Internet z playa - brak zasięgu. Chcę sprawdzić kartę SIM
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet z playa - brak zasięgu. Chcę sprawdzić kartę SIM
Witam,
Mam modem jak w temacie, ale, że mam złe doświadczenie z modemami to postanowiłem przełożyć kartę do mojej noki e51 i podłączyć się przez telefon. Niestety w telefonie również brak zasięgu występuje. Wychodzi mi na to, że karta SIM nie działa jak powinna.
Mam w związku z tym takie pytania:
1) Czy dobrze podszedłem do sprawy sprawdzając w taki sposób kartę SIM?
2) Czy karta SIM może być w tym wypadku uszkodzona?
3) I co dalej począć z tym fantem?
Mam modem jak w temacie, ale, że mam złe doświadczenie z modemami to postanowiłem przełożyć kartę do mojej noki e51 i podłączyć się przez telefon. Niestety w telefonie również brak zasięgu występuje. Wychodzi mi na to, że karta SIM nie działa jak powinna.
Mam w związku z tym takie pytania:
1) Czy dobrze podszedłem do sprawy sprawdzając w taki sposób kartę SIM?
2) Czy karta SIM może być w tym wypadku uszkodzona?
3) I co dalej począć z tym fantem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet z playa - brak zasięgu. Chcę sprawdzić kartę SIM
Pewnie.muny pisze:1) Czy dobrze podszedłem do sprawy sprawdzając w taki sposób kartę SIM?

Możliwe, ale nie do końca.muny pisze:2) Czy karta SIM może być w tym wypadku uszkodzona?
To karta Play Online czy Play Fresh/One Play?
-
- Stały użytkownik forum
Tego to akurat nie jestem pewien. Na modemie jest napisane Play Online.ja.michal pisze: To karta Play Online czy Play Fresh/One Play?
To dostałem do sprawdzenia. Bo to sąsiadki akurat jest.
Przed chwilą zauważyłem, że na kartę Playa przyszedł sms i zasięg był na maxa. Po chwili jednak znowu zasięg znikł. Nie wiem z czego to winika.
Przecież zasięg w telefonie powinien być. Przynajmniej GSM? No chyba, że się mylę to proszę o wyjaśnienie.
-
- Guru bezprzewodowy
ja.michal pisze:Play Online
Play Online nie ma dostępu do GSM, działa tylko w UMTS.muny pisze:Przecież zasięg w telefonie powinien być. Przynajmniej GSM?
Play Fresh ma dostęp do GSM/UMTS P4 dlatego, że jest przeznaczony teoretycznie tylko do komórek i ma inną cenę. (jest droższy)
-
- Stały użytkownik forum
Przez chwilę znowu złapałem zasięg i udało się połączyć. Fajnie to śmigało.
Było jakieś 460 kb/s. Niestety po chwili znowu padło.
Sprawdziłem na mapie zasięgu play online i niestety mój blok i sąsiadki jest poza zasięgiem. Więc nie wiem jakim cudem to jej działało przez ostatnie pół roku.
W sumie to podobno w salonie jej powiedzieli, że nastąpiły jakieś zmiany na przekaźnikach i dlatego może być problem.
Ale skoro na mapie jesteśmy poza zasięgiem to jak ma to działać?
Było jakieś 460 kb/s. Niestety po chwili znowu padło.
Sprawdziłem na mapie zasięgu play online i niestety mój blok i sąsiadki jest poza zasięgiem. Więc nie wiem jakim cudem to jej działało przez ostatnie pół roku.
W sumie to podobno w salonie jej powiedzieli, że nastąpiły jakieś zmiany na przekaźnikach i dlatego może być problem.
Ale skoro na mapie jesteśmy poza zasięgiem to jak ma to działać?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Poczytaj na forum. Było kilka przypadków o braku zasięgu Playa tam gdzie wczesniej był. Wymuś w telefonie tylko 3G i zobacz jak daleko od mieszkania sasiadki jest zasięg.muny pisze:Więc nie wiem jakim cudem to jej działało przez ostatnie pół roku.
-
- Stały użytkownik forum
Poniżej przedstawiam mapę zasięgu tam gdzie mieszkamy. Czerwona kropka z lewej to mieszkanie sąsiadki. Druga kropka to ja 
Czy w takim wypadku jest sens kupować antenę. Czy ona w ogóle pomoże? I może poradzicie jaką kupić w rozsądnych pieniądzach?
Zastanawia mnie też to, że ten zasięg w telefonie co jakiś czas się pojawia i to na maxa. A może lepszym rozwiązaniem będzie telefon zamiast anteny?

Czy w takim wypadku jest sens kupować antenę. Czy ona w ogóle pomoże? I może poradzicie jaką kupić w rozsądnych pieniądzach?
Zastanawia mnie też to, że ten zasięg w telefonie co jakiś czas się pojawia i to na maxa. A może lepszym rozwiązaniem będzie telefon zamiast anteny?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, bo odległości są małe.muny pisze:Czy w takim wypadku jest sens kupować antenę. Czy ona w ogóle pomoże?
Telefon ma większą czułość.muny pisze:Zastanawia mnie też to, że ten zasięg w telefonie co jakiś czas się pojawia i to na maxa
Jednak nie jest polecany do "codziennego" korzystania z internetu.
Lepiej sprawić sobie modem.
Nie sugerowałbym się tą mapką, we Wrocławiu same dziury w zasięgu (na mapce) a w rzeczywistości pokrycie jest bardzo ładne.muny pisze:Poniżej przedstawiam mapę zasięgu tam gdzie mieszkamy
-
- Stały użytkownik forum
"Przetestowałem" zasięg wokół bloku i wychodzi na to, że poza budynkiem wszystko działa.
Zatem wypada kupić antenę kierunkową. Wybrałem taką:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm
Co sądzicie o takim wyborze? Oczywiście kierowałem się tutaj umts'em. Nie wiem czy dobrze podszedłem do sprawy, więc proszę Was o zdanie.
W sumie to BTS'a widzę na wieżowcu z okna drugiego pokoju i jak tam ustawię antenę to myślę, że będzie ok.
Proszę o ocenę?
Zatem wypada kupić antenę kierunkową. Wybrałem taką:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm
Co sądzicie o takim wyborze? Oczywiście kierowałem się tutaj umts'em. Nie wiem czy dobrze podszedłem do sprawy, więc proszę Was o zdanie.
W sumie to BTS'a widzę na wieżowcu z okna drugiego pokoju i jak tam ustawię antenę to myślę, że będzie ok.
Proszę o ocenę?
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro potrzebujesz anteny do UMTS to kup panel Bestpartnera 15dBi a nie antenę na wszystkie pasma.muny pisze:Co sądzicie o takim wyborze?
Wcześniej poczytaj w

Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Przejrzałem anteny, które proponowałeś. Ale może ta na 11dbi by się nadawała?
Antena PANEL MIDI 11 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
zastanawiałem się jeszcze nad tą:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm
W sumie to od przekaźnika mam może z 500m i bardzo dobrze go widzę z okna, więc może ta się nada?
Nie bardzo rozumiem różnicę pomiędzy nimi?
Antena PANEL MIDI 11 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
zastanawiałem się jeszcze nad tą:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm
W sumie to od przekaźnika mam może z 500m i bardzo dobrze go widzę z okna, więc może ta się nada?
Nie bardzo rozumiem różnicę pomiędzy nimi?
-
- Stały użytkownik forum
Jak pisano wcześniej na forum na UMTS/HSDPA bierz najmocniejszą jak radzi wojteks
B525s-23a, RBM5