Antena zewnętrzna i modem ADU-520C
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena zewnętrzna i modem ADU-520C
Witam,
Podpisałem niedawno umowę ze Sferią, otrzymałem modem AnyData ADU-520C. Potrzebuję anteny zewnętrznej. O ile zestawów do pasma CDMA jest sporo, to jednak mam wątpliwości czy istnieje możliwość podłączenia zewnętrznej anteny do tego modemu. Czy ktoś może się wypowiedzieć w tej materii? Modem ma zewnętrzną 2-3 centymetrową mini-antenkę. Czy ją się wykręca, w celu podłączenia konektora do "dużej" anteny?
Z góry dziękuję za opinie.
Podpisałem niedawno umowę ze Sferią, otrzymałem modem AnyData ADU-520C. Potrzebuję anteny zewnętrznej. O ile zestawów do pasma CDMA jest sporo, to jednak mam wątpliwości czy istnieje możliwość podłączenia zewnętrznej anteny do tego modemu. Czy ktoś może się wypowiedzieć w tej materii? Modem ma zewnętrzną 2-3 centymetrową mini-antenkę. Czy ją się wykręca, w celu podłączenia konektora do "dużej" anteny?
Z góry dziękuję za opinie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena zewnętrzna i modem ADU-520C
Po pierwsze nie kupujesz anteny do cdma tylko na 850MHz, bo na takiej działa cdma w sferii.
Po drugie musi być wyposażona w odpowiedni konektor do Twojego modemu.
Po drugie musi być wyposażona w odpowiedni konektor do Twojego modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Najprostszy sposób to przyczepienie do kikuta atenki drucianej Sferii lub GSM.
Najskuteczniejszy będzie bat długości ok. 1m, z takiego korzystam. Istotne jest znalezienie najskuteczniejszej pozycji takiego zestawu. U mnie pozioma okazała się najlepsza.
Montowałem też komuś ATK20 na dachu. Przewód sygnałowy z uciętego kabla zamotałem na kikucie antenki a ekran wcisnąłem pod masę kabla USB
Zapewniam, działało.
Kristianie, nie ma możliwości skorzystanie z konektora. Brak gniazda w modemie.
Najskuteczniejszy będzie bat długości ok. 1m, z takiego korzystam. Istotne jest znalezienie najskuteczniejszej pozycji takiego zestawu. U mnie pozioma okazała się najlepsza.
Montowałem też komuś ATK20 na dachu. Przewód sygnałowy z uciętego kabla zamotałem na kikucie antenki a ekran wcisnąłem pod masę kabla USB

Kristianie, nie ma możliwości skorzystanie z konektora. Brak gniazda w modemie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
al-czerniawski, a nie próbowałeś zrobić takiego bata wg wymiarów?
Nie chodzi mi o wsadzanie w tą tubę z pcv, ale zrobienie tych pętli w odpowiednich, do częstotliwości, odstępach.
http://martybugs.net/wireless/collinear.cgi
Nie chodzi mi o wsadzanie w tą tubę z pcv, ale zrobienie tych pętli w odpowiednich, do częstotliwości, odstępach.
http://martybugs.net/wireless/collinear.cgi
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Anteny Yagi ATK-10 i ATK-20 określane dzisiaj jako anteny GSM były projektowane na zamówienie Tepsy dla sieci CDMA800 (IS-95,jak w USA),za pomocą której telefonizowane były podwarszawskie okolice,a nawet trudniejsze lokalizacje w samej Warszawie.krystianb pisze:Po pierwsze nie kupujesz anteny do cdma tylko na 850MHz, bo na takiej działa cdma w sferii.
Tak więc na 850 mogą działać bezproblemowo.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zaufałem "batowi" fabrycznemu, teoretycznie przygotowanemu pod GSM. Coraz trudniej takie kupić bo spotyka się wynalazki GSM/UMTS.ja.michal pisze:zrobienie tych pętli w odpowiednich, do częstotliwości, odstępach
Gdybym miał konkretny projekt takiej anteny to pewnie bym spróbował coś takiego wykonać. Choć wiem z praktyki, że dobre zestrojenie takich elementów, bez przyrządów, jest niemożliwe. Niewielka różnica w wymiarach daje przecież ogromne efekty zmian indukcyjności przy tak dużych częstotliwościach.
Podejrzewam jednak, że i fabryczne nie są precyzyjnie strojone, a tylko seryjnie kręcone.