Internet z nokii 5110 lub 2600. Czy to możliwe?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet z nokii 5110 lub 2600. Czy to możliwe?
Witam.
Czy jet możliwośc podpięcia w jakiś sposób Nokii 2600 lub 5110 do PC poprzez kabel do, tak abym mógł korzystać z internetu? Wiem że oba te modele nie mają GPRSu, ale moze ktoś z was wie czy są jakieś inne moliwości. Np. jakiś numer dostępowy jak kiedyś w TP itd. Jeżeli jest taka możliwość to od razu poprosiłbym o jakiegoś linka ze schematami i oprogramowaniem niezbędnym do tego.
Pozdrawiam
Czy jet możliwośc podpięcia w jakiś sposób Nokii 2600 lub 5110 do PC poprzez kabel do, tak abym mógł korzystać z internetu? Wiem że oba te modele nie mają GPRSu, ale moze ktoś z was wie czy są jakieś inne moliwości. Np. jakiś numer dostępowy jak kiedyś w TP itd. Jeżeli jest taka możliwość to od razu poprosiłbym o jakiegoś linka ze schematami i oprogramowaniem niezbędnym do tego.
Pozdrawiam
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Internet z nokii 5110 lub 2600. Czy to możliwe?
Obie te Nokie nie posiadają modemów do połączenia z netem.Lepiej rozejrzyj się za telefonem z modemem.Poszukaj na forum.Wpisz telefon jako modem i sprawdz ile telefonów można wykorzystać do połączeń z netem.
Ostatnio zmieniony 2006-09-28, 17:23 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Chwila chwila, mogę się mylić ale o ile dobrze pamiętam model 5110 (to taki jeden z pierwszych hitów Nokii)
Czyli taki: http://europe.nokia.com/A4143285
To rzeczywiście nie ma on GPRSa ale ma modem i sam za starych czasów konfigurowałem taki telefon do współpracy z internetem.
Jak sobie przypomnę, to opiszę co i jak.
Z całą pewnością trzeba mieć specjalny kabelek, który podłączy się do portu COM oraz numer dostępowy, którego teraz nie pamiętam.
Drugiego modelu telefonu nie znam, więc się nie będę wypowiadał.
EDIT:
Może ten link coś pomoże?
http://www.era.pl/index.php?id=dial_200 ... ion=taktak
NA 4 slajdzie http://www.era.pl/index.php?id=dial_200 ... ion=taktak
jest dokładny numer w erze i hasło.
EDIT 2:
I jak udało się?
Czyli taki: http://europe.nokia.com/A4143285
To rzeczywiście nie ma on GPRSa ale ma modem i sam za starych czasów konfigurowałem taki telefon do współpracy z internetem.
Jak sobie przypomnę, to opiszę co i jak.
Z całą pewnością trzeba mieć specjalny kabelek, który podłączy się do portu COM oraz numer dostępowy, którego teraz nie pamiętam.
Drugiego modelu telefonu nie znam, więc się nie będę wypowiadał.
EDIT:
Może ten link coś pomoże?
NA 4 slajdzie http://www.era.pl/index.php?id=dial_200 ... ion=taktak
EDIT 2:
I jak udało się?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Czekam z niecierpliwością na informacje w jaki sposób skonfigurowałeś 5110. A poza tym, to chyba łatwiej bedzie poszukać czegoś z GPRSem. pozdro dla wszystkich
-
Szkoda, że dopiero terza piszesz, bo miałem dostęp do 5110, to bym sprawdził. A skonfigurowałem tak jak w tym linku powyżej, oczywiście dostęp nie by przez GPRS, tylko zwyczajny "wdzwaniany".
Co do samego drivera telefonu jako modemu, to nie wiem czy załatwiało to PC Suite, czy coś innego i tu może być mały problem.
Co do samego drivera telefonu jako modemu, to nie wiem czy załatwiało to PC Suite, czy coś innego i tu może być mały problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Obydwa telefony mają CSD. Nie polecam takiego sposobu połączenia, koszt za minutę połączenia. Prędkość CSD to 9.6kb\s ~ 1.5kB\s a w porównaniu modem telefoniczny 56kb\s ~ 7kB\s. Minuta ok 30gr.
Oszczędniej będzie poszukać czegoś z GPRSem, a nawet z EDGEm. W zalerzności czy masz zasięg.
Oszczędniej będzie poszukać czegoś z GPRSem, a nawet z EDGEm. W zalerzności czy masz zasięg.
-
Dokładnie tak jak piszesz, wolno i drogo.Marens pisze:Obydwa telefony mają CSD. Nie polecam takiego sposobu połączenia, koszt za minutę połączenia.
Ale skoro autor pytał czy się, to odpowiedź -> da się

Skoro pisał też, że zdaje sobie sprawę, że te telefony nie mają GPRSu, to istnieje szansa, że zdaje sobie z tego sprawę. Ale masz rację trzeba to jasno podkreślić, że jest to najgorszy sposób połączenia z internetem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dzięki za dobre rady.
Próbowałem ostatnio połączyć się z internetem poprzez Siemens C75. Miałem pełne oprogramowaniedo telefonu i kabla. I nic z tego. Okno konfiguracji GPRSu wskazywało na to że wszystko gra, telefon był zainstalowany jako modem, nie było żadnych konfliktów, tylko że (chyba że tak musi być) dziwne zjawiska zaobserwowałem. I znów kolejne pytanie. Dlaczego telefon nie wybierał sobie sam numeru tylko prosił mnie o to żebym wybrał numer, a następnie odłożył słuchawkę itd.
Adresy DNS skonfigurowałem tak jak mówiła mila pani w orangu, hasło i nazwa użytkownika też według jej informacji i ..... nic.
Albo rzeczywiście coś źle robię albo nie mam szczęścia.
Karta SIM w Orangu, sms konfigurujący tez dostałem i .. waste of time..
---
Podpowiedzcie jak to rozegrać.
I jak możecie to podpowiedzcie jak skonfigurować 5110. Mam nieodpartą ochotę na rozpracowanie jej, a najłatwiej się uczyć na starych sprzętach. Prawda.
Pozdrowionka. Hej
Próbowałem ostatnio połączyć się z internetem poprzez Siemens C75. Miałem pełne oprogramowaniedo telefonu i kabla. I nic z tego. Okno konfiguracji GPRSu wskazywało na to że wszystko gra, telefon był zainstalowany jako modem, nie było żadnych konfliktów, tylko że (chyba że tak musi być) dziwne zjawiska zaobserwowałem. I znów kolejne pytanie. Dlaczego telefon nie wybierał sobie sam numeru tylko prosił mnie o to żebym wybrał numer, a następnie odłożył słuchawkę itd.
Adresy DNS skonfigurowałem tak jak mówiła mila pani w orangu, hasło i nazwa użytkownika też według jej informacji i ..... nic.
Albo rzeczywiście coś źle robię albo nie mam szczęścia.
Karta SIM w Orangu, sms konfigurujący tez dostałem i .. waste of time..
---
Podpowiedzcie jak to rozegrać.
I jak możecie to podpowiedzcie jak skonfigurować 5110. Mam nieodpartą ochotę na rozpracowanie jej, a najłatwiej się uczyć na starych sprzętach. Prawda.
Pozdrowionka. Hej
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wszystko jest tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005
i tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 mówię o ustawieniach.
tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005
i tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 mówię o ustawieniach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magmike, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam, magmike
-
Jeżeli chodzi o konfigurację samego połączenia poprzez Siemensa C75, to masz już linki powyżej podane przez kolegę magmike. Co do konfiguracji Nokii, to też podałem linka w pierwszej odpowiedzi.andrzej.las5 pisze:I jak możecie to podpowiedzcie jak skonfigurować 5110.
A dokładnie chodzi mi o to:
Na 4 slajdzie http://www.era.pl/index.php?id=dial_200 ... ion=taktak
A jeżeli chodzi o podłączenie samego telefonu jako modemu, to powiedz czy masz go już zainstalowanego jako modem czy nie? Bo tego teraz nie wiem - czyli na jakim jesteś etapie. Generalnie nie wiemy też pod jakim systemem operacyjnym chcesz to zainstalować?
Z tego co pamiętam należało zainstalować oryginalny program nokii NCDS i on to umożliwiał. Ale z racji tego, że robiłem to chyba już jakieś 5 a może nawet więcej lat temu, to dokładnie nie pamiętam.
Nie mam teraz też dostępu do takiego telefoniku, więc nie sprawdzę.
Musisz zainstalować ww. oprogramowanie i sam sprawdzić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Witam
Z linków powyżej nic nie wynika.
Skonfigurowałem telefon (mowa o Siemens C75) oraz połączenie internetowe i d..a.
GPRS w telefonie działa, komputer widzi telefon jako modem na porcie com14, ale nie łączy się. Jakby brakowało mu czegoś.
Miła pani na infolinii powiedziała że muszę wziąść w najbliższym punkcie ORANGE jakieś oprogramowanie do komputera dzięki któremu mój komputer będzie widział telefon porawnie. Oczywiście w salonie ORANGE zrobili wielkie oczy jak się zapytałem i tak znów zostałem z niczym.
Telefon konfigurowałem według zaleceń Orange tzn:
Aby skonfigurować usługę Internet po GPRS na telefonie Siemens C75, należy postępować według poniższych wskazówek:
1. Wejdź w MENU, a następnie w USTAWIENIA.
2. Przejdź do PRZESYŁ DANYCH i włącz GPRS, a następnie wejdź w USŁUGI DANYCH.
3. Zaznacz dowolny profil i naciśnij N.NAZWA.
4. Wpisz nazwę Internet GPRS i naciśnij ZAPISZ
5. Naciśnij OPCJE i wybierz EDYTUJ.
6. Zaznacz GPRS DANE i naciśnij EDYTUJ.
7. W pole APN wpisz internet
8. W pole UŻYTKOWNIK wpisz internet
9. W pole HASŁO wpisz internet
10. Zapisz wprowadzone zmiany i wróć do menu głównego.
11. Wejdź do ROZRYWKA(Orange), a następnie INTERNET(Orange World).
12. Naciśnij OPCJE, wybierz USTAWIENIA, a następnie PROFILE.
13. Wybierz dowolny profil, naciśnij OPCJE i wybierz EDYTUJ.
14. W pole NAZWA PROFILU wpisz np. Internet GPRS.
15. W kolejne pole STRONA DOMOWA wpisz http://www.orange.pl
16. Pole PROTOKÓŁ ustaw na HTTP.
17. Wyczyść pole ID SERWERA.
18. Wyczyść pole ADRES.
19. Wyczyść pole PORT.
20. W polu PODTRZYMANIE GPRS ustaw 5.
21. Jako PROFIL POŁĄCZENIA ustaw zapisany wcześniej profil połączenia Internet GPRS.
22. Naciśnij ZAPISZ, a następnie WŁĄCZ.
Połączenia internetowe też skonfigurowałem poprawnie, ale nic nie działa.
Czy jest możliwe żebym potrzebował jeszcze jakiegoś oprogramowania do komputera?
-----
co do 5110 to komputer widzi tylko kabel podłączony do portu (3).
Programu Nokia Cellular Data Suite nie mogę nigdzie pobrać. Ma ktoś?
I jak ściągnąć simloka z Nokii 6100.
Pomocy.
pozdrawiam
Z linków powyżej nic nie wynika.
Skonfigurowałem telefon (mowa o Siemens C75) oraz połączenie internetowe i d..a.
GPRS w telefonie działa, komputer widzi telefon jako modem na porcie com14, ale nie łączy się. Jakby brakowało mu czegoś.
Miła pani na infolinii powiedziała że muszę wziąść w najbliższym punkcie ORANGE jakieś oprogramowanie do komputera dzięki któremu mój komputer będzie widział telefon porawnie. Oczywiście w salonie ORANGE zrobili wielkie oczy jak się zapytałem i tak znów zostałem z niczym.
Telefon konfigurowałem według zaleceń Orange tzn:
Aby skonfigurować usługę Internet po GPRS na telefonie Siemens C75, należy postępować według poniższych wskazówek:
1. Wejdź w MENU, a następnie w USTAWIENIA.
2. Przejdź do PRZESYŁ DANYCH i włącz GPRS, a następnie wejdź w USŁUGI DANYCH.
3. Zaznacz dowolny profil i naciśnij N.NAZWA.
4. Wpisz nazwę Internet GPRS i naciśnij ZAPISZ
5. Naciśnij OPCJE i wybierz EDYTUJ.
6. Zaznacz GPRS DANE i naciśnij EDYTUJ.
7. W pole APN wpisz internet
8. W pole UŻYTKOWNIK wpisz internet
9. W pole HASŁO wpisz internet
10. Zapisz wprowadzone zmiany i wróć do menu głównego.
11. Wejdź do ROZRYWKA(Orange), a następnie INTERNET(Orange World).
12. Naciśnij OPCJE, wybierz USTAWIENIA, a następnie PROFILE.
13. Wybierz dowolny profil, naciśnij OPCJE i wybierz EDYTUJ.
14. W pole NAZWA PROFILU wpisz np. Internet GPRS.
15. W kolejne pole STRONA DOMOWA wpisz http://www.orange.pl
16. Pole PROTOKÓŁ ustaw na HTTP.
17. Wyczyść pole ID SERWERA.
18. Wyczyść pole ADRES.
19. Wyczyść pole PORT.
20. W polu PODTRZYMANIE GPRS ustaw 5.
21. Jako PROFIL POŁĄCZENIA ustaw zapisany wcześniej profil połączenia Internet GPRS.
22. Naciśnij ZAPISZ, a następnie WŁĄCZ.
Połączenia internetowe też skonfigurowałem poprawnie, ale nic nie działa.
Czy jest możliwe żebym potrzebował jeszcze jakiegoś oprogramowania do komputera?
-----
co do 5110 to komputer widzi tylko kabel podłączony do portu (3).
Programu Nokia Cellular Data Suite nie mogę nigdzie pobrać. Ma ktoś?
I jak ściągnąć simloka z Nokii 6100.
Pomocy.
pozdrawiam
- magmike
Chcieli Ci wcisnąć ten program co jest przy ofercie Buissnes Everywere, ale nie jest on potrzebnyandrzej.las5 pisze:Czy jest możliwe żebym potrzebował jeszcze jakiegoś oprogramowania do komputera?
http://forum.gery.pl/index.php?showforum=532andrzej.las5 pisze:jak ściągnąć simloka z Nokii 6100
a właściwie napisz mi na PW IMEI i sieć w której działa to Ci podeślę kod
Co do Siemensa, jeśli masz wszystko tak jak w podesłanych linkach to już nie wiem.
pozdrawiam, magmike
-
Z połączeń poprzez Siemens zrezygnowałem. Jakaś lipa z nim. Bo to jest niemożliwe, żebym wszystko skonfigurował jak należy a on nie działa. Popróbuję teraz z Nokia 6100. Tylko znów pytanie czy on ma możliwość połączenia z Internetem porzez GPRS? Ponieważ w konfiguracjach tego telefonu według wskazówek Orange jest takie coś:
Którą usługę chcesz skonfigurować?
Konfiguracja MMS
Konfiguracja WAP po CSD
Konfiguracja WAP po GPRS
Co wybierać? chyba konfigurację WAP po GPRS.
I wracając do tematu, ma ktoś program Nokia Cellular Data Suite. Ja znalazłem jakąś wersję ale pod win 95
Czekam na odpowiedz, i jakiego programu używać do konfiguracji Nokii z komputerem?
Pozdrowienia
Którą usługę chcesz skonfigurować?
Konfiguracja MMS
Konfiguracja WAP po CSD
Konfiguracja WAP po GPRS
Co wybierać? chyba konfigurację WAP po GPRS.
I wracając do tematu, ma ktoś program Nokia Cellular Data Suite. Ja znalazłem jakąś wersję ale pod win 95

Czekam na odpowiedz, i jakiego programu używać do konfiguracji Nokii z komputerem?
Pozdrowienia
- magmike
W 6100 modem działa podobno tylko via IrDa. A potrzebne oprogramowanie znajdziesz na stronie Nokii w dziale tego modelu, konfiguracja też jest na stronie Nokii.
pozdrawiam, magmike
-
OK. Z 6100 pobawię się niebawem, ale gdzie mogę pobrać Nokia Cellular Data Suite??
Nigdzie go nie ma.
Pomoże ktoś?
Nigdzie go nie ma.
Pomoże ktoś?
- magmike
Pierwszy link w google to jest to http://www.fkn.pl/download/program/id__81/ :|
pozdrawiam, magmike
-
Dzięki ale tę stronę już sprawdzałem.
Aby zainstalować wersję NCDS2.0 potrzebuję wersji 1.2.
A kiedy chcę zainstalowac wersję 1.2 pobraną z tej samej strony to mówi że musze mieć wersję 1.0. A wersja 1.0 jest pod win 95 i tak w kółko.
Mam nadzieję że ktoś ma w swoich zbiorach i odstąpi.
Pozdrawiam.
Aby zainstalować wersję NCDS2.0 potrzebuję wersji 1.2.
A kiedy chcę zainstalowac wersję 1.2 pobraną z tej samej strony to mówi że musze mieć wersję 1.0. A wersja 1.0 jest pod win 95 i tak w kółko.
Mam nadzieję że ktoś ma w swoich zbiorach i odstąpi.
Pozdrawiam.