Połączenie z internetem za pomocą Nokia 6020

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemula77
Początkujący użytkownik forum

Połączenie z internetem za pomocą Nokia 6020

Post autor: przemula77 »

Mam problem. Próbuję połączyć się z inernetem za pomocą laptopa oraz telefonu Nokia 6020 jako modemu. Używam do tego aplikacji Nokia PC Suite. Połączenie udaje się za pomocą adaptera IrDa. Kiedy jednak próbuję to zrobić za pomocą kabla (ca-42) zaczynają się schody. Komputer po prostu nie widzi modemu w telefonie. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Czy to że kabel nie jest oryginalny, czy może to że nie jest to odpowiedni model kabla( z tym że połączenie telefonu z komputerem udaje się nawiązać).
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam :)
cryptek

Re: Połączenie z internetem za pomocą Nokia 6020

Post autor: cryptek »

Miałem DKU-5 do N 6020 (OKI). Teraz mam CA-42 (orginal Nokia z Allegro za 40 zł + przesyłka). Teraz mam na Simdacie co najmniej 2-krotnie większy transfer (zaczyna się od 28kBs a średnio 10 kBs).Na tej Simdacie przy doładowaniu co miesiąc za 30 zł starczy mi na codzienne przeglądanie stron www + obsługę poczty. Mam W98SE i nie instalowałem PC-suite. N6020 jest za 1zł i słuzy stale jako modem. Dodam, że mam antenę zewnętrz. na 900Mhz (Dipol) + nakładka na fon, gdyż wcześniej był problem z zasięgiem.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

@cryptek opisales nam swoja historie... i fajnie, ale chyba nie do konca ma to zwiazek z postem @przemuli77 ;)

@przemula, z nieoryginalnymi kablami jest loteria, dziala albo nie ;) Osobiscie uzywam nieoryginalnego ca-42 i poczatkowo takze mialem z nim problemy. W moim przypadku pomogl upgrade softu w telefonie; mozesz tez sprobowac zestawic polaczenie dial-up, zobaczymy jak sie bedzie zachyowywal.
N6220 & moto c975
Awatar użytkownika
tornado

Post autor: tornado »

Elo!
Jeśli kabelek jest nieoryginalny to musisz odinstalować pc-suita i przed podłączeniem fona zarzucić ster od kabelka. Po podłączeniu sprawdź w menedżerze urządzeń czy jest "nokia 6020 cable modem", jak nie ma to trzeba "ręcznie" dodać i na końcu utworzyć połączenie dial-up.
Pozdro!
*** this is a war, we are the soldiers ***
ODPOWIEDZ