Internet Rj45 - 2 kompy - tv - drukarka = jaki router?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Upiór_w_operze
Początkujący użytkownik forum

Internet Rj45 - 2 kompy - tv - drukarka = jaki router?

Post autor: Upiór_w_operze »

Witam, witam szanownych użytkowników. :hyhy:
Potrzebuję Waszej porady co do wyboru routera. Porzucam za kilka dni neostradę na rzecz starej miejskiej firmy oferującej neta "po kablu" (Rj45 czyli jak np. UPC).
I teraz konkretnie, szukam routera bezawaryjnego, to znaczy pod względem rozłączanie neta, :zly: "olewania" jednego kompa gdy drugi wykorzystuje dużo łącza, itp.
Chciałbym go połączyć z dwoma komputerami: jeden lapek w standardzie N, stacjonarka po kablu albo w standardzie b/g.
To podstawa, natomiast marzy mi się dodatkowo coś do czego podłącze zewnętrzny dysk (eSATA lub USB), drukarkę USB. No i miło by było gdyby router miał standard N, gdyż mam tv Samsunga który po wpięciu adaptera umożliwia przeglądanie stron internetowych (choć standard N przydałby się bardziej do przesyłania filmów z lapka na niego). :gwiazdki:
Zobaczymy jak będę stał z kasiurą, dlatego proszę o dwie podpowiedzi- jeden prosty model routera (ale jak pisałem bezproblemowy) i drugi z dodatkowymi wymienionymi bajerami.
Jeszcze totka dzisiaj nie sprawdzałem, więc jeśli chodzi o finanse to przyjmijmy budżet biednego studenta. :szampan:

Niestety jeśli chodzi o zabawę w sieci, wifi, to jestem raczej kiepski w te klocki, nie lubię zbytnio tym się zajmować, dlatego prosiłbym o pomoc gdyż poza tym np. to co polecają na innych stronach widzę że tu jednak nie ma zbytnio poparcia...
Wieeeelkie dzięki za sugestię i pozdrawiam. :padam:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet Rj45 - 2 kompy - tv - drukarka = jaki router?

Post autor: wojteks »

Upiór_w_operze pisze:jeden prosty model routera (ale jak pisałem bezproblemowy)
Co prawda nie ma "n" i innych bajerów ale jest bezproblemowy Linksys WRT54GL lub podobny.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym się zainteresował WRT160NL. OpenWRT na razie na niego jest tylko na SVN, ale niedługo pewnie będzie sensowna wersja.
Awatar użytkownika
Upiór_w_operze

Hmm... jeszcze jeden dzień na zdecydowanie się na router- oglądałem co mają ciekawego w MediaMarkt... (a w sumie ciekawego to nic nie mają), jednak zastanowił mnie pewien model Asusa który można było ustawić- to znaczy komp A wykorzystuje do 30% łącza, komp B do 70%, itp. Taka funkcja ma jakoś w świecie routerów swoją nazwę? Bo przecież nie każdy coś takiego ma... Byłoby to dobre gdyby mamuśce ustawić choćby 1-mega podczas gdy ja ciągnę resztę łączą- jest to coś czego mi trzeba, a obecny Netgear na usługach Neostrady tego nie oferuje...
Czy w WRT160NL coś takiego znajdę (tylko w sofcie oryginalnym bo na Tomato raczej się nie wybieram, no chyba że zachce mi się pogłębić temat).

P.S. Dokładnie tego Asusa oglądałem- http://allegro.pl/item753144855_asus_rt ... _lata.html jest tam pokazane o co mi chodzi, EZManagement.
Gdyby tylko miał USB... :roll:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Upiór_w_operze pisze:Taka funkcja ma jakoś w świecie routerów swoją nazwę?
Różnie to zwą producenci. Traffic Shaping, QoS, Bandwidth Management. Najbardziej poprawna jest ta ostatnia.
Upiór_w_operze pisze:Czy w WRT160NL coś takiego znajdę (tylko w sofcie oryginalnym
Nie. Tomato na niego tez nie wrzucisz. Tylko OpenWRT.
Upiór_w_operze pisze:jest tam pokazane o co mi chodzi, EZManagement.
Generalnie rzadko takie rzeczy działają na standardowym sofcie. Ale nie znam rozwiązania Asusa z praktyki.
Awatar użytkownika
Upiór_w_operze

No i po oględzinach Asusów, D-linkow, padło na WRT160NL.
Wszystko pięknie i ładnie tylko że:
1. Dołączony program Network Magic Pro do zarządzania siecią jest płatny... a nigdzie cholercia nie pisało to tym! Trza się rozejrzeć za alternatywą... :cwaniak:
2. Chcę dodać urządzenie w postaci 4GB pendrive`a OCZ - wyszukuje, wyszukuje... i doszukać się nie może (diodka w pen`ie się świeci, czyli USB hula)
HDD - mam zamkniętego w budzie terabajta od Samsunga- podłączam go przez USB do routera i tak samo jak w przypadku pendrivea- szuka, szuka... itd... aż dysk z braku używalności się po prostu wyłącza :zdziwko:
Eh, musza to rozgryźć (chyba że ktoś ma podpowiedź to chętnie wysłucham)- poza tym router cycuś malinka.
lightjay

Post autor: lightjay »

Upiór_w_operze pisze:No i po oględzinach Asusów, D-linkow, padło na WRT160NL.
Wszystko pięknie i ładnie tylko że:
1. Dołączony program Network Magic Pro do zarządzania siecią jest płatny... a nigdzie cholercia nie pisało to tym! Trza się rozejrzeć za alternatywą... :cwaniak:
2. Chcę dodać urządzenie w postaci 4GB pendrive`a OCZ - wyszukuje, wyszukuje... i doszukać się nie może (diodka w pen`ie się świeci, czyli USB hula)
HDD - mam zamkniętego w budzie terabajta od Samsunga- podłączam go przez USB do routera i tak samo jak w przypadku pendrivea- szuka, szuka... itd... aż dysk z braku używalności się po prostu wyłącza :zdziwko:
Eh, musza to rozgryźć (chyba że ktoś ma podpowiedź to chętnie wysłucham)- poza tym router cycuś malinka.
Mam tego samego rutera WRT160NL, co do dysku to musi byc jedna partycja jako dysk logiczny sformatowany (powiedzieli mi na infolinii linksysa) no i wazna jest konfiguracja:

http://www.komputerswiat.pl/poradniki/s ... y-(linksys).aspx

daj znac czy coś ruszyło
ODPOWIEDZ