W chwili obecnej mam internet od UPC (~8Mb/s), który przez ichniejszy modem jest prowadzony kablem sieciowym do komputera stacjonarnego.
Oprócz mieć bezprzewodowy dostęp w laptopie i komórce
Słabo się znam na technicznych zagadnieniach internetu, co będę potrzebował by w miarę tanio do 200 - 300zł zrobić sieć domową (mieszkam w bloku) ? Które urządzenia wybrać?
Nie wiem jak to jest z sieciami bezprzewodowymi i pewnie powtarzam jakiś mit ale chcę by była ona w pełni bezpieczna dla zdrowia mieszkańców
Ostatnio zmieniony 2009-11-08, 16:10 przez gusik, łącznie zmieniany 1 raz.
gusik pisze:co będę potrzebował by w miarę tanio do 200 - 300zł zrobić sieć domową (mieszkam w bloku) ?
Routerek bez modemu ADSL.
gusik pisze:Które urządzenia wybrać?
Np. TP-Link WR543G, Ovislink WL-1600GL.
gusik pisze:Nie wiem jak to jest z sieciami bezprzewodowymi i pewnie powtarzam jakiś mit ale chcę by była ona w pełni bezpieczna dla zdrowia mieszkańców
Jeśli nie będzie się kombinować z mocami itp, tylko zostawi w domyślnej konfiguracji, zgodnej z normami, to nie ma się czego obawiać.
Jo_gurt pisze:[...]
Np. TP-Link WR543G, Ovislink WL-1600GL.
One chyba nie obsługują standardu n? Czyli jakbym kiedyś miał lepsze łącze to będzie mi spowalniać?
Czyli kupuję router podłączam do niego kabelek sieciowy od modemu i albo podłączam stacjonarny kablem usb z modemem albo ciągnę LAN z routera albo kupuję odbiornik wi-fi do stacjonarnego?
Ostatnio zmieniony 2009-11-09, 10:34 przez gusik, łącznie zmieniany 1 raz.
Owszem. Jednak teraz jest jeszcze zły moment na kupowanie eNki.
gusik pisze:Czyli jakbym kiedyś miał lepsze łącze to będzie mi spowalniać?
Tak, jak będziesz miał powyżej 20Mbps to na radiu będzie wolniej.
gusik pisze:Czyli kupuję router podłączam do niego kabelek sieciowy od modemu i albo podłączam stacjonarny kablem usb z modemem albo ciągnę LAN z routera albo kupuję odbiornik wi-fi do stacjonarnego?
Coś takiego, ale nic na USB. Wszystko już wtedy do routera. Stacjonarka lepiej kablem.