802.11 n problem??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
802.11 n problem??
Witam
Sorki jeżeli już gdzieś było. Ze szukałem się, oczytałem i nie mogę znaleźć odpowiedzi a sprzedawcy oczywiście powiedzą ci co chcesz usłyszeć.
Potrzebuje kupić tani router żeby połączyć go z telefonem G1 (z moim dlinkiem się nie da)
Myślę o Tp-linku tp-Link WR-740n
I główne pytanie: Jeżeli ten 740n będzie współpracować z sieciami b/g czy pomimo tego będzie nadawał 5 razy mocniej 802.11n(Draft 2.0)b/g ?? czy przy współpracy z urządzeniami na b/g będzie słabszy? chodzi mi głównie żeby przez 2 ściany sygnał przeszedł. Jedna sciana to żelbetonowa druga działowa i d-link 614+ nie daje rady.
Cenowo jest identyczna z innymi TP-Link WR543G, czy WR340G i zastanawiam się czy warto Kupic z N ,czy lepiej dwa routery spiąć kablem i drugi za tymi ścianami ustawić??
z góry dzięki za pomoc
Sorki jeżeli już gdzieś było. Ze szukałem się, oczytałem i nie mogę znaleźć odpowiedzi a sprzedawcy oczywiście powiedzą ci co chcesz usłyszeć.
Potrzebuje kupić tani router żeby połączyć go z telefonem G1 (z moim dlinkiem się nie da)
Myślę o Tp-linku tp-Link WR-740n
I główne pytanie: Jeżeli ten 740n będzie współpracować z sieciami b/g czy pomimo tego będzie nadawał 5 razy mocniej 802.11n(Draft 2.0)b/g ?? czy przy współpracy z urządzeniami na b/g będzie słabszy? chodzi mi głównie żeby przez 2 ściany sygnał przeszedł. Jedna sciana to żelbetonowa druga działowa i d-link 614+ nie daje rady.
Cenowo jest identyczna z innymi TP-Link WR543G, czy WR340G i zastanawiam się czy warto Kupic z N ,czy lepiej dwa routery spiąć kablem i drugi za tymi ścianami ustawić??
z góry dzięki za pomoc
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: 802.11 n problem??
Jak to się nie da? Każdy router zgodny ze standardem b/g powinien połączyć się z tym telefonem. Chyba że miałeś na myśli zasięg.spikespike pisze:Potrzebuje kupić tani router żeby połączyć go z telefonem G1 (z moim dlinkiem się nie da)
- wojteks
- *** Administrator ***
Nadaje mocniej (pozornie) ale tylko w "n", w "b/g" standard jest określony i praktycznie wszystko nadaje podobnie. Inna sprawa że sprzętu Draft n nie warto kupować.spikespike pisze:Jeżeli ten 740n będzie współpracować z sieciami b/g czy pomimo tego będzie nadawał 5 razy mocniej 802.11n(Draft 2.0)b/g ?
To jest lepsze rozwiązanie i pewne, na to drugie urządzenie to wystarczy AP (Acces Point)spikespike pisze:czy lepiej dwa routery spiąć kablem i drugi za tymi ścianami ustawić?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
thx za odpowiedź.
Zasięg mam, oczytałem się już na forum google G1 i są problemy z D-linkami. W moim 614+ nie da się. Próbowałem przez WEP, WPA, WPA2, ustawiałem statyczne IP w telefonie. Nie mam żadnego firewalla ani blokady mac. Na otwartym raz się połączył a potem drugi raz już nie chciał.Wgrywałem nowy (2005:) ) soft i tez nic i już straciłem cierpliwość.
O AP też właśnie myślałem, tylko będę miał już 3 urządzenia
. Od kablówki router Scientific Atlanta 2203->D-link614->i jakiś inny
Ale widocznie tak musi być . Trzeba zacząć odkładać na prąd
ps tak w skrócie dlaczego nie warto w draft 2.0 pakować??
pozdrawiam
Zasięg mam, oczytałem się już na forum google G1 i są problemy z D-linkami. W moim 614+ nie da się. Próbowałem przez WEP, WPA, WPA2, ustawiałem statyczne IP w telefonie. Nie mam żadnego firewalla ani blokady mac. Na otwartym raz się połączył a potem drugi raz już nie chciał.Wgrywałem nowy (2005:) ) soft i tez nic i już straciłem cierpliwość.
O AP też właśnie myślałem, tylko będę miał już 3 urządzenia

Ale widocznie tak musi być . Trzeba zacząć odkładać na prąd

ps tak w skrócie dlaczego nie warto w draft 2.0 pakować??
pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo już jest zatwierdzony standard i trzeba raczej szukać urządzeń z zaimplementowana finalną eNką.spikespike pisze:tak w skrócie dlaczego nie warto w draft 2.0 pakować??
- wojteks
- *** Administrator ***
Urządzenia różnych producentów nie pracują ze sobą i nie ma gwarancji że po zmianie firmware będą zgodne z zatwierdzonym standardem "n". Dlatego sprzęt Draft n jest tak tani obecnie bo sprzedawcy chcą się go pozbyć.spikespike pisze:tak w skrócie dlaczego nie warto w draft 2.0 pakować?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Rowniez ostatnio myslalem o kupnie routeraz z N jednak zrezygnowalem. Poki co nadal jest to standard w ktorym kazdy producent produkuje co innego.
802.11n ogolnie powinno nadawac na 5GHz przez co daje duzo wieksza penetracje scian i przeszkod a nadal polowa produkowanych urzadzen nadaje na 2.4GHz, czyli tak samo jak 802.11b/g.
U znajomych ostatnio byl problem ze laptop nie laczyl sie z netem, a jak sie laczyl to zaraz sie rozlaczal. Wylaczylem n w routerze i jak reka odjal wszelkie problemy zniknely.
P.S. Witam wszystkich starych i nowych uzytkownikow po przerwie w nadawaniu z mojej strony
802.11n ogolnie powinno nadawac na 5GHz przez co daje duzo wieksza penetracje scian i przeszkod a nadal polowa produkowanych urzadzen nadaje na 2.4GHz, czyli tak samo jak 802.11b/g.
U znajomych ostatnio byl problem ze laptop nie laczyl sie z netem, a jak sie laczyl to zaraz sie rozlaczal. Wylaczylem n w routerze i jak reka odjal wszelkie problemy zniknely.
P.S. Witam wszystkich starych i nowych uzytkownikow po przerwie w nadawaniu z mojej strony

Back to the Future 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym powiedział, że jednak 2,4GHz ma lepszą przenikalnośćSzadzik pisze:802.11n ogolnie powinno nadawac na 5GHz przez co daje duzo wieksza penetracje scian i przeszkod

Poza tym co raz więcej eNek nadaje na 2,4 i 5GHz. Także powoli i 5GHz się kończy pod względem pasma.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
5 GHz to teoretycznie 4x gorsza penetracja przeszkód.Szadzik pisze:802.11n ogolnie powinno nadawac na 5GHz przez co daje duzo wieksza penetracje scian i przeszkod
Tyle,że EIRP w tym paśmie to max.1W,ale ja bym w domu czegoś takiego nie postawił.
[ Dodano: 2009-11-06, 15:27 ]
Coraz częściej nawet wyłączenie G nie pomagaSzadzik pisze:Wylaczylem n w routerze i jak reka odjal wszelkie problemy zniknely.

-
- Mistrz bezprzewodowy
??? Nie bardzo rozumiem co masz na mysli. Czyli jak, tylko na 802.11b smigac? eeee.Patryk pisze: Coraz częściej nawet wyłączenie G nie pomaga
Back to the Future