Jaka antene wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaka antene wybrać?
Witam, potrzebuje pomocy, poniewaz potrzebuje wybrac anene do stacji bazowej, najlepszym rozwiazaniem byla by jakas antena sektorowa. Nie che kupowac byle czego na allegro, tylko produkt ktory spelnil by moje oczekiwania. Biore pod uwage anteny w cene kolo 100, 150, 200 zl.
Ostatnio zmieniony 2009-10-28, 06:14 przez Raxen, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antene wybrać?
Na jaką częstotliwość chcesz tą antenę 2.4 czy 5GHz ? Do 200zł to żadnego dobrego sektora który będzie spełniał twoje oczekiwania, jakie oczekiwania ? To nie znajdziesz, pisz jasno i na temat bo nic nie można z tego wywnioskować.
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 18:25 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Antene na 2.4 GHz, odleglosc nie bedzie wielka kilka metrow okolo 10, wiec w miare dobra anetna powinna wystarczyc.
Tylko che taka antene bo po drodze mam kawalek innego budynku.
Tylko che taka antene bo po drodze mam kawalek innego budynku.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Raxen żartujesz ? ty na 10 Metrów chcesz stosować antenę sektorową ? Powiedz jaka jednostka ma tym zarządzać. Jakiś AP, Mikrotik czy co ??? Wyjaśnij Mi co myślisz mówiąć "stacja bazowa" bo ja żadej stacji bazowej na 10 metrów nie widziałem
Chcesz zapewne zrobić link z punktu A do B. Tak?

-
- Użytkownik forum
Ulozenie budynkow nie pozwoli mi raczej zastosowac innej anteny, 1 odbiorca jest w odlegosci okolo 10 m kolejni do 200 metrow. Na razie mam kilku chetnych i na razie korzystam z Ovislinka z tomato w przylosci planuje zakup jakiegos DrayTek Vigor. wiekszosc chetnych jest w tej samej lini.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to teraz wszystko już wiem
Bo we wcześniejszym poście napisałeś ,że odległość od bazy nie będzie duża ok. 10 metrów. No ale przejdźmy do rzeczy, widoczność między punktami jest ? Coś zawadza, stoi na przeszkodzie ? Zainteresowani klienci są w tym samym kierunku czy w różnych ?

-
- Użytkownik forum
Tak stoi budynek, dokladnie krawedz tego budynku. Zainteresowani klijenci tzn 90% jest w tym samym kierunku.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A który to budynek ten dalej ? Tak ? czy bliżej ? Bo jeżeli klienci są rozproszeni w kilku kierunkach to musiałbyś kupić tyle sektorów, aby objąć wszystkich zasięgiem.
-
- Użytkownik forum
Budynek ktory jest przeszkoda jest blizej Chce u mnie w najbardziej wychylonym punkcie postawic antene sektorowa pod kontem zeby objac zasiegiem wieksza powierzchnie.
Reszta klijentow jest w innyc kierunkach, ktorych bym obja anena dookolna, tylko jak zrobic aby 2 anteny nadawaly sygnal?
Reszta klijentow jest w innyc kierunkach, ktorych bym obja anena dookolna, tylko jak zrobic aby 2 anteny nadawaly sygnal?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Raxen pisze: Reszta klijentow jest w innyc kierunkach, ktorych bym obja anena dookolna, tylko jak zrobic aby 2 anteny nadawaly sygnal?
Pierwszy sposób to kupić platformę Mikrotika RB433 i do tego dwie karty miniPCI,(najlepszy sposób),
drugi sposób to 2 AP'ki.
BTW. Widzę ,że nie masz zielonego pojęcia o sieciach.
-
- Użytkownik forum
Bralem pod uwage Mikrotika tylko to nie bylo potrzebne w danym momenci. teraz bede musial zrobic to bardziej profesionalnie. A jakas antena sektorowa do 200 zl wystarczy aby zlapac klijentow do 200m?
To nie bedzie duza siec jakies 5-10 osob moze 15 max.
To nie bedzie duza siec jakies 5-10 osob moze 15 max.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Co do anteny to popatrzę co by tu wybrać
A powiedz jeszcze jakie chcesz dawać klientom pakiety ? Nie lepiej robić już to na przyszłość i puścić na 5GHz ? 

-
- Użytkownik forum
Wiekszosc osob chce 512 kb/s, moze 2-3 osoby beda chcialy tak z 1 Mb, wiec ruch nie bedzie jakis duzy. Nie wiem czy jest sens robic siec na 5 Ghz dla kilku osob....
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak chcesz szerzyć urynę to proszę bardzo rób sieć w 2.4 GHz
Wyraź się jasno ile będzie max klientów a nie 5 - 10 -15 bo nie jestem w stanie stwierdzić co mam Ci zaoferować. Czym ty to chcesz napędzać tym Ovislinkiem ? Jaki model ? No chyba ,że sieć będzie oparta na łączu typu Neostrada czy coś w podobie to wtedy nie ma różnicy czy to będzie chodzić w 2.4 GHz czy 5GHz 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
- Użytkownik forum
Max do 8 osob sie doliczylem w okolicy. Lacze to netia 6 Mb. beda mieli w przylosci wiecej to pewnie bedzie szybsze lacze, aktualnie mam Ovislinka Wl 1600 GL i jako bridge TP Link W8910G. Cos na poczatek musialo byc 
Moze nawet by sie skusil na 5 Ghz tylko inni raczej by nie chcieli wymieniac swojego sprzetu....

Moze nawet by sie skusil na 5 Ghz tylko inni raczej by nie chcieli wymieniac swojego sprzetu....
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Regulamin czytałeś ? Przeczuwałem coś ,że zalatuje urynąRaxen pisze: Lacze to netia 6 Mb.

- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście należy pamiętać że będzie przekroczona moc nadawania (w PL dopuszczalne jest 100mW)
Powiedzmy że anten do wyboru masz tutaj dużo
http://www.cyberbajt.pl/grupa/21/anteny-24ghz.html
Powiedzmy że anten do wyboru masz tutaj dużo
http://www.cyberbajt.pl/grupa/21/anteny-24ghz.html
Ja jestem niestety tego pewny.sp6huk pisze:Przeczuwałem coś ,że zalatuje uryną
Nie pomagam na PW!