Witam,
wiem, że problem z tematu był wałkowany często na tym forum, ale mimo wszystko w archiwum nie znalazlem zadnego rozwiazania mojego problemu, a mianowicie, chcialbym żeby moj modem (Option GT 7.2) wymuszał umts jeśli tego zechce, czy to możliwe ? Już się tlumacze, mieszkam na obrzeżach miasta do bts'a cdma mam ~3 km, sygnał na poziomie -85dBm według tni, ale niestety strasznie niestabilny. W momencie kiedy chciałbym zażyć jakiejś internetowej rozrywki np. gra w karty, rozłącza mnie wybitnie za często żeby można było sobie pograć. Za to pod domem(200 m) mam bts's umts, czy jestem w stanie zmusić moj modem żeby kiedy tego bede chciał nie łapał hsdpa, tylko zadowolił się umts, czy może to też nie zapewni mi chociaż złudzenia stabilności ?
Wymuszanie UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wymuszanie UMTS
Mucka, to o czym mówisz nie jest możliwe, bo UMTS i HSPA to dla modemu to samo.
Jedyna rada - antenka kierunkowa.
Jedyna rada - antenka kierunkowa.
-
Jestem w posiadaniu anteny kierunkowej, problem w instalacji ( wynajęte mieszkanie, właściciele obawiają się fal ), miałem nadzieję, że da się to rozwiązać bezkolizyjnie dla otocznia. Ale w takim razie następne pytanie, czy ustawienie tej anteny na ten nadajnik cdma, ustabilizuje moj sygnał ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn po pierwsze ani to nadajnik ani CDMAMucka pisze:nadajnik cdma
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Korzystanie z anteny kierunkowej niewycelowanej w stację bazową to w ogóle nieporozumienie.
-
Chodzi mi o to, że wokoło siebie mam las btsow ( według mapki ) i celując na 1 w sumie celuje na 3 z przodu 2 z tyłu, a właśnie częste skoki modemu z 1 na 2 powodują kilku/kilkunasto sekundowe przewy co jakiś czas, co właśnie chciałbym wyeliminować, więc pytam sie czy ustawienie anteny na bts z cdma ustabilizuje moj sygnał ? Nie próbowałem tego bo układ mieszkania wybitnie to utrudnia, a prowizorycznie ustawiajac anete na pobliskie btsy jedynie z umts skutkowalo jedynie tym ze wynikowo lapalem duzo odleglejsze z cdma i oczywisnie sygnal nie należał do stabilnych. Dlatego pytalem się na początku czy istniała by możliwość wymuszenia umts.
Edit: Jeśli moje zwroty są nieścisłe to przepraszam, jestem niżej niż początkujący w tej gałęzi techiniki.
Edit: Jeśli moje zwroty są nieścisłe to przepraszam, jestem niżej niż początkujący w tej gałęzi techiniki.