iPlus Edge, pomocy!!!

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nowy

iPlus Edge, pomocy!!!

Post autor: nowy »

Witam wszystkich, mam problem ze zdecydowaniem sie na internet bezprzewodowy iPlus. Trzeba zaplacic 800 za modem zeby placic 60 zł. m-c. Transfer to ok. 280 kb/s. Mozna powiedziec ze wystarczy do swobodnego przegladania, ale nie pogra sie w nic na necie bo przerywa. Czy mozna swobodnie grac np. w strategie, pokera??? Jak to jest z tym Edge. Dzieki.
Awatar użytkownika
marcin
*** Administrator ***

Re: iPlus Edge, pomocy!!!

Post autor: marcin »

Jutro kupimy aktywację i przetestujemy w Warszawie, później w kraju ze skyDSL. Napiszemy o wynikach jakoś w tygodniu.
Gość

Post autor: Gość »

Dodam ze jestem z Łodzi i chodzi mi o komputer stacjonarny. Chodzi tez o pingi. Dziekuje.
Awatar użytkownika
minineo
Użytkownik forum

Post autor: minineo »

na edge zawsze będziesz miał ping 600-800
frank

Post autor: frank »

A ja też myślę nad iplus, tylko nie bardzo wiem o co w tym chodzi. Powiedzmy że mam nokię 6020 obsługującą EDGE. Czy nie mogę podłączyć tego telefonu jako modemu?, bez kupowania ich modemów za kilkaset złotych plus umowa na 24 mc? Taka nokia kosztuje ok.600zł i nie trzeba by wtedy podpisywać żadnych umów.
Gość

Jak wyglada sprawa w Łodzi??? Czy czesto zrywa polaczenia??? Pogram np. w Quake???
:?:
Opoya

Post autor: Opoya »

frank pisze:mam nokię 6020 obsługującą EDGE. Czy nie mogę podłączyć tego telefonu jako modemu?,
Jeśli jesteś abonentem Plusa - nie ma problemu. Poszukaj na stronie iplus.pl oferty dla abonentow Plusa w dziale promocje.
Oczywiście musisz jeszcze jakos polaczyc telefon z kompem (ja lacze sie via bluetooth).
frutoski

Post autor: frutoski »

witam!

tez posiadam nokie 6020 i wlasnie uruchomilem sobie i plusa. do kompa podlaczam przez usb ale dopiero jutro. bluetooh jest wygodny ale ciagnie duzo pradu. a co do transwerow -280 kb/s nie masz co liczyc. nokia ciagnie do ok-170 kb/s. do przegladania www wystarczy
kolo

Post autor: kolo »

Napisz ile masz kresek zasięgu, i gdzie mieszkasz. To pomoże w ocenieniu tej usługi.
kartam

A co z Elblągiem?

Post autor: kartam »

Jak myślicie edge by dzialal w Elblagu?
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

możesz sprawdzić na mapa.plusgsm.pl zakładka EDGE czy masz zasięg w Elblągu
rabe

Post autor: rabe »

Też chciałem kupić iPlusa, ale że jestem abonentem Plusa, to poprostu uruchomiłem usługe iPlus na jednej z moich kart. Teelefonik 6310i kładę obok laptopa i śmigam. Prędkośc nie zawrotna,ale do poczty itp. starczy...Jedno jest dobre - nie ma umowy np. na 24 mce i nie trzeba kupowac modemu! NIe podoba się to dzwonimy i wyłączmy usługę. Potrzebujemy jej to ją włączamy itp...
Bit-u

iPlus Łódź

Post autor: Bit-u »

siedze wlaśnie na iPlusie w domku i mnie też przerywa non stop. Dzwonilem do pomocy tech. a oni podali mi stronke z której mam sobie "zassać sterowniki, zainstalować i problem z glowy". Zrobilem to i nadal jest tak samo. Co robić by nie wywalalo z neta?
Centrum miasta Łodzi.
Bit

mielenie neta

Post autor: Bit »

a! jeszcze jedno szybkość iPlus na modemie usb Comander wynosi 115,2K b/s. Można to jakoś przyspieszyć?
opol

Re: mielenie neta

Post autor: opol »

Bit pisze:a! jeszcze jedno szybkość iPlus na modemie usb Comander wynosi 115,2K b/s. Można to jakoś przyspieszyć?
Nie, bo nie wybri klasy 10 tylko tanie rozwiazanie
lukasz

co z tym iplusem

Post autor: lukasz »

Cześć witam wszystkich jestem posiadaczem od miesiąca iplusa w poznaniu zasięg jest pełen ale co z tego chodzi to kiepsko co chwile się rozłącza nie ma mowy o korzystaniu z komunikatorów internetowych, telefonów internetowych, programów typu emule kazza itd a strony www terz ledwo sie otwierają tragedia czy ktoś ma może na te problemy jakis pomysł
Pozdrawiam tych co zamierzają podpisać z plusem umowę na dwa lata
Gość

A ja zrobiłem tak:
Aktywowałem iPlusa w wersji 60 zł i wziąłem najtańszy modem SE gc79 za 100 zł, po czym od razu sprzedałem go na allegro za 200 zł, dolożyłem jeszcze 300 zł i kupiłem nową nokie 6020. W sumie poniosłem koszty 400 zł i używam telefonu jako modem EDGE.
Puenta:
Zaoszczędziłem 150 zł i jeszcze mam do tego fajny telefonik.
bodek1102

Post autor: bodek1102 »

ja <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> obecnie z iplusa przez k700..jakos daje sobie z tym rade tylko wkurz mnie jak potrzebuje neta a tel mi padnie a niestety lacze sie przez kabel i nie moge byc jednoczesnie podlaczony do ladowarki i pod kabel:(i chce wymienic go na nokie 6020..a czy u niej da sie jednoczesnie podlaczyc kabel i ladowarke??i jesli nie ma w mojej okolicy edge to jesli zaloze sobie 'antene kierunkowa'to da rade??mieszkam tak prawie na granicy zasiegu edge..i jakie sa koszta takiej antenki??nie wiem czemu niektorzy narzekaja ze ich wywala..mi sie to nigdy nie zdarzylo..a miesiac juz smigam:)
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

Nie lepiej kupić bluetooth? k700i nie ma EDGE tak więc antena nic ci nie pomoże żeby mieć EDGE. Jeśli chodzi o antenę to tylko kierunkową jeśli chcesz złapać EDGE; do karty GC89 mógłbym ci polecić, z antenami do telefonów nie miałem doczynienia. Poszukaj na allegro, na pewno coś znajdziesz.
ionel

Re: co z tym iplusem

Post autor: ionel »

(...) w poznaniu zasięg jest pełen ale co z tego chodzi to kiepsko co chwile się rozłącza nie ma mowy o korzystaniu z komunikatorów internetowych, telefonów internetowych, programów typu emule kazza itd a strony www terz ledwo sie otwierają

Ja łączę się z netem poprzez modem GPRS w SE-T610 (tez w Poznaniu), tyle, że nie iPlus - tylko zwykły pakiet 250MB w opcji po 18 i weekendy. Zasadniczo nie miałem powodów do narzekania (korzystam tylko z gg oraz Firefoxa - www; pocztę i pliki ściągam w pracy) - działało może nie najszybciej ale dostęp był w miarę stablilny. Tymczasem od dwóch-trzech dni to co się dzieje to jakaś porażka. Na dziesięć prób połączenia jedna-dwie kończą się zaadoweniem strony. Tyle, że po paru minutach dostęp się jakby urywa - i kolejne strony już nie ładują. Co dziwne - gg działa bez zarzutu. Dzwoniłem do BOK Plusa. Odesłano mnie do pomocy technicznej. Tam ustalono, że ustawienia mam poprawne. Ponownie na BOK - nic nie wiedzą. Co może być tego przyczyną? Może sprzedali za dużo aktywacji i sieć nie wydala?
bodek1102

o tym ze moge sobie kubic blatacza to ja wiem ale chce sprzedac ten tel bo SE szybko na wartości traca:(a nie potrzebny mi on jedynie do laczenia sie z internetem..wiec kupie sobie nokie 6020 ktora jest tansza ma edge i nie s[adnie z ceny tak jak SE:)temu nie strace duzo..i wtedy mam edge i zastanawia mnie czy jest mozliwosc zastosowania anteny do tel?????wie to moze ktos???ktos tego probowal???
bodek1102

a mam jeszcze takie pytanie...znalazlem na mapcezasiegu plusa bts'ami jeden taki niedaleko siebie:)tak z 600m..ale z pod chaty go widze..i czy jest mozliwe bym nie mial edge???<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sie na tym nie znam..bylo tam nap 900/1800mzh??czy jakos tak..a jesli jest tylko 900??mi to w zyms przeszkadza??a anteny kierunkowe tez maja do tel:)
pozdro
kolo

Re: iPlus Łódź

Post autor: kolo »

[quote="Bit-u"][color=green][/color]siedze wlaśnie na iPlusie w domku i mnie też przerywa non stop. Dzwonilem do pomocy tech. a oni podali mi stronke z której mam sobie "zassać sterowniki, zainstalować i problem z glowy". Zrobilem to i nadal jest tak samo. Co robić by nie wywalalo z neta?
Centrum miasta Łodzi.[/quote][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][color=darkred][/color][size=18][/size][size=24][/size]

A ja mam UMTS via Plus w centrum Łodzi ul.Struga - karta sim data 296kB spokojnie idzie czyli transfer ponad 37Kb/s - <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> a jak kupie zew antenke to bedzie ok 45Kb/s - modem Vodafone Option (czerwony) z allegro. Oprogramowanievodafone (nie instaluj iPlusmanagera bo jest do <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> !!!!) Nie przerywa - stabilne połaczemie -malinaPozdro KOLO
Gość

TRANSMISJA DANYCH W SIECIACH KOMORKOWYCH MA NAJNIZSZY PRIORYTET, CZYLI ROZMOWY I WSZELKIE INNE USLUGI SA PRZED NASZYM TRANSFEREM.
A ja zrobiłem tak:
Aktywowałem iPlusa w wersji 60 zł i wziąłem najtańszy modem SE gc79 za 100 zł, po czym od razu sprzedałem go na allegro za 200 zł, dolożyłem jeszcze 300 zł i kupiłem nową nokie 6020. W sumie poniosłem koszty 400 zł i używam telefonu jako modem EDGE.
Puenta:
Zaoszczędziłem 150 zł i jeszcze mam do tego fajny telefonik.
Ja zrobilem podobnie z tym ze kupilem telefon NOKIA 6230i (800zl), ktora posiada EDGE 10(!). Wszytko pieknie i fajnie tele ze OD MAJA MAJA ZOSTAC AKTYWOWANE LIMITY TRANSFEROW NA 1GB(informacja od pomocy servisowej iPlusa(!), a juz obilo mi sie o uszy ze maja po 1GB obcinac transfer do 8kbps, co daje ledwo 1KB/s!!!!!!!!!!

Do tego dochodzi jeszcze sprawa PINGOW! ZAPOMNIJCIE ZE KIEDYKOLWIEK POGRACIE W COKOLWIEK NA TAKIM INTERNECIE, JEDYNE CO MOZE WAMO POJSC TO GRY W STYLU TIBIA!!!! ZADEN QUAKE, ZADEN CS, ZADEN BF2, ZADNE WYSCIGI, ZADNE GRY STRATEGICZNE(!!!) NIKT NIE BEDZIE CHCIAL NAWET Z WAMI PROBOWAC GRAC(!!!!!), POMIMO TEORETYCZNEGO TRANSFERU RZEDU PONAD 20KB/s - 30KB/s.

JA JUZ MAM PODPISANA UMOWE NA 2 LATA I ZAŁUJE, BO NIKT NAWET NIE WSPOMNIAL W JAK PODPISYWALEM UMOWE, ZE W PINGI BEDA TAK WYSOKIE(w najlepszym przypadku 400ms przy wysylaniu pakietow 8bitowych)!! PODCZAS GRANIA W COKOLWIEK PINGI LICZY SIE W SEKUNDACH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2-3 SEKUNDY TO MAMY POWOD DO DUMY!! NAWET MODEMY BYLY 1000000000 RAZY LEPSZE!!!!!!!

I JESZCZE JEDNA BARDZO WAZNA SPRAWA. SIEDZE SOBIE NA GPRS A TELEFON SAM PRZELANCZA SIE Z GRPS NA EDGE i Z EDGE NA GPRS. POMIMO IZ JESTEM W ZASIEGU EDGE, MIESZKAM NA OSTATNIM PIETRZE(WYSOKO), W CENTRUM MIASTA TO EDGE NIE LAPIE ZAWSZE BO WYBIERA SIE SILNIEJSZY SYGNAL (OBA SA NA MAX W KRESKACH) A NIE TEN SZYBSZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jezeli ktos planuje kupic sobie modem SonyEricssona to odrazu skladam szczere KONDOLENCJE. Te modemy to totalna PORAZKA, one nie powinny trafic do sprzedazy. Dzialaja jedynie teoretycznie. Moj np. lapial siec spoko na max zasieg, ale transfer byl zalosny. zazwyczaj sciagalo pare pakietow co jakies 3-4 sekundy. Jak bede w domu to poszukam zdjecia z jakoscia takiego polaczenia podczas sciagania czegokolwiek. A odrazu mowie ze probowalem na wszystkich sterownikach!! PINGI MIALEM zazwyczaj NIE NIZSZE jak 1sekunda. srednio oscylowaly w granicy 2,5-3 sekund na pakietach 8bit do wp.pl. A jak sie trfil zly dzien to pingi mialem 10 sekund (10000ms), az polecenie ping musialem wywolywac ze specjalnymi operatorami bo MS nawet nie przewidzial ze ktokolwiek moze miec pingi powyzej 2000ms!!! Do tego dodam jeszcze ze kolega ktory mieszka na wiosce i na komorkach ma zasieg na 3 kreski to SE <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> mu nie widzial sieci.

Jezeli ktos chce sobie tlumaczyc te wszytkie niedogodnosci tym ze tylko obslugiwac POCZTE, STRONY oraz KOMUNIKATORY, to odrazu mowie ze cena jaka trzeba poniesc MODEM + AKTYWACJA + ABONAMENTY + ZMIANA MODEMU NA LEPSZY (BO NA 100% bedziecie miec ZLOM!!!) jest nie adekwantna co do jakosci uslugi! POZATYM ZAPOMNIJCIE TEZ O WYSyLANIU ZALACZNIKOW W EMAILACH!! LEDWO CO MOZNA WYSLAC ZALACZNIK O ROZMIARZE KILKUNASTU KB!!!!!!!

JEZELI TO MA BYC INTERNET XXI WIEKU TO ZALAMKA. Poszukajcie sobie ludzie jakis nawet internet radiowy w waszej okolicy. Polaczcie sie z sasiadami i kupcie sobie jakis kablowy, albo wezcie z kablowki ale na ZAKLINAM WAS NIE KUPUJCIE TEGO SYFU JAKIM JEST GPRS/EDGE. JAKOSC TEJ USLUGI WOLA O POMSTE DO NIEBA!!!

ps. STRONY INTERNETOWE OTWIERAJA SIE BARDZO DLUGO BO PRZED POBRANIEM KAZDEGO OBRAZKA ITP TRZEBA CZEKAC NA ODPOWIEDZ OD SERWERA, A JAK PISALEM KAZDE TAKIE ZAPYTANIE TO MINIMUM POL SEKUNDY, PRZY 100 PLIKACH CZAS ICH SCIAGANIA NA EDGE JEST NIEPROPORCJONALNIE NISKI W STOSUNKU DO CZASU OCZEKIWANIA NA ICH ScIAGNIECIE!!!

EMULE, TORENTY, BEARSHERE, KAZA - zostawialem na cale noce i nawet 1KB nie sciagnelo!!!

TAKIE USŁUGI JAK INTERNET Z KOMORKI W POLSCE (BEZ ZNACZENIA JAKA SIEC) WOLAJA O POMSTE DO NIEBA!

ps. jesli ktos mimo wszystko chce sobie zakupic taka usluge i jest z okolic Jeleniej Gory to z mila checia oddam mu moj abonament. umowy zostalo jeszcze na 20 miesiecy (dzis mamy 26 I 2005).

pss. pozatym powiem jeszcze jedno W POLSCE NIGDY NIE BEDZIE LEPIEJ ANI Z ZYCIEM ANI Z INTERNETEM. a jak jeszcze dojdzie jeszcze lada dzien obciazenie sieci przez duza liczbe nowych abonentow to juz nawet nie mowie co pewnie bedzie sie dzialo.....
Gość

AHA JESZCZE DLA ZAINTERESOWANYCH PODAJE WAM SWOJ EMAIL I GG TO POTWIERDZE TO CO WYZEJ NAPISALE OSOBISCIE gg:624786 email: [email protected]
peron

Post autor: peron »

Bit pisze:a! jeszcze jedno szybkość iPlus na modemie usb Comander wynosi 115,2K b/s. Można to jakoś przyspieszyć?
Mozna. Manager urzadzen => Porty COM i LPT
peron

Post autor: peron »

Mozna.
Manager urzadzen => Modemy => comander M EDGE (musi byc podpiety, lub zainstalowany recznie) => Wlasciwosci => zakladka "modem" => Maksymalna szybkosc portu => zmieniasz z 115,2 na 230,4 => gotowe

Ale nie oczekuj cudow. Wydajnosc EDGE jest zwykle (zaleznie od lokalizacji/pory dnia) nizsza niz 115,2.
Gość

Re: co z tym iplusem

lukasz pisze:Cześć witam wszystkich jestem posiadaczem od miesiąca iplusa w poznaniu zasięg jest pełen ale co z tego chodzi to kiepsko co chwile się rozłącza nie ma mowy o korzystaniu z komunikatorów internetowych, telefonów internetowych, programów typu emule kazza itd a strony www terz ledwo sie otwierają tragedia czy ktoś ma może na te problemy jakis pomysł
Pozdrawiam tych co zamierzają podpisać z plusem umowę na dwa lata
MI dziala to calkiem spoko jak modem tpsa ale wszedzie i to chodzi nawet podczas jazdy samochodem po Polsce a juz kombinuje jak polaczyc sie przez nokie 3220
Pozdr.
Gość

......jedno W POLSCE NIGDY NIE BEDZIE LEPIEJ ANI Z ZYCIEM ANI Z INTERNETEM. a jak.....
Chyba musisz gdzieś wyjechać, bo strasznie rozzalony jesteś.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Chyba musisz gdzieś wyjechać, bo strasznie rozzalony jesteś.
Jeżeli wyjedzie to nabierze jeszcze bardziej przekonania ,że to co pisał ma swoje uzasadnienie.
Co do możliwości nominalnych kart to właśnie coś znalazłem i zamieściłem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1091
bob
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:52 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ