekroczylem ciagle mam niby szybki net porpostu zacina sie).
Ostatnio zmieniony 2009-11-01, 19:54 przez Caliver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
acprzemu
Stały użytkownik forum

Post autor: acprzemu »

U mnie od 2 godzin to samo ping skacze i nie da rady, kiedyś już był taki problem i po tygodniu wróciło to do normy.
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

WITAM. DZISIAJ U MNIE W OGÓLE JEST STRASZNIE CIĄGLE SIĘ RWIE INTERNET Z POCZTY NIE MOŻNA KORZYSTAĆ NIE ŁĄCZY SIĘ Z SEWEREM .DZWONIŁEM DO BIURA TO MOŻE SZLAK CZŁOWIEKA TRAFIĆ CO OPOWIADAJĄ KONSULTANCI, TAKIE BZDURY ŻE COŚ OKROPNEGO, AŻ SZKODA POWTARZAĆ ŻE TACY FACHOWCY TAM PRACUJĄ. UWAŻAJĄ NAS ZA nieuków NIE UMIEJĄCYCH WŁĄCZYĆ ROUTERA. BRAK SŁÓW A ROUTER I TAK SIĘ ROZŁĄCZA I BRAK POMOCY......

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-11-01, 22:05 ]
Na forum piszemy zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Poprawa ortografii!
Ostatnio zmieniony 2009-11-01, 22:04 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert2009

Post autor: Robert2009 »

Witam!...Mam ten sam problem, regularnie mniej więcej po godzinie rozłacza mi neta, nie mogę nic większego ściągnąć, 2 dni wcześniej rozłączał mi się co 5 minut. Dzisiaj zadzwoniłem do BOK. Powiedzieli mi, że to nie jest internet stacjonarny gdzie ma się swój kabel i się ściąga, tylko każdy loguje się do sieci i żeby każdy mógł skorzystać innych się rozłącza - tych którzy ściągają, a Ci co przeglądają neta tego nie odczują, lub wina leży w usypianiu routera...Do 10 mogę zerwać umowe, na szczęście mam na okres próbny...
ss79
Użytkownik forum

Wina na pewno nie leży w routerze, testowałem na dwóch , a i tu jest sporo głosów. Co do zasięgu to nie ma możliwości by jakiekolwiek „naturalne” przyczyny były tak systematyczne i punktualne ( u mnie jest dokładnie co godzinę z dokładnością do kilku sekund). Co do ilości użytkowników, to też jest bardzo, ale to bardzo mało prawdopodobne by były przyczyny rozłączania sieci zarówno o godzinie 20 jak i o 2 w nocy. Więc moim zdaniem jest to tylko i wyłącznie działanie ich systemu. A na coś takiego nie mają zgody w umowie ani w regulaminie. Jest to więc nienależyte wykonanie usługi przez operatora (§6 pkt. 1 regulaminu) i winno skutkować stosownym odszkodowaniem za całkowity okres występowania usterki (§6 pkt. 4 regulaminu), czyli zwrotem abonamentu 1/30 za każdy dzień.
Caliver
Użytkownik forum

Robert2009 pisze:Witam!...Mam ten sam problem, regularnie mniej więcej po godzinie rozłacza mi neta, nie mogę nic większego ściągnąć, 2 dni wcześniej rozłączał mi się co 5 minut. Dzisiaj zadzwoniłem do BOK. Powiedzieli mi, że to nie jest internet stacjonarny gdzie ma się swój kabel i się ściąga, tylko każdy loguje się do sieci i żeby każdy mógł skorzystać innych się rozłącza - tych którzy ściągają, a Ci co przeglądają neta tego nie odczują, lub wina leży w usypianiu routera...Do 10 mogę zerwać umowe, na szczęście mam na okres próbny...
no to jest chyba jakas kpina. Przez 5 miechow nie rozlaczalo i wszystkim dzialal net i nagle cos sie zmienilo i musza byc rese o.O WTF! Nie dosc ze w walili limit niewiadomo po co to zachcialo sie nowosci... A moze poprostu nie potrafia naprawic i tyle nie wiem juz:/ Ale na takim czyms to dlugo nie pociagne:/
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 21:52 przez Caliver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Caliver pisze:no to jest chyba xxxxx jakas kpina
No i doigrałeś się. Na forum nie piszemy w ten sposób. :nienie:
Robert2009

Zadzwoniłem dzisiaj 2 raz i powiedzieli, że to przez moje 64kb/s, lub wirusy i jak zwykle router. To ja odpowiedziałem, ale punktualnie co godzine?, my o takich rzeczach nie wiemy, sprawdził moja baze i zasięg, żadnych usterek i wad, zasięg dobry...jak będę mieć już nowe 3gb i będzie to samo mam do nich zadzwonić i niby sprawdzą to już z technikiem. Ale dla mnie jest to mydlenie oczu, a kasa z biura BOK leci :cwaniak:
ss79
Użytkownik forum

To nie limit, mam tak właśnie od początku nowego okresu rozliczeniowego czyli od 10.10. Nie mam telefony w Orange więc do BOK zadzwoniłem raz i mi przeszło (10 minut bezsensownego gadania na mój koszt). Wysłałem maila i przekazałem pismo w oddziale.
Caliver
Użytkownik forum

Co ma limit do rozlaczania sie modemu :szok: Ciagle zrzucaja wine na biednego uzytkownika :dobani: A moze u nich sa jakies "pasozyty" :D
mcore

Post autor: mcore »

Matrix pisze:[...]
U mnie też 2 dni było wszystko ok,a teraz znowu gubi zasięg i restart co godz :dobani: :klnie:
Dzisiaj w nocy zostało zmienione oprogramowanie w sieci. Dajcie znać czy dalej są problemy.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 2009-11-04, 12:01 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
burli
Stały użytkownik forum

Post autor: burli »

Oprogramowanie infrastruktury czy routerów (coś jak OTA)?
Robert2009

U mnie od 5 godzin jest normalnie :brawa: :hurra: :zdrowko: :brawa:
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Mój router powędrował do serwisu ale w salonie powiedziano mi że nie wiadomo kiedy będzie zrobiony gdyż serwis zerwał umowę z orange,i czekają na przetarg i kazało się że tylko jeden serwis na całą polskę robił tę usługę-taka duża firma i tylko jeden serwis śmieszne!!!!!!WSZYSTKO KULEJE.
Luna

U mnie też ok, wreszcie :) Marzą mi się chociaż przeprosiny za źle działąjącą usługę i za brak informacji w BOKu...
ODPOWIEDZ