Internet Bezprzewodowy do gier MMO

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gromowicz
Początkujący użytkownik forum

Internet Bezprzewodowy do gier MMO

Post autor: Gromowicz »

Witam,

Prosiłbym was o doradzenie mi jakiegoś dobrego internetu bezprzewodowego, w przystępnej cenie (tak do 70 zł), na którym bezstresowo można grać wieczorami w gry MMO.

Nie znam się na tym kompletnie, dlatego też dział w który umieszczam temat rzucam na chybił-trafił, proszę was o pomoc.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet Bezprzewodowy do gier MMO

Post autor: Procio »

Do gier MMO, to na bezprzewodowym nie pociągniesz :P Powód? Wysokie pingi, limity danych, itp. Ale jak już to na limity wystarczy Orange, gdzie jest 37Gb danych miesięcznie, także to by Ci spokojnie wystarczyło. Jak już pisałem w sprawie pingów to nie we wszystkie gry pograsz.... Gry typu Cs, gdzie liczy się ping to odpada.

No chyba, że będziesz znajdował się w zasięgu sieci HSDPa, w takim razie może pociągniesz z lekkimi lagami.

Myślę, że choć trochę pomogłem :)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Procio pisze:No chyba, że będziesz znajdował się w zasięgu sieci HSDPa, w takim razie może pociągniesz z lekkimi lagami.
Na CDMA pingi są jeszcze niższe (pod warunkiem że nie trafi się na masakrycznie obciążoną stacje, ale to się tyczy każdej technologii bezprzewodowej dla ludu)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:(pod warunkiem że nie trafi się na masakrycznie obciążoną stacje, ale to się tyczy każdej technologii bezprzewodowej dla ludu)
I masz kolejny powód czemu granie w gry MMO może stać się jeszcze bardziej uciążliwe ;)

Chociaż ja np. w niektóre gram... Ostatnio akurat przestałem, ale jeszcze do nie dawna grałem i w połowie gier lagów nie ma, nawet jeżeli sieć jest przeciążona (ale nie do przesady)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Gromowicz

Wydaje mi się, że mam zasięg HSDPa i CDMA (przynajmniej tak twierdzi mój lokator ;) ). Ale to chyba możliwe, bo *umiejscowienie* mam dobre, około 100 metrów do Galerii Krakowskiej, a jakieś 700 do Rynku.

Próbowałem grać na Play Online, bo właśnie to ma lokator, ale przy próbie robienia wieczorem raidu w WoWie właściwie miałem permanentny disconnect. ;/
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Gromowicz pisze:Wydaje mi się, że mam zasięg HSDPa i CDMA
W takim razie wypróbuj OFP, jeżeli znajdujesz się w zasięgu i masz taką możliwość. O ile się nie mylę to OFP wyciąga do 3Mbps i pingi są dość dobre, także spokojnie mógłbyś grać.
Gromowicz

Hm... To jest to cos, co korzysta ze starszych czestotliwosci Orange, tych, ktore zostaly po Idei? Bo slyszalem glosy, ze tam pingi sa praktycznie stale i niezmienne.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Tu masz temat z osiągami OFP. Sam się przekonaj :D

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14980
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Gromowicz pisze:To jest to cos, co korzysta ze starszych czestotliwosci Orange, tych, ktore zostaly po Idei?
Po Centertelu (NMT).
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Procio trochę wciskasz kit . Mam OFP i gram w takie gry jak lineage 2 i world of warcraft gra wygląda identycznie jak na kablu w moim przypadku pingi mam w granicach 60-97 limit starcza spokojnie na grę MMO na limicie jest w sam raz....Nie było przypadku z mojej strony takiego że jakaś gra mi nie działała ze względu na internet a nawet takie gry jak cs(na limicie nie zalecam używać micro) , czy cod mw2 działają przy limicie tak samo jak i po.
Pozdrawiam
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Nie wciskam kitu, tylko że w twoim przypadku może nie korzysta, aż tak dużo osób z jednego nadajnika... Różnie bywa z internetem bez kabla, dlatego tak napisałem... Oczywiście, że jak ping nie skaczą wyżej niż 100-150 to da się grać... W OFP, akurat aż takich skoków nie da się zaobserwować co można wywnioskować z tego tematu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14980&start=0
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Ale nie patrz na speedtesty bo one nie mierzą poprawnie latency.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Ale też dużo się nie "mylą" :cwaniak: No, ale nie jestem posiadaczem OFP, także już nie będę się z tobą kłócił ;)
headshot55
Użytkownik forum

Post autor: headshot55 »

ja gram we wszystkie gry mmo i to rożne pory dnia i jest ok.
umc umc

Post autor: umc umc »

Mam radiówkę sferii i ping w wowie wynosił ok 18k na wejściu potem powoli spadał do 1,5k.
LarryGoGo

Post autor: LarryGoGo »

Witam
Mam OFP i gram bez problemow w WoWa i COD Modern Warfare . Testy pokazują pinga 70 ale w praktyce jest on wiekszy, w COD mam 90-100 i spokojnie da sie grac, ale oczywiscie dostaje sie od tych z pingiem 40 :)
Co ciekawe, nawet po przekroczeniu limitu (czyli po obcieciu do 8 kb/sek)prawie nie odczuwa sie tego w grach, ping zostaje taki sam!!!! Znaczy sie w COD zupelnie nie widac roznicy, ta gra pobiera do 5 k/sek a WoW czasem wyrzuci z gry, ale da sie to przezyc.
Jest to chyba jedyna pocieszajaca informacja biorac pod uwage te cholerne limity.
Aha i dodam ze korzystam z bardzo przeciazonej stacji, w ciagu dnia mam gorsze wyniki niz neostrada 512 (chociaz po tym jak pojawily sie limity to sie zmienilo:)) a transfer 2 mega/sek moge zobaczyc ewentualnie o 4 nad ranem
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

LarryGoGo pisze:w ciagu dnia mam gorsze wyniki niz neostrada 512
Dobra Neo512 będzie o wiele sprawniej działać niż CDMA.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Jo_gurt pisze:Dobra Neo512 będzie o wiele sprawniej działać niż CDMA.
To w ogole nie podlega dyskusji, do gier sto razy lepszy jest kabel:)
ODPOWIEDZ