WiFi + Vista + 2 komputery

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TaZ
Początkujący użytkownik forum

WiFi + Vista + 2 komputery

Post autor: TaZ »

Witam, mam problem chcialem sobie zrobic taki bajerek ;)

Mam 2 kompy, 1 laptop a drugi PC.

Na laptopie jest wbudowana karta wifi 802.11a/b/g i na pc też..
Laptop ma viste a pc xp.

teraz tak mam iPlusa i chcialbym rozdzielic sygnal ze laptop udostepnia internet dla PC (rodzice korzystaja z iPlusa a ja tez tylko zeby gg dzialalo, nic wiecej !)
Po drugie chcialbym sie pobawic w taki bajerek ze jak laptop stoi pusty to pulpitem zdalnym bym mogl sie pobawic ale mi chodzi tak aby nie lecialo NIC przez iPlusa czyli ze nie marnuje transferu za pulpit zdalny czyli ze PC - Laptop taka lacznosc..
nie mam routera, mam na dachu antene (bo bede wkrotce czyli w czerwcu mial internet radiowy) WiFi 24dBi, ona jest ustawiona w przeciwna strone i ma sile sygnalu od 3 do 5 kresek...

Prosze o pomoc poniewaz chcialbym pisac na GG oraz podzialac pulpitem.
:zdrowko:

edit:// zapomnialem dodac, fakt faktem to "niby" dziala ale jestem tylko w sieci na xpku i jestem polaczony wlaczam przegladarke i nie dziala.. co zrobic??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: WiFi + Vista + 2 komputery

Post autor: ja.michal »

Ogólnie teoretycznie da radę zrobić, ale chcesz wejść z Visty na XP czy z XP na Vistę?

Żeby połączyć dwa komputery bezpośrednio przez WiFi robisz połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>. Jak chcesz, żeby tylko gg działało na komputerze, który ma "dostawać internet" to nie wpisuj adresów DNS w ogóle.
TaZ
Początkujący użytkownik forum

Re: WiFi + Vista + 2 komputery

Post autor: TaZ »

Właśnie zrobiłem AD-Hoc pod nazwą iplus.

Połączyłem się znalazłem temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629 może pomoże j.c odezwę się ;)

[ Dodano: 2009-11-05, 22:24 ]

pozatym odcielo mnie od neta i d.. musialem cofnac sie ..

plz o pomoc, AD-Hoc zakladam na Viscie !

Obrazek

PS: Przypominam, AD-HOC stoi na Viscie, nie na XP!.. na xp jest jakies oprogramowanie RaLink..

Na XP Wyskoczylo po dluzszym szukaniu:
w zakladce obsluga:
Typ adresu: Automatyczny adres prywatny
Adres IP: 169.254.117.119
maska podsieci: 255.255.0.0
brama domyslna : PUSTE (brak nic nie pisze)
ODPOWIEDZ