Postawienie strony www, serverow do gier na jednym PC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ReX_24
Początkujący użytkownik forum

Postawienie strony www, serverow do gier na jednym PC

Post autor: ReX_24 »

Witam

mam zamiar postawic komputer w piwnicy z XP Pro ktory bedzie sluzyc jako server. Na nim chce postawic:

Strone www (potem moze nawet 2)
server ftp
server TeamSpeak
3 servery do CS (CSS i 1.6 steam/no Steam)
server do Quake 3 Arena

dane techniczne sprzetu:

Ruter FRITZ!Box Fon WLAN 7113
internet 16000 kb/s (16 MB/s) - Download 1,83 MB/s - Upload 132 kb/s z zmiennym IP

Komputer:
P4 3 GHz
2 GB DDR1 RAM
250 GB dysk twardy
Grafika 512 MB (jakis tam radeon ale i tak nie jest potzebna do servera jakas super karta graficzna)

2 router ktory bedzie sluzyl jako wzmacniacz sygnalu WLAN repiter (2 pietrowy pubynek, 3 sciany pomiedzy. sygnal byl dobry, sprawdzalem).
Sterowanie komputerem/serverem bedzie sie odbywalo przez virtualny pulpit programem UltraVNC.

Problem:
Zwiazku ze kazdy server bedzie chodzic na innym porcie np.
27065 - CS
27960 - Quake
server FTP - 120
server html (stronka www) - np. 200
musze udostepnic porty w routerze. OK. W lanie powinno dzialac wszystko. Mam zmienne IP i nie wiem jak musze wszystko ustawic zeby kazdy server byl z zewnatrz dostepny. W tym pierwszym routerze gdzie jest net podlaczony mam ustawiony server ftp pod adresem hh?.????????.net i wszystko ladnie dzala.
Jak musze reszte serverow ustawic zeby kazdy byl pod innym adresem dostepny naraz?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Postawienie strony www, serverow do gier na jednym PC

Post autor: ja.michal »

Masz możliwość pełnego tunelowania w routerze dla danego adresu? IP jest zmienne, ale wewnętrzne czy zewnętrzne?

Pod taki serwer lepszy byłby pingwin bo XP nie ukrywajmy nie nadaje się na serwer. Jak już to jakiś Windows Server.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ReX_24 pisze:sluzyc jako server. (...) Upload 132 kb/s
Najpierw zmień łącze, z takim uploadem będzie problem nawet z 1 CS'em a dopiero czy innym.
Co do routerów to najlepiej było by je wywalić. Zamontować 2 kartę sieciową w blaszaku, i niech on robi za router, za nim już tylko switch'e i AP do wifi. Tylko wtedy komp już musi chodzić 24h/dobe.

Co do serwerów wielu gier nie przeszkadza to że będą chodziły na jednym IP skoro korzystają z różnych portów. Aha serwer www na 80 się stawia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ReX_24
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ReX_24 »

Co do systemu do wybieram XP bo na linuxach sie nie znam za bardzo. Lacze jest dobre 16 MB/s starczy gwarantowanie. Nie raz stawialem 3 servery (12 slotow) na raz na kompie tym co teraz siedze i do tego na jednym sevie z nich gralem co dawalo mi ping 0. Nic sie nie zacinalo, 0 lagow.

IP zewnetrzne mam.
Co do routera to mam mozliwosc udostepnienia szczegulnego portu dla szczegulnego IP lokalnego np.:

Host: test server
IP: 192.168.178.21 moj komputer z 4 innych komputerow (zmieniam tylko 21 i router przekierywuje na innego kompa w sieci lockalnej)
na port: 27960 port gry
Co do routerów to najlepiej było by je wywalić. Zamontować 2 kartę sieciową w blaszaku, i niech on robi za router, za nim już tylko switch'e i AP do wifi. Tylko wtedy komp już musi chodzić 24h/dobe.
Jak juz napisalem server bedzie w piwnicy a ja z routerem w domu (to jest 2 piertrowy blok) wiec nie moge dac kable na zewnatrz lub wiercic do sasiadow nizej :rotfl: wiec po co mi 2 karty sieciowe. Wiem ze to najlepsze rozwiazanie jest ze komp bedzie dzialac jako router i jako firewall jednoczesnie. Moj server ma dzialac 24h/dobe.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ReX_24 pisze:Lacze jest dobre 16 MB/s starczy gwarantowanie.
Download się mało liczy (16Mb, a nie MB). Upload masz ok 1Mb, więc za wielu ludzików nie pociągnie, szczególnie jeśli masz na tym uruchomione jeszcze WWW i FTP.
Jak musze reszte serverow ustawic zeby kazdy byl pod innym adresem dostepny naraz?
Adres będzie jeden, ale porty będą różne. Czyli np.:
- www: 1.2.3.4:80 (domyślny, nie trzeba podawać)
- ftp: 1.2.3.4:21 (domyślny, nie trzeba podawać w klientach ftp i jeśli w adres ktoś wklepie ftp://)
- quake: 1.2.3.4:27960 (jeśli domyślny to też nie trzeba podawać)
itp itd
ODPOWIEDZ