ROZLICZANIE vs. POKAZYWANIE stanu pakietów w PLAY FRESH :-)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

ROZLICZANIE vs. POKAZYWANIE stanu pakietów w PLAY FRESH :-)

Post autor: krissj »

Witam Wszystkich forumowiczów. ;)

Postanowiłem poruszyć temacik rozliczeń pakietów na transmisję danych w PLAY FRESH.
Chodzi oczywiście o dostępne pakiety 0,5 GB ,1 GB i więcej.
Jak wiadomo wg. regulaminu rozliczanie danych wychodzących i przychodzących rejestrowane jest z dokładnością do 100 kB.
Moje* (* aczkolwiek pewnie i nie tylko moje :D ) wątpliwości i zastanowienie budzi jednak fakt podawania stanu pakietów poprzez PLAY MENU z dokładnością do pełnego MB. Hmmm. Czyli zamiast faktycznego stanu np. 114,4 MB podawane jest w zaokrągleniu* (* prawdopodobnie w dół) czyli stan w Play MENU to w tym przypadku 114 MB do dyspozycji.

Powiecie pewnie zaraz, że "czepiam się szczegółów bo i tak limity na dane są spore", ale wg. mnie jeśli regulamin mówi o rozliczeniu co 100 kB to i faktyczny stan powinien być podawany właśnie z taką sama dokładnością, a nie "do pełnego MB".

OPCJA nr.2
Możliwe chodź tego nie wiem tylko zwyczajnie przypuszczam drugą opcję podawania stanu z dokładnością do 1 MB w górę lub w dół w zaleleżności od faktycznego stanu pakietu.

Np.:
W dół: jesli pakiet zawiera po rozłączeniu sesji np. 114,4 MB (jw napisałem)
i
W górę: jeśli pakiet zawiera po rozłączeniu sesji np. 114,8 MB (w tym przypadku będzie 115 MB do dyspozycji).

Myślę jednak, że PLAY samobuja sobie nie strzela :] i nie zaokrągla w górę, a tylko i wyłącznie w dół. :]

Pozdrowionka.
Życzę długich, STABILNYCH I SZYBKICH SESJI w PF w hmmm... godzinach szczytu ;) :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: ROZLICZANIE vs. POKAZYWANIE stanu pakietów w PLAY FRESH :-)

Post autor: ja.michal »

Zgadza się krissj. Pokazywane są tylko MB na głównym menu. Rozliczenie jednak jest do 100kB. To pokazuje Ci historia połączeń. Z doświadczenia wiem, że dane nie są zaokrąglane do pełnych MB. Zmniejsza się liczba MB dopiero gdy się przekroczy pełne MB.

Jest jedna, dobra opcja sprawdzenia ile się kB zużyło. W zarządzaniu przez WWW jest możliwość wygenerowania historii do pliku excela w którym jest ładnie wszystko zestawione.
I jest komórka dane: a w niej ja mam 1644340 kB.

Obrazek
ODPOWIEDZ