wolny internet czy włączył mi się limit?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
wolny internet czy włączył mi się limit?
od lutego br. Jestem szczęśliwym posiadaczem usługi Orange Freedom pro. Ale na początku pażdziernika prędkośc przesyłania danych bardzo mocno spadła. Biegałem z routerem po całym domu ale to nic nie dało.
Mieszkam na wsi, może prędkośc wcześniej też nie była rewelacyjna (odbieranie ok 600-700 kb/s wysyłanie ok 200 kb/s) ale teraz jest o wiele wolniejszy ( średnio odbr. 59kb/s a wysył 15-20 kb/s). Nowy okres rozliczeniowy zaczyna się 11 pażdziernika. Czy został wykorzystany limit i jak to sprawdzic? A może jest to wina czegoś innego?
Mieszkam na wsi, może prędkośc wcześniej też nie była rewelacyjna (odbieranie ok 600-700 kb/s wysyłanie ok 200 kb/s) ale teraz jest o wiele wolniejszy ( średnio odbr. 59kb/s a wysył 15-20 kb/s). Nowy okres rozliczeniowy zaczyna się 11 pażdziernika. Czy został wykorzystany limit i jak to sprawdzic? A może jest to wina czegoś innego?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: wolny internet czy włączył mi się limit?
To już za 3 dni więc wszystko się okaże.pawlowski941 pisze:Nowy okres rozliczeniowy zaczyna się 11 pażdziernika.
Orange wysyła SMSa przed końcem limitu (jak się poda telefon) a w innym przypadku telefon do BOK.pawlowski941 pisze:Czy został wykorzystany limit i jak to sprawdzic?
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Stawiałbym na limit, bo Orange tnie do około 64kb/s w downlinku i 32kb/s w uplinku.pawlowski941 pisze:ale teraz jest o wiele wolniejszy ( średnio odbr. 59kb/s a wysył 15-20 kb/s).
-
- Stały użytkownik forum
Na chwilę obecną musisz chyba poczekać do 11.pawlowski941 pisze:Czy został wykorzystany limit i jak to sprawdzic?
A na przyszłośc zainstaluj sobie jakiś program do mierzenia ilości odbieranych/przesyłanych danych. Z popularnych: NetMeter (link gdzieś tu na stronie, albo google > "readerror netmeter") lub TopNetInfo.
A nie można tego sprawdzić na stronach orange.pl (założyc konto i zalogowac się a potem szukać połączeń typu "dane')?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i wszystko jak na tacy podanemiko24 pisze:A na przyszłośc zainstaluj sobie jakiś program do mierzenia ilości odbieranych/przesyłanych danych. Z popularnych: NetMeter (link gdzieś tu na stronie, albo google > "readerror netmeter") lub TopNetInfo.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
-
- Użytkownik forum
Kurde to jednak wprowadzili już te limity? A tak było fajnie....Miałem transfery rzędu 100kb/s w nocy dochodziło czasem do 170kilo, a tu nagle od paru dni przekroczyć 10kb/s nie mogę.
To chyba przycieli transfer tak mi się wydaje. 3gb to mało będzie chyba ciekawe jak z graniem po necie.
To chyba przycieli transfer tak mi się wydaje. 3gb to mało będzie chyba ciekawe jak z graniem po necie.
-
wolny net
Kiedyś miałem prędkość ściąganie danych średnio 40-50 kb/s. teraz prędkość ta nie przekracza 10kb/s. a limitu nie przekroczyłem na pewno bo tak jest od dwóch miesięcy prawie. a wcześniej ściągałem więcej i wszystko było w porządku (internet mam od maja). wiecie może czym to jest spowodowane?
Ostatnio zmieniony 2009-10-28, 13:27 przez tomek6728, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Liczą się dane wysłane i odebrane
-
-
- Guru bezprzewodowy
Przeliczając masz ok 3kB/s czyli 24kbps
-
mam podobny problem jak tomek... od dwóch miesięcy internet mi kompletnie "padł"... przez dwa pierwsze misiaće było jak było.. rozłączał sie, predkości nie była zawsze najszybsza... no ale wieczorami czy wczesnym rankiem chodził bez zarzutu z bardzo dobra prędkością.. jak czytałem to normalne... ale od września net spowolnił się jeszcze bardzej niż w jego najgorsze dni na samym początku jak go dostałem, uznałem ze to może chwilowe problemy... jednak chodzi cały czas tak samo źle. Nawet i wieczorami i rankiem
Na pewno nie jest to wina limitu bo w te dwa miesiąca jest w zasadzie najmniej używany boi nie mam czasu na nim siedzieć.. inni domownicy też zarzekają sie, że niczego nie ściągali... co zresztą widać ze dzien po okresie rozliczeniowym keidy limit powinien sie odnowić.. net nadal chodzi jakby chciał a nie może...
może to być np wina zainstalowanego AVG i COMODO Fire wall ? bo jeśli dobrze pamietam były one zainstalowane własnie gdzieś w tym samym czasie co i zaczęły sie problemy
Na pewno nie jest to wina limitu bo w te dwa miesiąca jest w zasadzie najmniej używany boi nie mam czasu na nim siedzieć.. inni domownicy też zarzekają sie, że niczego nie ściągali... co zresztą widać ze dzien po okresie rozliczeniowym keidy limit powinien sie odnowić.. net nadal chodzi jakby chciał a nie może...
może to być np wina zainstalowanego AVG i COMODO Fire wall ? bo jeśli dobrze pamietam były one zainstalowane własnie gdzieś w tym samym czasie co i zaczęły sie problemy
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Wyłacz i zobacz.mefi pisze:może to być np wina zainstalowanego AVG i COMODO Fire wall
-
wyłączyłem an tyle ile sie dało ale niektore funkcje nadal działały :chytry: bez deinstalacji ani rusz a to z takeigo czy siakiego powodu nie mgoe wykonać
więc dopoki nie będe miał pewnosci ze to z ich powodu to ich nie wywale :chytry:

-
oki.. więc rozumiem, że nikt nie wiem czym to spowodowane jest...
-
- Stały użytkownik forum
Witam wszystkich.Czy wie ktoś czy Onange włączył wszystkie nośne?Miałem radiotelefon i od 1,5 miesiąca zmienili mi z analoga na gsm,wiec zwolnili pasmo.W takim razie czy pozostałe nośne a powinny być 3 już działają?
tom_kas
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bez takich rozpędów, szykują się do zwolnienia pasma, ale przecież w jeden dzień wszystkim na raz nie wymienią sprzętu.tom_kas pisze:Miałem radiotelefon i od 1,5 miesiąca zmienili mi z analoga na gsm,wiec zwolnili pasmo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!