Witam!
Jako, że to mój pierwszy post na tym Forum chciałbym wszystkich powitać!
Mam problem (użyłem wyszukiwarki, ale bez powodzenia). Otóż jestem zarejestrowany na kilku forach fotograficznych i często oglądam różne zdjęcia, także za pośrednictwem modemów (iCon 225, GlobeTrotter - nie jest to aż tak istotne bo problem pojawia się z różnymi modemami).
Teraz do rzeczy - jakość (waga) zdjęć różni się w zależności od tego, czy stronę przeglądam via stałe łącze czy za pośrednictwem modemu GSM. Portale fotograficzne nie przechowują same grafiki, można ją podlinkować z serwerów hostingowych jak imageshack, fotosik itp. Obrazek przeglądany przez internet stacjonarny ma wagę np 300 kB, podczas gdy ta sama strona przeglądana przez modem GSM prezentuje ten sam obrazek o wadze np. 40 kB! I nie jest to informacja tylko z samej przeglądarki - tak samo wygląda rozmiar jpg-ów po zapisaniu obrazka lokalnie na dysk. Mało tego - grafika przeglądana via modem GSM jest np. często pozbawiona informacji EXIF opisującej czas wykonana zdjęci, model aparatu, czas naświetlania, przesłonę itp.
Czy można opisaną sytuację zmienić tak, by strony WWW przeglądane przez modemy GSM pokazywały grafikę w tej samej wadze co przez net stacjonarny?
Z góry dziękuję a pomoc. Proszę o linki, jeśli temat jest trywialny i opisany już w innym miejscu forum.
Internet via modem GSM - jakość grafiki.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet via modem GSM - jakość grafiki.
Orange tak? Zadzwoń do bok'u i powiedz że chcesz wyłączyć kompresje grafiki - uruchomią VPN, potem będziesz musiał zmienić APN z internet na vpn
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak - Orange. Dziękuję bardzo! 

-
Era tak ?
Może to być sprawka blueconnect compressora. Sprytnego softu który kompresuje grafikę.
Więcej o tym tutaj:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... compressor
Po prostu unikaj tego rodzaju aplikacji a wszystko powinno być jak na miedzi tj. kablu ;-))
Pozdro
Może to być sprawka blueconnect compressora. Sprytnego softu który kompresuje grafikę.
Więcej o tym tutaj:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... compressor
Po prostu unikaj tego rodzaju aplikacji a wszystko powinno być jak na miedzi tj. kablu ;-))
Pozdro