Konfiguracja TP-LINK TL-WR543G

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel1188
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja TP-LINK TL-WR543G

Post autor: pawel1188 »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i mam mianowicie taki problem: kupiłem router Tp linka ponieważ ma on funkcję AP client i zamierzałem go podłączyć poprzez wifi do routera kumpla. Dostałem od niego adres hosta (79.162.180.172) bramę ( 79.162.128.2) oraz adres DNS ( 217.116.100.65). Mój problem polega na tym iż w żaden sposób nie mogę go skonfigurować aby działał internet. Z siecią LAN nie ma problemu. Dokonałem zmiany IP mojego routera żeby nie gryzł się z tamtym routerem. Przy wpisywaniu danych w zakładce WAN wyskakuje komunikat że adres bramy jest nieprawidłowy( nawet przy podawaniu jako bramę adres routera ). Sieć wifi jest niezabezpieczona. Potrafię konfigurować routery jednak mam 1 raz styczność z routerem z funkcją AP client. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja TP-LINK TL-WR543G

Post autor: wojteks »

Coś mi się nie podobają te ustawienia IP które podał Ci kolega.

Jakie IP dostają komputery w sieci do której się łączysz?
Czy jest zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>

Jeżeli znasz nazwę sieci to po wybraniu trybu AP Client router wchodzisz w zakładkę "Site survey", wyszukujesz tę sieć i "connect" powinno się połączyć jeżeli nie ma zabezpieczenia po MAC. Następna sprawa to prawidłowe IP na port WAN. Na początek daj "Automatic/Dynamic i zobacz w "status" czy dostał IP i jakie.
Nie pomagam na PW!
pawel1188

Post autor: pawel1188 »

Już sobie poradziłem. Problem rozwiązany metodą prób i błędów :) A co do pytań o zabezpieczenia to sieć nie posiadała żadnych zabezpieczeń. Pozdro
ŁukaszMchw

Post autor: ŁukaszMchw »

Ja tez mam problem z konfiguracja tego routera podłaczam go do internetu (port WAN) i roter do komputera(port LAN1)nie moge sie dostac do menu konfuguracyjnego(192.168.1.1)a kontrolki swieca prawidłowo...Mam Viste i jest tam opcja wykrycia routera lecz nic nie znajduje :klnie:
emilbak

Post autor: emilbak »

Witam
ja rownież mam pytanie odnośnie routera WR543G (tylko sprawa jest troszkę dłuższa :) )
a ja jestem laikiem kompletnym
mam domek 3 piętrowy (betonowy), na samej górze mam internet bezprzewodowy za pomocą routera Pentagram P6331-42. Na środkowym piętrze sygnał jeszcze jest ale już dużo słabszy, a na dole nie ma go wcale :(
mam pod ręką drugi router TL-WR543G i tutaj pytanie: czy z jednego routera (pentagram) można bezprzewodowo przesłać sygnał do drugiego(TP Link) a on rozsyła go dalej (oczywiście wchodzi w rachubę tylko połaczenie bezprzewodowe) aby zasięg był również na najniższej kondygnacji ??
Jezeli tak dałoby radę to jak go skonfigurować, tak krok po kroku, linijka po linijce (jak chłopu na miedzy) :)
Proszę o informacje i wyrozumiałość dla takiego mało wiedzącego ludka jak ja
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

emilbak pisze:routera WR543G
Może pracować jako AP Client Router (czyli podłaczyć się radiowo do Pentagrama) a dalej kablem lub dodatkowym AP. Można również dokupić Ovislink WL5460v2 i ustawić tryb "Uniwersal Repaeater" ale to przeważnie nie działa dobrze.
Nie pomagam na PW!
emilbak

Post autor: emilbak »

Aha czyli od tego drugiego Routera to juz tylko sygnał po kablu bedzie wychodził??
Dobrze rozumiem??
czyli nie ma szansy aby dalej sygnal radiówką się rozchodził :) aby parter zajął??
Ok dziekuję za info i rozwianie wątpliwości
pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

emilbak pisze:czyli nie ma szansy aby dalej sygnal radiówką się rozchodził
Bez dokupienia dodatkowego AP albo podłączenia WR543G kablem do Pentagrama WiFi nie będzie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ