Jak skonfigurować TP-Link TL-WR340G
Moderator: Moderatorzy
- yarecki2
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Mam problem ze skonfigurowaniem TP-Link TL-WR340G podłączonym kablem z Access Pointem Edimax EW-7206APg żeby rozdzielic net na dwa kompy kablem oraz radiowo.
Internet jest dostarczany protokołem PPPoE radiowo,odbieranym za pomocą access pointa i skonfigurowanym na komputerze protokołem PPPoE .
Po podłączeniu routera TP-Link i skonfigurowaniu według zamieszczonej instrukcji,czyli połączenie PPPoE oraz podane loginu i hasła wraz ze sklonowaniem MAC Adresu net nie działa na żadnym z 4 portów LAN.
Jak i co mam wpisać i w którym miejscu żeby net normalnie zadziałał po kabelku na dwóch kompach plus radiowo po mieszkaniu.
Chciałbym jeszcze podłączyć bramkę VOIP ale właśnie nie mam pojęcia jak tego routera skonfigurować.
Dzwoniąc do admina powiedziała ze dwa kompy naraz nie będą działać tylko każdy z osobna na tym protokole z tym loginem i hasłem a jak z bramka to on niby nie wie.
Wiem ze wszystko da się zrobić itd żeby działało tu i na drugim i np.bramka tylko kwestia konfiguracji tego routera,ale problemem jest ze brak jest jakiejkolwiek całej polskiej instrukcji konfiguracji prócz 3 karteczek.
Proszę o pomoc i opis jak to zrobić po kolej ponieważ nie mogę odszukać takiego opisu.
Pozdrawiam.
Mam problem ze skonfigurowaniem TP-Link TL-WR340G podłączonym kablem z Access Pointem Edimax EW-7206APg żeby rozdzielic net na dwa kompy kablem oraz radiowo.
Internet jest dostarczany protokołem PPPoE radiowo,odbieranym za pomocą access pointa i skonfigurowanym na komputerze protokołem PPPoE .
Po podłączeniu routera TP-Link i skonfigurowaniu według zamieszczonej instrukcji,czyli połączenie PPPoE oraz podane loginu i hasła wraz ze sklonowaniem MAC Adresu net nie działa na żadnym z 4 portów LAN.
Jak i co mam wpisać i w którym miejscu żeby net normalnie zadziałał po kabelku na dwóch kompach plus radiowo po mieszkaniu.
Chciałbym jeszcze podłączyć bramkę VOIP ale właśnie nie mam pojęcia jak tego routera skonfigurować.
Dzwoniąc do admina powiedziała ze dwa kompy naraz nie będą działać tylko każdy z osobna na tym protokole z tym loginem i hasłem a jak z bramka to on niby nie wie.
Wiem ze wszystko da się zrobić itd żeby działało tu i na drugim i np.bramka tylko kwestia konfiguracji tego routera,ale problemem jest ze brak jest jakiejkolwiek całej polskiej instrukcji konfiguracji prócz 3 karteczek.
Proszę o pomoc i opis jak to zrobić po kolej ponieważ nie mogę odszukać takiego opisu.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak skonfigurować TP-Link TL-WR340G
Poczytaj
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
W tych tematach jest odpowiedź na Twoje pytania.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
W tych tematach jest odpowiedź na Twoje pytania.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym sprawdził TTLa - jaki masz przy pingowaniu stron internetowych?
- yarecki2
No może i tak z tym wszystkim jest,tylko ja mam wszystko ustawione właśnie tak samo i netu zero.
Odpinam routera i podpinam do kompa samego accessa i po jakimś czasie lub po restarcie kompa net jest i działa normalnie,ale to po jakimś czasie.
Nie mam pojęcia czy ten mój admin może coś zabezpieczył że nie działa router ale to jakaś paranoja bo jak ja mam ta bramkę podłączyć i jak ona ma działać jak np.działa tylko jedno urządzenie z tym netem.W końcu to założe ponownie linie TP i jakiegoś DSL i olać takich głąbów i ich cały net.
Jaki to sens mieć telefon stacjonarny i bramkę VOIP,normalka ze to dla tych co maja neta z sieci nie przez TP i inne a tu lipa i nie działa nic.
Już nie wspomnę o Laptopie i bez plątających się kabli podpiętych do niego.
Odpinam routera i podpinam do kompa samego accessa i po jakimś czasie lub po restarcie kompa net jest i działa normalnie,ale to po jakimś czasie.
Nie mam pojęcia czy ten mój admin może coś zabezpieczył że nie działa router ale to jakaś paranoja bo jak ja mam ta bramkę podłączyć i jak ona ma działać jak np.działa tylko jedno urządzenie z tym netem.W końcu to założe ponownie linie TP i jakiegoś DSL i olać takich głąbów i ich cały net.
Jaki to sens mieć telefon stacjonarny i bramkę VOIP,normalka ze to dla tych co maja neta z sieci nie przez TP i inne a tu lipa i nie działa nic.
Już nie wspomnę o Laptopie i bez plątających się kabli podpiętych do niego.
- yarecki2

Nawet jak podepnę samego switcha to tez nie działają np.dwa komputery tylko działa jeden ten do którego jest podpiety access point bezpośredni i działa.
Ja już nie wiem co mam zrobić z tym wszystkim czy poprostu poodpinać i zlicytować pod młotkiem czy poszukac innej sieci,ale inne to jeszcze gorzej działają tu w mojej okolicy ze nawet stronki nie chcą sie otwierać a już nie wspomnę o skypie itd.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To akurat normalne.yarecki2 pisze:Nawet jak podepnę samego switcha to tez nie działają np.dwa komputery tylko działa jeden ten do którego jest podpiety access point bezpośredni i działa.
Jeśli chodzi o zabezpieczenia i pingi to może zaatakuj admina?
Nie masz możliwości podłączenia jakiegoś DSLa/kablówki?
- yarecki2
Właśnie nie mam możliwości innego podłączenia.Jo_gurt pisze:Nie masz możliwości podłączenia jakiegoś DSLa/kablówki?
Dzisiaj właśnie zrobiłem reset routera i ustawiłem wszystko od początku i dzieje się tak ze jak uruchomiłem przeglądarkę to się otworzyła na stronie startowej,czyli u mnie Google i wpisując jakiś adres to normalnie się otwierają wszystkie stronki,ale nic poza tym,czyli żaden komunikator itd nie działają.
Czyżby jeszcze gdzieś coś należało ustawić w routerze,czy może admin coś przyblokował.
Nie moge się dodzwonić do niego bo gdzieś chwilowo podobno wyjechał i tak właśnie próbuję się z tym uporać.
Chciałem dodać że pingując np.do interia,wp,itd wszędzie jest że upłynoł limit czasu żądania,czyli lipa.
Co dalej NIE WIEM.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Moze jakas dziwna blokada TTL i tylko port 80 dziala?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A moze firewall w routerze?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- yarecki2
Zrobiłem tak.
Zresetowałem ten router do ustawień fabrycznych i ustawiłem od nowa takie funkcje jak:
WAN-zaznaczyłem PPPoE bo przez taki protokół dostarczany mam net
Login
Hasło
wszystko zatwierdziłem i zapisało się.
Następnie ustawiłem sobie WLAN -ESSID itd oraz szyfrowanie.
Sklonowałem MAC address i zapisałem.
Wchodząc w inne ustawienia nic nie zmieniałem tylko tak jak fabrycznie ,a jesli chodzi o firewal to jest wyłączony.
Net zadziałał tylko podczas przeglądania stron jakiś czas temu.
w sobotę zainstalowałem to nowe od jakiegoś czasu Linux SUSE-11 i właśnie tam miałem problem z aktualizacja wiec podłączyłem ten router i aktualizacja się pobierała,oraz otwierały się strony,ale nic poza tym nie działało.
Komunikator żaden nie chce się łączyć i nie mam już pojęćia co z tym zrobići czy się jeszcze coś może w nim ustawia.
Bardzo mi teraz zależy na tym żeby zadziałał ponieważ mam teraz też problem z połączeniem PPPoE w Open SUSE 11 i przez router działało by mi wszystko ok.,a tak to lipa na całego jak go podłącze bo na windows nie działa w ogóle (czasami stronki się otwierają
Proszę o wskazówki jak i gdzie ustawić.
Może jakaś blokada jest po stronie dostawcy i po prostu trzeba zmienić na innego,tylko jest problem taki ze pozostali mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem ich sieci.
Zresetowałem ten router do ustawień fabrycznych i ustawiłem od nowa takie funkcje jak:
WAN-zaznaczyłem PPPoE bo przez taki protokół dostarczany mam net
Login
Hasło
wszystko zatwierdziłem i zapisało się.
Następnie ustawiłem sobie WLAN -ESSID itd oraz szyfrowanie.
Sklonowałem MAC address i zapisałem.
Wchodząc w inne ustawienia nic nie zmieniałem tylko tak jak fabrycznie ,a jesli chodzi o firewal to jest wyłączony.
Net zadziałał tylko podczas przeglądania stron jakiś czas temu.
w sobotę zainstalowałem to nowe od jakiegoś czasu Linux SUSE-11 i właśnie tam miałem problem z aktualizacja wiec podłączyłem ten router i aktualizacja się pobierała,oraz otwierały się strony,ale nic poza tym nie działało.
Komunikator żaden nie chce się łączyć i nie mam już pojęćia co z tym zrobići czy się jeszcze coś może w nim ustawia.
Bardzo mi teraz zależy na tym żeby zadziałał ponieważ mam teraz też problem z połączeniem PPPoE w Open SUSE 11 i przez router działało by mi wszystko ok.,a tak to lipa na całego jak go podłącze bo na windows nie działa w ogóle (czasami stronki się otwierają
Proszę o wskazówki jak i gdzie ustawić.
Może jakaś blokada jest po stronie dostawcy i po prostu trzeba zmienić na innego,tylko jest problem taki ze pozostali mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem ich sieci.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
yarecki2, a masz tam może ustawienia MTU w routerze? W okolicy konfiguracji WANu. Spróbuj ustawić na poziomie np 1300 i potestować.
- yarecki2
Mam i jest ustawione na 1480 czyli Default.
Kombinacji z tym Routerem robiłem wiele i nic z tego nie wyszło.
Może ten j..... admin cos wykombinował z tym P...... netem ze to tylko tak działa jak działa i na żadnym routerze to nie będzie działać,ja pie..... normalnie sajgon z tym.
Tak wiec opisze jeszcze raz.
Posiadam net radiowy (czyli) antena,acces point Edimax EW-7206APg skonfigurowany do danej sieci z listy poprzez WEB ,podłaczony kablem LAN do kompa i komp skonfigurowany protokół PPPoE login i hasło i to wszystko działa ,czyli stronki,komunikatory działaja dobrze.
Działa również jak ten kabel podepne do drugiego kompa i zrobie konfiguracje poprzez PPPoE.
Podpinając router i WAN konfigurując też przez PPPoE Login Hasło net nie chce się łączyć i już mi brakuje pomysłów na to jak to wkoncu skonfigurować zeby to ruszyło i działało jak powinno.
Robiłem wszelkie sposoby z DNS i innymi adresami itd z zamieszczonych na stronach i nic to nie dało,jak nie działało tak nie działa.
Może ktoś mi to opisze co gdzie i jak mam to poustawiać żeby to zadziałało.
Wielkie dzieki i pozdrawiam.
Dodam że teraz stronki się otwierają,natomiast komunikatory,incredimail nie łącza się z serwerem.
Chodzi o połączenie LAN we wszystkich opisach.
Kombinacji z tym Routerem robiłem wiele i nic z tego nie wyszło.
Może ten j..... admin cos wykombinował z tym P...... netem ze to tylko tak działa jak działa i na żadnym routerze to nie będzie działać,ja pie..... normalnie sajgon z tym.
Tak wiec opisze jeszcze raz.
Posiadam net radiowy (czyli) antena,acces point Edimax EW-7206APg skonfigurowany do danej sieci z listy poprzez WEB ,podłaczony kablem LAN do kompa i komp skonfigurowany protokół PPPoE login i hasło i to wszystko działa ,czyli stronki,komunikatory działaja dobrze.
Działa również jak ten kabel podepne do drugiego kompa i zrobie konfiguracje poprzez PPPoE.
Podpinając router i WAN konfigurując też przez PPPoE Login Hasło net nie chce się łączyć i już mi brakuje pomysłów na to jak to wkoncu skonfigurować zeby to ruszyło i działało jak powinno.
Robiłem wszelkie sposoby z DNS i innymi adresami itd z zamieszczonych na stronach i nic to nie dało,jak nie działało tak nie działa.
Może ktoś mi to opisze co gdzie i jak mam to poustawiać żeby to zadziałało.
Wielkie dzieki i pozdrawiam.
Dodam że teraz stronki się otwierają,natomiast komunikatory,incredimail nie łącza się z serwerem.
Chodzi o połączenie LAN we wszystkich opisach.
-
WITAM MAM TEN SAM PROBLEM CO YARECKI !!! PROSZE POMÓŻCIE DZIAJA MI STRONY WWW ALE NIE ŁĄCZY MI Z ZADNYM KOMUNIKATOREM PROSZE O POMOC !
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
klimopl1, po pierwsze nie krzycz.
-
Sorki ale pomoze mi ktos ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
yarecki2, klimopl1, wygląda to trochę jak albo działalność operatora (czasem specjalnie a czasem im coś nie wyjdzie w konfiguracji) albo jakiegoś firewalla.
Ten TP-Link ma coś w opcjach co ma "firewall" lub "filter" w nazwie? Np SPI Firewall albo TCP/IP filter lub coś podobnego.
Ten TP-Link ma coś w opcjach co ma "firewall" lub "filter" w nazwie? Np SPI Firewall albo TCP/IP filter lub coś podobnego.
- yarecki2
Znaczy się ze prawdopodobnie to jakaś blokada admina.
W ustawieniach routera nie ma włączonych żadnych firewali i filtrów wiec to nie problem z ustawieniami,no może gdzieś w WAN lecz wątpię.
Wszelkie takie blokady zamierzone lub nie można w jakiś sposób obejść wiec i to też na pewno (jeżeli jest to blokada) lecz jaki to by miało sens jak byle neostrada czy inne działają na routerach bez żadnych problemów.
Mało tego że brak adresu zewnętrznego,przez co ta radiówka nie chce działać poprawnie,a już nie mówiąc o przesłanie np.fotki plikiem,o video z kamerki za pomocą komunikatorów nie wspomnę.
Niestety ale jesteś w błędzie JACO myśląc w ten sposób.
Pod pojęciem plików i radiówki,raczej to nie kabel
W ustawieniach routera nie ma włączonych żadnych firewali i filtrów wiec to nie problem z ustawieniami,no może gdzieś w WAN lecz wątpię.
Wszelkie takie blokady zamierzone lub nie można w jakiś sposób obejść wiec i to też na pewno (jeżeli jest to blokada) lecz jaki to by miało sens jak byle neostrada czy inne działają na routerach bez żadnych problemów.
Mało tego że brak adresu zewnętrznego,przez co ta radiówka nie chce działać poprawnie,a już nie mówiąc o przesłanie np.fotki plikiem,o video z kamerki za pomocą komunikatorów nie wspomnę.
Niestety ale jesteś w błędzie JACO myśląc w ten sposób.
Pod pojęciem plików i radiówki,raczej to nie kabel

Ostatnio zmieniony 2008-09-03, 20:22 przez yarecki2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam mam podobny problem z routerem Tp Link WR340G. Mam IP przypisane automatycznie przez operatora(DHCP) i jest to kablówka( modem). Dany router nie działa ani na kablu ani na WAN. Zrobiłem wszystko jak instrukcja każe i nic .Dodam ze znajduje mi sieć i łączy się z nią ale niestety nie wyświetla stron www. Co pomniałem proszę o pomoc .
PS. dodaje foto z ipconfig/all
http://zapodaj.net/9c0bc8c563f9.jpg.html configuracja z kabla
http://zapodaj.net/a2ccbe461a0c.jpg.html configuracja z roteraTP-Link Wr-340G
PS. dodaje foto z ipconfig/all
http://zapodaj.net/9c0bc8c563f9.jpg.html configuracja z kabla
http://zapodaj.net/a2ccbe461a0c.jpg.html configuracja z roteraTP-Link Wr-340G
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy tak trudno to zrobić tekstem? Zobacz opis <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>skorek76 pisze:dodaje foto z ipconfig/all
Zrób tak:
1. Wyłącz modem kablówki z prądu na 1 minutę
2. Połącz kablem modem z routerem port WAN (przy wyłączonym routerze)
3. Włącz modem, po kolejnej minucie włącz router
4. Sprawdź w "Status" routera czy dostał IP od dostawcy.
5. Internet powinien działać.
Nie pomagam na PW!