[Sferia] Prośba o pomoc Router ASUS WL-600g i modem AnyDATA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cichy_81
Początkujący użytkownik forum

[Sferia] Prośba o pomoc Router ASUS WL-600g i modem AnyDATA

Post autor: Cichy_81 »

Witam mam pytanie odnośnie routera Wl-600g, wiem że można go skonfigurować do pracy z modemem Sferii AnyDATA ADU-520C. Niestety nie wiem jak się do tego zabrać, pogrzebałem trochę w sieci ale w zasadzie nic na temat tego routera nie znalazłem, wiem tylko że potrzebna będzie zmiana firmwaru.
Router ma połączyć trzy komputery stacjonarne po kablu i laptopa po Wi-Fi oraz wspólną drukarkę USB lub ewentualnie dysk USB jako sieciowy, zależy to od możliwości programu fakturowego do pracy na kilku stanowiskach w sieci.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: [Sferia] Prośba o pomoc Router ASUS WL-600g i modem AnyDATA

Post autor: al-czerniawski »

Cichy_81 pisze:Wl-600g, wiem że można go skonfigurować do pracy z modemem Sferii
Możesz wskazać źródło tej wiedzy?
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Tadeusz pisze:Jeżeli kolega al-czerniawski wie, z racji swojego doświadczenia w tej materii
Właśnie nie wiem :( . Dlatego miałem nadzieję, że Cichy_81 wskaże jakiś ślad.
Z mojej wiedzy wynika, że seria routerów 500 może obsługiwać modemy Sferii, w tym AnyDaty, a także modemy 500A rozprowadzane przez Orange'a. Natomiast o próbach przeprogramowania routera 600g pod kątem modemów CDMA nie słyszałem.
Przyznaję, że sam się zastanawiałem nad tym problemem z uwagi na podobieństwo wyposażenia routerów 500 i 600 w porty USB.

Jeśli pingi wołają o pomstę do nieba to może warto przyjrzeć się bliżej połączeniu radiowemu modemu ze stacją. Ja bym zwrócił szczególną uwagę na antenę, w tym jej ustawienie.
Akurat dziś, nie, to już wczoraj, miałem okazję bawić się z anteną pod Milanówkiem. Axesstel MV140A, co dziwne na nowym abonamencie, osiągał prędkości na ATK10 rzędu 250 kbps. Z tym, że antena wystawiana była jedynie przez okno. Zainstalowana antena ATK20 wysoko na dachu, kabel przedłużany do ok. 15 m, dała transfer ponad 2800 kbps !!, mierząc na stronie Sferii. Sam nie mogłem w to uwierzyć, ale wyniki się powtarzały i to w godzinach popołudniowych. Jako ciekawostkę dodam, że antena lepiej pracowała w pozycji poziomej.
slocz

Post autor: slocz »

Tadeusz pisze:Jeżeli więc ktoś z szanownych i szacownych forumowiczów wie, czy router WL500g da się zmusić do współpracy z modemem Anydata ADU500A oferowanym przez Orange, to bardzo bym prosił o informację.
ADU500A działa z WL500g.
1. Modem po zainstalowaniu i zainicjowaniu w kompie przez USB potraktowany programem MED.exe (po tym zabiegu modem jest inicjowany i wykrywany od razu bez odpalania aplikacji dostawcy), a PIN z karty SIM/R-UMI zdjęty z ustawieniach zwykłego telefonu (Nokia).
2. W Asusie czeskie firmware koppel.cz 1.71 (http://koppel.cz/cdmawifi/download/171/)

Pozdrawiam Slocz
slocz

Post autor: slocz »

Tadeusz pisze:problemy z tym modemem już się skończyły (na razie)
Proszę się nie martwić. U mnie ten modem z WL-500W działa od dłuższego czasu. Można o nim zupełnie zapomnieć, Internet jest non stop.
Co ciekawe wcześniej miałem na próbę Router Axesstel MV410, ale był zupełnie niestabilny. Z niewiadomych powodów zrywał połączenie. Anydata działa ciągle i bez obsługi.

Życzę stabilnych transferów i zniesienia limitów. Pozdrawiam Slocz
ODPOWIEDZ