[problem] Pytania co do Orange Freedom Pro

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cynka
Początkujący użytkownik forum

[problem] Pytania co do Orange Freedom Pro

Post autor: Cynka »

Nie wiem czy taki temat już był bo szukałam i nie znalazłam podobnego.
W sprawach internetu jestem kompletnie 'zielona' i prawie nic z tego nie kapuję :hyhy: , więc proszę o odpowiedż na pytania :

1. Czy jest konieczny zakup (z Orange Freedom Pro) modemu Anydata ADU500A i routera WiFi Axesstel MV410.

2. Czy mając 2 komputery (stacjonarny + laptop) mogłabym korzystać z internetu na obydwu?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: [problem] Pytania co do Orange Freedom Pro

Post autor: ja.michal »

Cynka pisze:1. Czy jest konieczny zakup (z Orange Freedom Pro) modemu Anydata ADU500A i routera WiFi Axesstel MV410.
Jest konieczny, ale albo Anydata, albo Axesstel. Obydwa nie. ;)
Cynka pisze:2. Czy mając 2 komputery (stacjonarny + laptop) mogłabym korzystać z internetu na obydwu?
Jak wybierzesz Axesstel to tak bo to router. ;)
Cynka

dzięki :),
I jeszcze jedno pytanie:
Jak się nie mylę to routera jest potrzebne WiFi ?, bo nie posiadam go w komputerze, ale mam w laptopie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Cynka pisze:Jak się nie mylę to routera jest potrzebne WiFi ?, bo nie posiadam go w komputerze, ale mam w laptopie.
Router ma WiFi, ale 4 portowy swith w sobie i można podłączyć 4 komputery kablem sieciowym. W stacjonarnym pewnie masz kartę sieciową już wbudowaną.
Cynka

I kolejne pytanie :roll:
Jeszcze sobie nie kupiłam OFP.

Mieszkam w miejscu czerwonej kropki na tej mapce:
Obrazek
Opłaca się kupować antenę? O ile mniej więcej poprawiło by to szybkość? Do nadajnika mam jakieś 1,5 km, mało przeszkód (kilka domków jednorodzinnych, a poza tym puste pole)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

1.5km to nic dla CDMA 450. Router Ci wystarczy spokojnie.

[ Dodano: 2009-11-09, 20:40 ]
Tzn. nie potrzeba dodatkowych anten.
edytka

Post autor: edytka »

Ja mam Orange Freedom Pro od ponad miesiąca :) od nadajnika mam 10 km domy, lasy i pola :( działa mi świetnie prędkość jest znośna :] czasem nie chce się połączyć ale 2-3 próbach daje rade :roll: i nawet te limity nie są takie strasznie bo bez niczego starcza :hyhy:
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

Edytka Masz problemy z połączeniem? To nie wróży dobrze na przyszłość, gdy przybędzie użytkowników i gdy pogorszą się warunki na drodze do bts-a (np urosną liście na drzewach na wiosnę) to problem z połączeniem może stać się uciążliwy. Sprawdzałaś jaki masz poziom sygnału w AxessManagerze?

Co do limitu to oczywiście zależy jak kto używa internetu i ile osób korzysta z łącza. Jeśli jedna osoba przegląda tylko stronki n-k itp. i czasami coś tam ściągnie, to wystarczy. Ale bardziej zaawansowane korzystanie z netu przez więcej niż jedną osobę to już jest problem i prawda jest taka, że trzeba się ograniczać. 3GB to trochę mało w czasach gdy głupi upgrade sterowników do karty graficznej to 120 MB.
edytka

Post autor: edytka »

kerr......Poziom sygnału mam 96dBm działa znośnie. gdy założyłam to były listki na drzewach i było ok. tak czasem nie chce się łączyć ale to np gdy jest bardzo brzydka pogoda:( np. straszny wiatr, czy ulewa). niestety u mnie nie ma innej możliwości podłączenia do neta do tej pory nie miałam go wcale także ciesze się z tego co mam :) lepszy taki niż wcale:) a co do limitu to korzystam umiarkowanie a i tak po pierwszym miesiącu dużo mi zostało. korzystam sama (poprzeglądam stronki,i korzystam dużo z poczty, allegro, CZASEM n-k, I BARDZO DUŻO YouTube, wrzut,y czasem tez coś ściągam bo inaczej się nie da ALE NIE JESTEM od neta uzależniona jak niektórzy ) ciesze się z tego co mam jak człowiek nie ma na co dzień neta a potem pod reką to potrafi to docenić co ma.
Ostatnio zmieniony 2009-11-13, 12:19 przez edytka, łącznie zmieniany 1 raz.
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

-96 dBm to nie najlepiej, ale skoro internet działa ci znośnie to ok. Gdyby jednak zaczęły się większe problemy z połączeniem, to zawsze możesz poprawić sobie sygnał za pomocą anteny zewnętrznej, więc to nie kłopot.

Wiadomo, dla wielu OFP to jedyna możliwość podłączenia się do internetu o przyzwoitych parametrach, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, ja kiedyś też zachwycony byłem modem dial-up i gprs, miałem w końcu swoje "połączenie ze światem". Jednak ilość przesyłanych danych, które potrzebne są do swobodnego korzystania z netu wzrasta bardzo szybko i ta tendencja się nie zmieni, więc tak mały limit stopniowo stanie się coraz bardziej uciążliwy dla wszystkich.
ODPOWIEDZ