Modem huawei E 160
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem huawei E 160
Być może zaczniecie kreślić kółka na czole, ale... Jakiś czas temu zainstalowałem soft dedykowany temu modemowi i zauważam, iż często wyświeca informacja o pracy w standardzie WCDMA. Czy to możliwe, żeby ten modem był dwu zakresowy i chodziło mu o CDMA? Czy poprostu co jakiś czas fisiuje aplikacja?
-
Re: Modem huawei E 160
marens pisze:[....]
UMTS 384kbps
Nie ma nic wspólnego z HSDPA
Hmm, HSDPA też się czasem pokazuje...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-31, 19:52 ]
Nie cytujemy samych siebie.
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 19:52 przez slawny7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To, że się przełącza między WCDMA (UMTS) a HSDPA to normalne w Huawei. Dzieje się tak gdy występuje bezczynność (brak transmisji ciągłej, albo jest minimalna), gdy jest za słaby zasięg sieci lub jest stacja bazowa obciążona i nie przełącza ona na HSDPA.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Lub 144 kbit/s.marens pisze:UMTS 384kbps
Po prostu tzw.legacy UMTS,bez rozszerzeń HS(D)PA.
To nazewnictwo jest po prostu idiotyczne...podobnie jak poziom sygnału w procentach albo kreskach i niepodawanie jakości sygnału.
[ Dodano: 2009-10-31, 19:07 ]
slawny7, było to opisywane wielokrotnie...trzeba będzie do FAQ dodać chyba...
*DMA to określenie rodzaju dostępu do medium transmisyjnego (kanału radiowego).
I tak: FDMA - wielodostęp w dziedzinie częstotliwości,czyli każdemu użytkownikowi przydzielany jest na wyłączność na czas transmisji kanał częstotliwościowy.
Taki rodzaj wielodostępu jest mało wydajny,gdyż uniemożliwia współdzielenie tego samego kanału (nawet bardzo wąskiego) przez kilku użytkowników,ale jego stosowanie konieczne było w systemach analogowych,np.NMT Centertela.
TDMA - wielodostęp w dziedzinie czasu - kanał radiowy jest dzielony na tzw.szczeliny czasowe - stosowany m.in.w GSM i DECT.
No i CDMA - czyli w założeniu szerokopasmowy system,w którym każda stacja nadaje na tym samym,bardzo szerokim zakresie ze ściśle określoną mocą,transmisje użytkownika sa rozpraszane w całym kanale radiowym (mnożone przez specjalne ciągi,tzw.rozpraszające),a identyfikację,co ma do kogo trafić,zapewniają kody,inne dla każdego usera.
CDMA to technika stosowana w wielu systemach radiokomunikacyjnych,począwszy od wojska (CDMA wywodzi się z zastosowań militarnych),poprzez telefoniczne systemy cywilne 2G (CDMAOne i IS-95B,popularne dawniej w USA) aż po sieci radiokomunikacji mobilnej trzeciej generacji UMTS i CDMA2000.
W sieci UMTS (a więc i HSPA) stosuje się wielodostęp CDMA w paśmie o szerokości 5 MHz,stąd nazwa WCDMA (Wideband Code Divided Multiple Access),aby łatwo można było odróżnić UMTS od sieci CDMA2000,w których szerokość pojedyńczego kanału radiowego wynosi 1.25 MHz.
Tak więc zarówno WCDMA określające tryb "czysty UMTS" w zamyśle autorów oprogramowania Huawei jest błędem (gdyż może oznaczać zarówno najwolniejszy tryb UMTS 144 kbit/s,jak i HSPA+ 42 Mbit/s),jak i nazywanie sieci CDMA2000 skrótem "CDMA",gdyż jest to zbyt ogólne określenie.
-
Rozumiem. Czyli to taki myk w nazwach użytych przez producenta.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To wyjaśnia, dlaczego dotychczas miałem problem ze zrozumieniem zależności pomiędzy CDMA/WCDMA/UMTS/HSDPA.Patryk pisze:To nazewnictwo jest po prostu idiotyczne...
Jeśli dobrze rozumiem, to każde UMTS oraz każde HS(x)PA to bedzie WCDMA?
Czy tak?
A jak teraz do tego mają się częstotliwości 2100 oraz 900 MHz?
Bo widzę, że niektóre modemy dla UMTS (domyślam się, że to samo dotyczy HSDPA/HSUPA?) mają podaną częstotliwość 2100 MHZ, a niektóre mają jeszcze dodatkowo 900 MHz lub ewentualnie 850 i 1900 MHz.
Czy te częstotliwości są zależne od poszczególnych krajów, czy też jest to ustandaryzowane na płaszczyźnie międzynarodowej?
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Można tak powiedzieć.Chris-Kr pisze:Jeśli dobrze rozumiem, to każde UMTS oraz każde HS(x)PA to bedzie WCDMA?
Częstotliwość to inna para kaloszy. Możesz mieć WCDMA na 850MHz i CDMA na 850MHz mówiąc obrazowo.Chris-Kr pisze:A jak teraz do tego mają się częstotliwości 2100 oraz 900 MHz?
To po prostu częstotliwość na jakiej działa modem. W Polsce 3G/HSxPA jest na 2100MHz aktualnie (3G 900MHz jest dopiero budowane przez Aero2). 900MHz jest używane m.in. w Finlandii. Chyba też w niektórych krajach Ameryki Południowej i Azji.Chris-Kr pisze:Bo widzę, że niektóre modemy dla UMTS (domyślam się, że to samo dotyczy HSDPA/HSUPA?) mają podaną częstotliwość 2100 MHZ, a niektóre mają jeszcze dodatkowo 900 MHz lub ewentualnie 850 i 1900 MHz.
Międzynarodowo standaryzowane są. Jak masz modem z 3G na 850/1900/2100MHz to będzie Ci działał m.in. w Europie a w USA (w USA jest 3G 850/1900MHz). Podobnie 900/2100MHz będzie działać w Europie i innych krajach.Chris-Kr pisze:Czy te częstotliwości są zależne od poszczególnych krajów, czy też jest to ustandaryzowane na płaszczyźnie międzynarodowej?
Te wszystkie standardy jak GSM, CDMA, WCDMA, etc są międzynarodowe. Mogą się najwyżej częstotliwości zmieniać w poszczególnych krajach, które i tak też mają jakiś standard co napisałem wyżej.
Oj się rozpisałem.

-
- Stały użytkownik forum
Ja mam takie pytanie odnośnie częstotliwości właśnie. Przykładowo modem E160x (K3565) nie obsługuje 850MHz które wykorzystywane jest w USA. Pytanie moje jest takie czy jest to ograniczenie sprzętowe czy moze wgranie najnowszego firmware'u do serii e160 załatwiłoby sprawę i mógłbym z tym modemem do usa się wybrać ?ja.michal pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Międzynarodowo standaryzowane są. Jak masz modem z 3G na 850/1900/2100MHz to będzie Ci działał m.in. w Europie a w USA (w USA jest 3G 850/1900MHz). Podobnie 900/2100MHz będzie działać w Europie i innych krajach.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-29, 08:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-04-29, 07:31 przez xman750, łącznie zmieniany 2 razy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak, jest to ograniczenie sprzętowe.xman750 pisze:Przykładowo modem E160x (K3565) nie obsługuje 850MHz które wykorzystywane jest w USA. Pytanie moje jest takie czy jest to ograniczenie sprzętowe