WiFi - realne prędkości w standardzie N?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tadziak
Użytkownik forum

WiFi - realne prędkości w standardzie N?

Post autor: tadziak »

Witam,
Ostatnio przez kilka dni walczyłem z zestawieniem w miarę wydajnej sieci WiFi w moim mieszkaniu. Chodziło głównie o BEZSTRATNE podzielenie po wifi internetu 20 Mbit.

W związku z tym, że standard 802.11G w praktyce jedynie przy naprawdę optymalnych warunkach jest w stanie zbliżyć się do 20 Mbit (tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń i z tego co czytam w sieci), postanowiłem spróbować standardu N.

Zakupiłem router Linksys WRT-120N. Odpaliłem i zacząłem testy. na laptopie wyposażonym w kartę Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN. Po wielu godzinach bojów, zmian kanałów, ustawień, nie udało mi sie wyciągnąć nawet stabilnych 20 Mbitów przesyłu, tzn. pobieranie/kopiowanie plików z modemu lub innego komputer, podłączonego do routera po kablu LAN nie przekraczało 2000 KB/s. Laptop i router były w tym samym pokoju. W przypadku urządzeń w innych pokojach było wręcz tragicznie - ledwo dwie kreski zasięgu, transfery na poziomie kilkuset KB, brak stabilności.

Rozczarowany sprzęt postanowiłem wymienić. Dopłaciłem drugie tyle i zakupiłem D-link DIR-655, którego wszyscy bardzo chwalą (np. tu http://twojepc.pl/artykuly.php?id=wirel ... y&strona=4).

Potestowałem kilka godzin i nic nie lepiej, a wręcz gorzej. Zestawiając sprzęt:

komputer1=>kabel lan=>DIR 655=>wifi=>laptop z kartą sieciową 4965AGN

Nie mogłem osiągnąc więcej niż 10 Mbitów przy kopiowaniu pliku z dysku na dysk, odległość 2 metry.

Pytanie do wszystkich znawców, o co tu chodzi, co może być przyczyną tak słabych osiągów? Przecież te routery w standardzie N powinny pracować pod każdym względem lepiej niż standard G (zasięg, transfer). Czy są one aż tak czułe np. na dobór konkretnych kart sieciowych pod konkretne routery, czy to po prostu jest tak niedopracowany standard?

Z góry bardzo dziękuję za porady...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: WiFi - realne prędkości w standardzie N?

Post autor: Jo_gurt »

tadziak pisze:w praktyce jedynie przy naprawdę optymalnych warunkach jest w stanie zbliżyć się do 20 Mbit
No przy optymalnych warunkach da się wyciągnąć pod 25Mbps. Ale to i tak już na granicy przy przepustowości dostępu do neta na poziomie 20Mbps.
tadziak pisze:Zakupiłem router Linksys WRT-120N. Odpaliłem i zacząłem testy. na laptopie wyposażonym w kartę Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN.
Linksys średnio współpracuje z Intelem.
tadziak pisze:Rozczarowany sprzęt postanowiłem wymienić. Dopłaciłem drugie tyle i zakupiłem D-link DIR-655
D-Link też najszczęśliwszym wyborem nie jest.
tadziak pisze:Przecież te routery w standardzie N
Bo to nie są routery w standardzie N tylko Draft-N (chyba, że dowiadywałeś się i wrzucałeś nowy firmware?).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:D-Link też najszczęśliwszym wyborem nie jest.
Przy Intelu najlepszym. Na nim podobno pracują karty bez problemu.

Tylko czy to N to kombinacja 2.4 + 5 czy samo 2.4. Jak samo 2.4 to tutaj może być problem - śmietnik w eterze.
tadziak
Użytkownik forum

Powiem tak, we wszystkich testowanych routerach próbowałem aktualizować firmware i bez rezultatu. Testowałem wszystko także na karcie (taramtaramtaram) TP-LINK TL-WN821N (to było jedyne, co mieli w sklepach komputerowych w standardzie N) no i taki sam dramat.

Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym 2,4+5 czy samo 2,4. Testowałem router na ustawieniach auto (20mhz+40mhz) a takze samo 20mhz i samo 40mhz, bez większych zmian.

Być może problemem jest, że tych sieci w okolicy jest sporo, 6-7, co daje zakłócenia...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

2.4 i 5 to w GHz i chodzi o częstotliwość działania. Niektóry routery mają N tylko w 2.4GHz a inne kombinowane czyli i 2.4 i 5GHz.
tadziak pisze:Testowałem router na ustawieniach auto (20mhz+40mhz) a takze samo 20mhz i samo 40mhz, bez większych zmian.
To pewnie szerokość kanału.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tadziak pisze:e tych sieci w okolicy jest sporo, 6-7, co daje zakłócenia..
To jeden problem.
tadziak pisze:TP-LINK TL-WN821N
Karta i routery jakie miały wersje firmware?
Nie pomagam na PW!
tadziak
Użytkownik forum

Szczerze mówiac to teraz nie powiem dokładnie. Jeśli chodzi o DIR-655 to przy próbie sprawdzenia czy jest nowy firmware za pomocą wbudowanego panelu www, zwrócił, że mam najnowszą wersje (wydaje mi sie ze z 2008 roku). Co do Linksys 120N to aktualizowałem go do FW_WRT120N_1.0.04.002.

Karta sieciowa LINK TL-WN821N z firmwarem domyślnym (pudełkowym).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Prawdopodobnie to było wszystko Draft N (standard N jest ustalony gdzieś od 2 miesięcy dopiero). Sprzęty różnych producentów przy Draft N nie działały z sobą prawidłowo w większości przypadków.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To ja tak przy okazji zapytam jak już o N.

Zna ktoś zestaw router + karta intela, żeby działał już w N wszystko razem.
Widzę, że Intel WiFi Link 5300AGN to Draft, ale za to na 2.4&5.

Czym to zastąpić, żeby działało pełne N na 2.4&5 i karta była od Intela?
Oczywiście i router do tego.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

"Syf" w eterze,sprawa jest prosta.
N w 2.4 GHz to porażka i jeszcze raz porażka,"powinni tego zabronić" :]
tadziak
Użytkownik forum

Czyli jednym słowem na razie pozostaje pomęczyć się ze standardem G i poczekać na to, gdy N będzie w pełni zunifikowana, wszystkie urządzenia będą ze sobą dobrze współpracowały i wtedy spróbować sieci przez N-ke?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

tadziak, nie o to chodzi.
Wszystko rozbija się o brak pasma radiowego - w tych 70 MHz pracuje cała masa urządzeń,od blutacza zaczynając,przez wifi,analogowe videosendery i monitoring z Biedronki,a na piecach (tzw.kuchenkach) mikrofalowych kończąc :].
Do tego dochodzi buractwo użytkowników tego pasma - podstawowa zasada to "im wiecej mocy i większa antena,tym lepiej".
tadziak
Użytkownik forum

To korzystając z okazji, ze tacy są wszyscy na tym forum pomocni, chciałbym zapytać jeszcze o jedną kwestię. Obecnie katuję w domu router WRT54GL. Ogólnie działa nawet sympatycznie, ale nie zawsze:

Późno w nocy osiągamy transfery na 2,6 MB/s przy pobieraniu plików z Internetu. Tymczasem za dnia ta prędkość pobierania po Wifi oscyluje bardziej w granicach 1.5.2.0 MB/s.
Jednocześnie prędkość kopiowania plików po sieci, tzn. np. poberanie pliku z jednego komputera, podłączonego do routera po kablu do drugiego - po wifi- jest stabilna i nie spada poniżej 2,3-2,5 MB/s.

Oczywiście na komputerze na kablu transfer z Internetu w tym samym czasie jest maksymalny (3-3,3 MB/s).
Pytanie - co może rzutować na niższe transfery z Internetu, przy dobrych z sieci lokalnej?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

tadziak pisze:Pytanie - co może rzutować na niższe transfery z Internetu, przy dobrych z sieci lokalnej?
Dziwna sprawa. Z jednej strony powiedziałbym - zakłócenia, ze względu na zależność od pory dnia, ale wtedy i w lokalnym byłoby wolniej. Z drugiej strony powiedziałbym wina routera, ale wtedy na kablu też byłoby wolniej.

Próbowałeś bawić się zmianą kanałów?
Jaki masz soft na routerze? Oryginalny linksysowy?
tadziak
Użytkownik forum

Kanał ustwiłem taki, jaki według firmware (Tomato najnowszy) jest "wolny". Łącznie w eterze znalazł około 7-8 sieci wifi, więc tak naprawdę trudno o czystą częstotliwość.
Ogólnie kanały testowaliśmy wszystkie i nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia, za wyjątkiem niektórych, które są zupełnie przypchane i transfer na nich spada do kilkuset KB max.

Dla mnie sprawa jest również dziwna. Czy przy pobieraniu danych z Internetu liczba "śmieci kontrolnych" jest większa niż w przypadku transferu plików po sieci lokalnej (otoczenie sieciowe=>przez total commandera)?

Czy znaczenie mogą tu miec jakies dziwne ustawienia zaawansowane typu beacon, preamble, Fragmentation Threshold, RTS Threshold itp itd.?
ODPOWIEDZ