OPTION GT Max 7.2 z Orange - problemy z połączeniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bigmaras
Początkujący użytkownik forum

OPTION GT Max 7.2 z Orange - problemy z połączeniem

Post autor: bigmaras »

Witam,
Posiadam taki modem z sieci Orange PL:
OPTION GT Max 7.2
Model: GX0201
Numer seryjny: FT1985....
FCC ID: ncmogtmax-v2e
Firmware: 2.5.13Hd (dziwne bo na stronie option dedykowany jest 2.5.11)
Sterownik: 3.1.1.142
System operacyjny: Windows 7 x32

Opis problemu:
Zatem zainstalowałem to cudo z pobranej ostatniej wersji Business Everywhere na windows 7 gdyż sterowniki dedykowane (4.0.17 pod win7) ze strony option nie działają w ogóle. Karta rozpoznawana i łączy się z siecią ale maks transfer 50-60kb i co jakiś czas zrywa połączenie przy pełnym zasięgu 3G. Ściągnąłem aplikacje GT Connect 2.3 i to samo łączy się ale idzie wszystko jak krew z nosa i co chwile zrywa połączenie, w aplikacji napis HSDPA i maks zasięg. Czy to normalne?

Na stronie producenta jest ostatni firmware 2.5.11 a w moim urządzeniu 2.5.13, wpadłem na pomysł aby zrobić downgrade ale wyskakuje mi komunikat, że to nie jest to urządzenie i nie można wgrać.

Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem? Czy zmienić sterowniki, firmware?
I jeszcze jedno, jaką proponujecie niedrogą antene do tego urządzenia?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: OPTION GT Max 7.2 z Orange - problemy z połączeniem

Post autor: krystianb »

Ze sterownikami trzeba popróbować, choć nie wiem czy inne bez przeróbki wejdą, bo modemy dla orange mają inną identyfikację, czego powodem też jest inna wersja firmware (przeznaczona specjalnie dla orange)
Masz możliwość przetestowania na innym komputerze/ innym systemie operacyjnym?
Aha ogolnie to zachowaj sobie folder ze sterownikami z aplikacji orange (jest gdzieś w program files) a samą aplikacje odinstaluj, gniot to jest totalny może ona coś w systemie popsuła. Najlepiej po skopiowaniu sterowników przywrócić system do momentu sprzed instalacji zamulacza pomarańczowego. Potem modem zainstalować podając ścieżkę do driverów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bigmaras

hmm, próbowałem na xp przed chwilą i to samo co u mnie na xp. Oczywiście stery z pomarańczowego zestawu.

Używam GT Connect ze strony option, GTMM w wersji 4.5 nie działa, w sumie to nie wiem dlaczego :(
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

bigmaras pisze:hmm, próbowałem na xp przed chwilą i to samo co u mnie na xp. Oczywiście stery z pomarańczowego zestawu.

Używam GT Connect ze strony option, GTMM w wersji 4.5 nie działa, w sumie to nie wiem dlaczego :(
Mi jeżeli jakieś stery nie chcą instalować sie pod Windows 7 to instaluje je ze zgodnością z Vistą i się instalują .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

John82 pisze:Mi jeżeli jakieś stery nie chcą instalować sie pod Windows 7 to instaluje je ze zgodnością z Vistą i się instalują .
Kolego nie wiesz o co chodzi i głupoty piszesz (fachowo to się spam nazywa 1. ostrzeżenie następne będzie czerwone) Jak pisałem, problem jest w tym, że ten modem wcale się jako option nie przedstawia, jak producent ustawiony jest orange i dlatego są problemy ze sterownikami a nawet fabrycznym oprogramowaniem optiona (nie wiem czy są czy mogą być)
bigmaras pisze:GTMM w wersji 4.5 nie działa, w sumie to nie wiem dlaczego
Odp prawdopodobnie wyżej (rozumiem, że modem prawidłowo zainstalowany, brak znaków zapytania w menadżerze urządzeń windows)
bigmaras

Modem zainstalowany prawidłowo, brak znaków zapytania. Poprzez aplikację Orange łącze się bez problemu, podobnie nie ma żadnych problemów z aplikacja GT Connect 2.3 ze strony option. GTMM v4.5 nie wykrywa kompletnie urządzenia. Ale to najmniejszy problem, największy to te strasznie mizerne transfery, które doprowadzają mnie do szału.

Krystian zrzut z menadżera w załączniku. A co powiesz na temat anteny, możesz coś polecić?
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

krystianb pisze:Kolego nie wiesz o co chodzi i głupoty piszesz (fachowo to się spam nazywa 1. ostrzeżenie następne będzie czerwone)
Być może to głupoty ,ale na pewno nie spam . To tobie sie tak wydaje ... Ja miałem podobny problem z modemem Orange pod Win7. Bo nie chciały instalować się sterowniki i system nie widział mi w ogole modemu (a specjalnych pod 7 nie ma ) . Więc w ten sposób sobie poradzilem . Chciałem tylko pomóc , a jeżeli informacja jest nie przydata to trudno , po to mamy forum by wyrażać spostrzeżenia i sugestie . Mniej lub bardziej przydatne.
Jak kogoś to uraziło to przepraszam .
rambert

Problem ze sterownikami

Post autor: rambert »

Witam,
Posiadam taki modem z sieci Orange PL:
OPTION GT Max 7.2
Model: GX0201
Numer seryjny: FT...
System operacyjny: Windows 7 x32

Win 7 ma problemy z zainstalowaniem sterowników (w menadzerze ?). Instaluje sterowniki od producenta (Driver installer 4.0.17.0) ale też nie instaluje, tzn instaluje, coś sie dzieja, każe zrobić restart ale po restarcie <font color="#FF00FF"><b>»»urządzenie««</b></font> nie jest zainstalowane poprawnie. Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzenia jaki firmware jest wgrany, czy wgranie FW2.5.11 załatwi sprawę?
Niestety nie jestem właścicielem sprzętu i wszelkie eksperymenty nie są wskazane.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ja bym spróbował na sztywno zainstalować sterowniki optiona, bo modem od orange ma zmieniony PID I VID i teoretycznie oryginalne sterowniki nie pasują, ale powinny działać.
ODPOWIEDZ