Połączenie dwóch budynków odległość 350 m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
netsprint

Połączenie dwóch budynków odległość 350 m

Post autor: netsprint »

Witam mam taki problem chciałbym połączyć dwa budynki między sobą za pomocą sieci bezprzewodowej. Odległość 350 m,bez przeszkód terenowych.
Teraz moje pytanie czy lepsza do połączenia była by antena paraboliczna czy może zwykła yagi?
No i jak wyliczyć jaki powinienem mieć ap i antenke do tej odległości?(nie chciałbym nadawać na całe miasto. Może idzie to jakoś ograniczyć?)
:P
====================================================

Dzięki za poniższą odpowiedź ale nie znalazłem antenki panelowej o takich parametrach która by nadawała także w 5Ghz , a mi na tym także zależy. Może więc muszę szukać inny rodzaj antenki?
Jeszcze dodam że chciałbym by był do tego połączenia dostęp ograniczony.
I pozatym nadal ponawiam pytanie co do ap może taki model się nadaje(Orinoco AP-700 - tylko cena trochę nie taka a muszę patrzeć by było bezpiecznie) :D z góry dzięki dzięki!

=====================================================
Przyznam się więc że palanuje całą sieć począwszy od serwera aż po anteke,ap i switch. Próbuje to jakoś uporządkować.Nie wiem dopiero zaczynam moją przygodę z siecią więc trochę zagubiony jestem w nich. Przeraza mnie ten natłok informacji... :hyhy:
Bezpiecznie to znaczy że chciałbym żeby dane z antenek nie uciekły i nie każdy mógł je przechwycić.(wiadomo jak sie chce to wszystko się potrafi hehe ale jakoś chciałbym to utrudnić).

Co do ap 700 orinoco zastanawiam się dopiero tzw. faza planowania(jak mówisz że jest to stare to bardzo źle, ale może dobre za to? ma Wpa choć pewnie Wpa2 by był lepszy) Chociaż widzę że wtyki coś do antenki nie będą pasować heh. ;)
Bo postanowiłem kupić taką antenke z wtykami rsma, a orinoco ma proxima.

Więc widzę pierwszy problemo będzie :rotfl:
Co do switcha naprzykład myśle nad takim
switchem
ale widzę że jeszcze muszę trochę pomyśleć, bo to nie taki fajny switch. hehe

co do serwera widzę ze taki całkiem dobry jest
serwer

co do kabla to myśle nad takim bo chce mieć standart 100 base tx
kabel

No i jeszcze musiałbym pomyśleć nad jakimiś połączeniami między siecią. Może ktoś mi wytłumaczy do czego ten trójnik i te PoE (nie wiem ale chyba jest on w niektórych switchach zintegrowany)hehe

Trochę się w tym wszystkim pokręciłem się więc może mnie trochę odkręcicie- uprzedzam nie będzie łatwo :gwiazdki: heh
Chyba jeszcze stoje na stacji i czekam na paliwo(może macie jakieś rakietowe hehe)
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 15:56 przez netsprint, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Połączenie dwóch budynków odległość 350 m

Post autor: wojteks »

netsprint pisze:czy lepsza do połączenia była by antena paraboliczna czy może zwykła yagi?
Najlepsza i jedynie słuszna będzie antena panelowa 8dBi i AP przy antenie w puszce hermetycznej zasilany PoE po obu stronach linku.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:jedynie słuszna będzie antena panelowa 8dBi
Oj jedynie słuszna to na pewno nie przy dzisiejszym zaszumieniu eteru ;)

[ Dodano: 2009-11-02, 13:38 ]
netsprint pisze:ale nie znalazłem antenki panelowej o takich parametrach która by nadawała także w 5Ghz
To chcesz ten most postawić w 2.4 czy w 5 GHz ?
Bo musisz wybrać,dualnych anten nie ma.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

netsprint pisze:Orinoco AP-700 - tylko cena trochę nie taka a muszę patrzeć by było bezpiecznie
To zabytek, rozwiń słowo "bezpiecznie"?

WiFi może być szyfrowane WPA2-PSK i na dzień dzisiejszy jest to bezpieczne połączenie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ