Trzy stacje w jednej linii. Jaka antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slawny7
Początkujący użytkownik forum

Trzy stacje w jednej linii. Jaka antena?

Post autor: slawny7 »

Przeglądałem mapki nadajników i przyznam, że jeśli o moją okolicę, to wskazania są zakłamane... Na mapie jest nadajnik jakiego nie ma, a z drugiej strony nie ma tego który jest. Ale do rzeczy. Mieszkam w małej miejscowości 3 km na zachód od łeby i wedle mapy mam 3 nadajniki postawione w jednej lini jakieś 4 -5 km ode mnie. Trochę wyczytałem na temat netu z komórki i wiem, że modem łączy się ze stacją o najsilniejszym sygnale, czyli teoretycznie z tą jaka powinna w danej chwili udostępnić mi zasoby internetu. Niestety dzieje się inaczej. Bez problemu uzyskuję połączenie w technologii HSDPA i teoretyczny transfer 3,6 Mb/s lecz wczytywanie strony trwa całe wieki, ale pobieranie plików idzie dość szybko. Jak na ironię w technologi EDGE strony otwierają się w tym samym tempie, ale jest różnica w prędkości pobierania plików z sieci. Wydaje mi się, że coś jest nie tak. Noo chyba, że to tak ma być.
Czy problem leży w serwerze DNS? Czy antenka załatwi sprawę? Jeśli, to jaka antenka skoro nadajniki usytuowane są na jednej linii? Jak sprawdzić co ''nadaje'' nadajnik odległy o 10 km, którego nie ma na mapach?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Trzy stacje w jednej linii. Jaka antena?

Post autor: ja.michal »

slawny7 pisze:Bez problemu uzyskuję połączenie w technologii HSDPA i teoretyczny transfer 3,6 Mb/s lecz wczytywanie strony trwa całe wieki
To prędkość portu i to jest do 3,6.
slawny7 pisze:Czy problem leży w serwerze DNS?
Raczej nie, ale można spróbować.
slawny7 pisze:Czy antenka załatwi sprawę?
Raczej nie bo:
slawny7 pisze:mam 3 nadajniki postawione w jednej lini jakieś 4 -5 km ode mnie
I prawdopodobnie skacze sygnał z jednego nodeB na drugiego.
slawny7 pisze:Jak sprawdzić co ''nadaje'' nadajnik odległy o 10 km, którego nie ma na mapach?
Skorzystaj z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>, który pokazuje dane o BTSie (LAC i CID). Jeśli będą się zmieniać to będzie prosta sprawa co jest powodem.
slawny7

ja.michal pisze: Skorzystaj z »Top NetInfo«, który pokazuje dane o BTSie (LAC i CID). Jeśli będą się zmieniać to będzie prosta sprawa co jest powodem.

Hmm, bawiłem się kiedyś tym programem, ale wcześniej wyświecane cyferki nie wiele mi mówiły.
I tak: EDGE łapię z łeby (czyli około 4-5 km) zdaje się z jednego nadajnika i dane wyglądają tak CID 38763,3 zachód LAC 32200 EDGE -77dBm 58% CSQ18. Wedle teorii pana z BOK orange powinienem być z zasięgu HSDPA własnie z łeby.
Kolejny nadajniczek (UMTS) znajduje się gdzieś gdzie nie powinien, bowiem wedle danych odbieram sygnał z sektora skierowanego na pd pd-ws... Czyli nadajnik powinien stać na morzu :) Mimo tego, że lokalizacja jego wydaje sie dziwna, to z niego mam internet. Oto co na jego temat wyświeca Top NetInfo. CID 38898,8 pd pd-ws LAC 32203 UMTS -93dBm 32% CSQ10
Wydaje mi się, że jeśli nadajnik UMTS jest z innej strony, to warto pomyśleć o antence. Chyba, że lokalizacja jest błędnie odczytywana. Swoją drogą, czy kolega jest w stanie sprawdzić gdzie faktycznie jest ten nadajnik?
Dodam, że mowa o sieci orange.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Według tego http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.76009 ... 82715/z/14

Pierwszy i ostatni ma UMTS. Ten w środku ma EDGE.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

slawny7 pisze:Przeglądałem mapki nadajników i przyznam, że jeśli o moją okolicę, to wskazania są zakłamane... Na mapie jest nadajnik jakiego nie ma, a z drugiej strony nie ma tego który jest.
Pamiętaj że mapa btsearch powstaje w oparciu o wykaz pozwoleń radiowych UKE. A to że jakiś operator ma pozwolenie na stację bazową w danym miejscu, nie znaczy że stacja rzeczywiście już tam stoi.
slawny7

Jaco pisze:Według tego http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.76009 ... 82715/z/14

Pierwszy i ostatni ma UMTS. Ten w środku ma EDGE.
To akurat wiem. Ale jak znaleźć nadajnik widmo po CID i LAC?
Awatar użytkownika
Jaco

slawny7 pisze:Ale jak znaleźć nadajnik widmo po CID i LAC?
Powiem ci że gdy zaczynałem przygodę z netem GSM łapałem sygnał z nadajnika który był w całkiem innym miejscu niż info na komórce. Miałem o tyle lepiej że tylko z jednego był sygnał.Ale jak pisałem. Według info z telefonu był w całkiem innym miejscu niż go znalazłem. Włóż kartę sim do fona i włącz wyświetlanie informacji o sieci i chwilę obserwuj skąd będzie sygnał. Wiem że może to nie wiele pomoże ale zawsze coś będziesz wiedział.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

slawny7 pisze:wedle danych odbieram sygnał z sektora skierowanego na pd pd-ws...
Jak inni operatorzy raczej pilnują tych oznaczeń tak w Orange nie koniecznie jest to prawidłowe info. Kolega w TNI zaimplementował tą informację po ostatnim numerze sektora, który powinien pokazywać, z której jest sektor na antenie.. Niekoniecznie faktycznie tak jest.
slawny7 pisze:CID 38898,8 pd pd-ws LAC 32203 UMTS -93dBm 32% CSQ10
Prawdopodobnie to Leba, Pomorskie, ul. Nadmorska 10, komin przy hotelu Wodnik, ale pewności nie ma. Ale wszystko wskazuje na ten nodeB.
Dość słabe te parametry. Można coś pokombinować ze słabym panelem (8-10dBi), żeby nie "przestrzelić " się na drugi nodeB.
Ta niestabilność może być spowodowana właśnie tymi słabymi parametrami bo -93dBm i CSQ10 to dość słabo.
slawny7

ja.michal pisze: Można coś pokombinować ze słabym panelem (8-10dBi), żeby nie "przestrzelić " się na drugi nodeB.
Za tym nadajnikiem są pagórki i las, więc przestrzelenie raczej nie powinno mieć miejsca.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to zawsze można zaryzykować z 15dBi. Kupując przez internet zawsze ma się 10dni na zwrot bez podania przyczyny i zwrot pieniędzy. Jedynie się ryzykuje kosztami przesyłki w obie strony.
Zawsze też można panel nieco przekręcić, żeby zasięg był nieco gorszy, ale nie łapało innego nodeB. Ale jak mówisz, że las i górki to powinno być ok.
Awatar użytkownika
Jaco

ja.michal pisze:Kupując przez internet zawsze ma się 10dni na zwrot bez podania przyczyny i zwrot pieniędzy.
Owszem o ile dojdzie w ciągu 10 dni i jeszcze warunek że ma być w stanie nienaruszonym czyli zapakowana jak po dostarczeniu.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Juz o tym pisalem w 3G nie mozna sie sugerowac sama sila signalu w dBm , w 3G sila -93dbm moze oznaczac zarowno dobry sygnal jak i bardzo zly, taki nodeB moze byc od nas zarowno 500metrow jak i 10km i bedzie odbierany sygnal -93dbm- wszystko to zalezy od parametrow sily pilota i jakosci sygnalu EcNo a tego bez netmonitora sie nie zmierzy... Ja np mam sile -100dBm w 3g wewnatrz budynku i net smiga mie pieknie 5mb/s , a ktos inny bedzie mial -90dBm i net wcale nie bedzie mu dzialal...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Były jakieś komendy AT do tego. Nie mogę teraz tego znaleźć.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Hmm moze sa komendy na to - ale ja ich nie znam :( jednak w 3G poslugiwanie sie tylko odnosnikiem samej sily sygnalu jest obarczone bardzo duzym bledem i nic tak naprawde o sygnale 3g nic nam nie mowi . Ja z 3km lapie 3G w zaleznosci jak jest nodeB ustawiony od niemozliwosci korzystania do komfortowego korzystania , w 3G wlasnie tak jest w zaleznosci jak operator co ustawi - glownie mam tu na mysli tilt i jego katowe ustawienie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to do tego wszystkiego są komendy. Na Sierra'e na pewno. Jak na inne modemy to nie wiem.
slawny7

ja.michal pisze: Zawsze też można panel nieco przekręcić, żeby zasięg był nieco gorszy, ale nie łapało innego nodeB. Ale jak mówisz, że las i górki to powinno być ok.
Czepię się tego panela, bo czegoś nie rozumiem. Panel, to antena kierunkowa? To samo, co ''drabinka''?
Wracając do samego BTS, to znalazłem jeszcze jeden i umieszczony jest na tym samym kominie. Żeby było śmieszniej, to owe nadajniki sa najbardziej oddalone ode mnie...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

slawny7 pisze:Panel, to antena kierunkowa? To samo, co ''drabinka''?
Tak. Panel jak i Yagi (drabina jak nazwałeś) to anteny kierunkowe. Z tym, że panel mikropaskowy jest dokładniejszą anteną i lepszą na wyższe częstotliwości jak 3G u nas (2100MHz). Yagi jest lepsza na małe częstotliwości (np. GSM na 900MHz lub CDMA 450MHz etc).
slawny7 pisze:Wracając do samego BTS, to znalazłem jeszcze jeden i umieszczony jest na tym samym kominie. Żeby było śmieszniej, to owe nadajniki sa najbardziej oddalone ode mnie...
Możliwe, że ten na mapie w ogóle nie istnieje bo to mapka wg pozwoleń.
slawny7

ja.michal pisze: Można coś pokombinować ze słabym panelem (8-10dBi), żeby nie "przestrzelić " się na drugi nodeB.

Trawiłem te wszystkie cenne informacje i... Jeśli programowo wymuszę WCDMA oraz odpowiednią (jaką?) częstotliwość, to teoretycznie powinienem cały czas być z zasięgu jednego nadajnika... Czy dobrze kombinuję?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

slawny7 pisze:Czy dobrze kombinuję?
Dobrze.
W teście 4.11 "FDD ranking summary" i 41.13 masz listę częstotliwości nośnych i skojarzone z nimi kody PSC (BS1,BS2,etc.).

Wymuszasz daną kombinację nośna+PSC w teście 46.06 (FDD BTS Carrier lock mode) wybierając Opcje > Execute i wpisując numer nośnej razem z PSC (np.gdy nośna to 10737 a kod 72,to wpisujesz 10737072).
slawny7

Patryk pisze: W teście 4.11 "FDD ranking summary" i 41.13 masz listę częstotliwości nośnych i skojarzone z nimi kody PSC (BS1,BS2,etc.).

Wymuszasz daną kombinację nośna+PSC w teście 46.06 (FDD BTS Carrier lock mode) wybierając Opcje > Execute i wpisując numer nośnej razem z PSC (np.gdy nośna to 10737 a kod 72,to wpisujesz 10737072).

Yyy, może kolega przetłumaczyć na polski? O jaką aplikację dostępową chodzi?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

slawny7 pisze:O jaką aplikację dostępową chodzi?
Field Test w Nokiach S60.
Myślałem,że miałeś na myśli wymuszanie nośnych na Nokii,o czym pisałem wcześniej.
W przypadku modemów nie ma takiej możliwości.
slawny7

Patryk pisze: Field Test w Nokiach S60.
Myślałem,że miałeś na myśli wymuszanie nośnych na Nokii,o czym pisałem wcześniej.
W przypadku modemów nie ma takiej możliwości.
Nie końca tak jest. Jestem zielonym użytkownikiem, ale wydaje mi się że trochę da się wycisnąć. Owszem, nie da się wymusić konkretnego nadajnika, ale da się wymusić pasmo oraz częstotliwość, a to moim zdaniem już połowa sukcesu. Tylko, czy moje rozumowanie zadziała w praktyce...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

slawny7 pisze:ale da się wymusić pasmo oraz częstotliwość,
Tylko pasmo (a właściwie technologię). Częstotliwości się nie da wymusić.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Częstotliwości się nie da wymusić.
Da się w Huawei.

[ Dodano: 2009-11-15, 21:18 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381
Komenda AT^SYSCFG?
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

ja.michal pisze:Da się w Huawei.
Precyzując: da się wymusić pasmo.
sql
Stały użytkownik forum

Post autor: sql »

W teście 4.11 "FDD ranking summary" i 41.13 masz listę częstotliwości nośnych i skojarzone z nimi kody PSC (BS1,BS2,etc.).

U mnie w teście nie widzę PSC. Czyli zamiast PSC mam podać BS1?

[ Dodano: 2010-04-01, 09:32 ]
Obszukałem cały program FieldTest ale chyba tego nie ma
ODPOWIEDZ