Era Blueconnect oszukuje
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Era Blueconnect oszukuje
Witam serecznie chcialem sie podzielic wrazeniami jakie odnioslem <font color="#FF00FF"><b>»»korzystając««</b></font> z uslugi blueconnect w telefonie. Jak ktos ma ta osluge i czuje sie oszukiwany to prosze o kontak, moze grupa bedzie latwiej przedstawic nasze argumenty w biurze ochrony konsumenta. Kto planuje zamowic ta usluge od ery radze o ostroznosc.
Przy 5 MB = 5120kb mozna tylko wykozystac ta uslge 102 razy w ciagu okreu rozliczeniowego. Teraz tak era liczy kazda transmisje z twojego telefonu i zaokragla ja do 50 kb. Wiec jak wpiszesz sobie w swoj broswer google.com kosztuje cie to powiedzmy transmisja z twqojego telefonu 2kb jednak dla ery jest to juz 50kb. Pojawia ci sie strona google koszt transmisji do twojego telefonu 4kb dla ery 50kb. Czyli przywoalenie jednej strony kosztuje cie 100kb, teraz wpisz sobie cos w google, kolejne 100kb, kliknij sobie na link z resultatami na twoje zapytanie kolejne dwie transakcje i twoj koszt nastepne 100kb. Kliknij na kolejny link i nastepne 100kb. Wejdz sobie na swoje email konto 100kb, otworz nowy email 100kb. Nie wyglada to na cwaniactwo i wielke oszustwo. Era nabija klientow w przyslowiowa butelke. Od maja lub czerwca wykupilem usluge 5MB by moc sprawdzic sobie maila od czasu do czasu. Z roznych powodow nie mialem dostepu to mojego konta w erze by monitorwac wykorzystanie tej uslugi, choc chec taka mialem poniewaz kazdego miesiaca przekraczalem limit i musialem dodatkowo placic za korzystanie z tej uslugi ponad limit.
Intrygowalo mnie jak to jest mozliwe skoro transakcje laczenia sie z interenetem byly w przedziale od 4kb do 30kb ze zdecydowana wiekszoscia ponizej 10kb w 95%. Po miesiacu Lipcu biezacego roku kiedy mi przyszlo do zaplaty ponad 80 zl za sam interent ponad moj limit i wykorzystanie 80MB z symetrycznym podzialem na transmisje z mojego jak i do mojego telefonu, ogarnal mnie gniew!
tym razem bylem cholernie ciekawy jak to jest mozliwe ze w telefonie wykorzystalem na transmisje do mojego telefonu ponad 40MB jak i wysalem pond 40MB. Poniewaz bylem za granica wiec dalej nie mailem dostepu do konta w erze. Po powrocie juz w nowym okresie rozliczeniowym - bierzacym zdobylem dostep do mojego konta i moglem monitorowac jak wykorzystuje ta usluge, okazalo sie ze zdecydowana wiekoszosc transakcji jest w przedziale pomiedzy 2-12kb z kilkoma transmisjami w 100kb i 200kb. jednakze wedlug ery ktora mi pokazywala wykorzystanie uslug mialem wykorzystane dopiero 1.6MB z okolo 80 transakcjami. Wiedzac ze mam jeszcze do wykorzystania ponad 3MB zaczalem testowac i odkrywac jak era oszukuje klientow.
Ku mojemu zdumieniu zaraz po przekroczeniu 96 transakcji okazalo sie ze era nalicza 0.06 za kazda transakcje. dalej testowalem, wchodzilem na strony, klikalem na linki. Wykonalem kolejnych 20 transakcji. Transakcje byly w rozmiarze 2kb z kosztem 0,06 zl 4kb z tym samym kosztem itd drobne, liczne transakcje kazda opiewajaca na sume 0,06 zl. Zaczalem kontaktowac sie z BOA i na moje uwagi bylem informowany ze przekroczylem moj limt 5 MB i za kade 50 kb place 0,06. dalej nie rozumialem bo na moim koncie w erze pokazywalo mi ze mam wykorzystane tylko niecale 2MB. Wzialem kalkulator w reke i zaczalem sumowac wszystkie wykorzystane kb. Okazalo sie ze wykorzystalem mniej niz 2MB. Wiec dalej nie rozumialem czemu era zaczyna podliczac kazde drobne kb. wymienilem kolejne kilka emailow z BOA i okzalao sie ze Era znalazla sposob nabijania klientow w butelke. Moze to i moja ignorancja ze nie potrafie czytac ze zrozumieniem, ale umowy latwe do czytania nie sa. Czytalem ze era zaokragla transmisje do 50 kb ale sadzilem ze chodzi to o dzienna sume wszystkich transakcji, a nie kazda z osobna.
dla ery nie jest istotna sesja TCP/IP, tylko jedno przywolanie strony interentowej o transakcji 4kb daje wykorzystanie uslugi dwa razy po 50 kb. Okazuje sie ze jak ja przywoluje strone google, to transmisja 2kb z mojego telefonu jest zaokraglana do 50kb z kosztem 0,06 teraz w mojej przegladarce pojawia sie google co ma odzwierciedlenie w transmisji do mojego telefonu 4kb, wiec jest zaokraglone do 50kb i nastepne 0,06. teraz sobie cos wpisze w google i kolejna transmisja z mojego telefonu 2kb - dla ery 50kb z kosztem dla mnie 0,06, itd itd. latwo skalkulowac ze przy transmisjach nie przekraczajacych 20kb czy nawet zdecydowanie ponizej i tak jestem tylko w stanie kliknac w mojej przegladarce nie wiecej niz 102 razy by wykorzystac limit 5MB, polowe z tego bedzie mnie kosztowalo przywolywanie stron - transmisja z mojego telefonu i wyswietlenie czego szukam w przegladarce transmisja do mojego telefonu.
Teraz zaczynam rozumiec jak moglem wyslac 40 MB z mojego telefonu w miesiacu lipcu. 40MB po odpowiednim zaokraglaniu 4kb do 50kb za kazdym razem jest w przyblizeniu odpowiednikiem 812 transakcji - klikania na co kolwiek w przegladarce. nastepne 40 MB jest rezultatem wyswietlenia 812 razy po zaokragleniu do 50kb za kazdym razem. Genialne oszustwo i sprytny sposob na oszukiwanie naiwnego klienta!
Szukam teraz innych ofiar ktore czuja sie oszukane by byc grupa i przedstawic skarge do urzedu ochrony konsumenta i zbadanie takiej praktyki od strony legalnej czy takie oszustwo ma swoje merytoryczne uzasadnienie.
Przy 5 MB = 5120kb mozna tylko wykozystac ta uslge 102 razy w ciagu okreu rozliczeniowego. Teraz tak era liczy kazda transmisje z twojego telefonu i zaokragla ja do 50 kb. Wiec jak wpiszesz sobie w swoj broswer google.com kosztuje cie to powiedzmy transmisja z twqojego telefonu 2kb jednak dla ery jest to juz 50kb. Pojawia ci sie strona google koszt transmisji do twojego telefonu 4kb dla ery 50kb. Czyli przywoalenie jednej strony kosztuje cie 100kb, teraz wpisz sobie cos w google, kolejne 100kb, kliknij sobie na link z resultatami na twoje zapytanie kolejne dwie transakcje i twoj koszt nastepne 100kb. Kliknij na kolejny link i nastepne 100kb. Wejdz sobie na swoje email konto 100kb, otworz nowy email 100kb. Nie wyglada to na cwaniactwo i wielke oszustwo. Era nabija klientow w przyslowiowa butelke. Od maja lub czerwca wykupilem usluge 5MB by moc sprawdzic sobie maila od czasu do czasu. Z roznych powodow nie mialem dostepu to mojego konta w erze by monitorwac wykorzystanie tej uslugi, choc chec taka mialem poniewaz kazdego miesiaca przekraczalem limit i musialem dodatkowo placic za korzystanie z tej uslugi ponad limit.
Intrygowalo mnie jak to jest mozliwe skoro transakcje laczenia sie z interenetem byly w przedziale od 4kb do 30kb ze zdecydowana wiekszoscia ponizej 10kb w 95%. Po miesiacu Lipcu biezacego roku kiedy mi przyszlo do zaplaty ponad 80 zl za sam interent ponad moj limit i wykorzystanie 80MB z symetrycznym podzialem na transmisje z mojego jak i do mojego telefonu, ogarnal mnie gniew!
tym razem bylem cholernie ciekawy jak to jest mozliwe ze w telefonie wykorzystalem na transmisje do mojego telefonu ponad 40MB jak i wysalem pond 40MB. Poniewaz bylem za granica wiec dalej nie mailem dostepu do konta w erze. Po powrocie juz w nowym okresie rozliczeniowym - bierzacym zdobylem dostep do mojego konta i moglem monitorowac jak wykorzystuje ta usluge, okazalo sie ze zdecydowana wiekoszosc transakcji jest w przedziale pomiedzy 2-12kb z kilkoma transmisjami w 100kb i 200kb. jednakze wedlug ery ktora mi pokazywala wykorzystanie uslug mialem wykorzystane dopiero 1.6MB z okolo 80 transakcjami. Wiedzac ze mam jeszcze do wykorzystania ponad 3MB zaczalem testowac i odkrywac jak era oszukuje klientow.
Ku mojemu zdumieniu zaraz po przekroczeniu 96 transakcji okazalo sie ze era nalicza 0.06 za kazda transakcje. dalej testowalem, wchodzilem na strony, klikalem na linki. Wykonalem kolejnych 20 transakcji. Transakcje byly w rozmiarze 2kb z kosztem 0,06 zl 4kb z tym samym kosztem itd drobne, liczne transakcje kazda opiewajaca na sume 0,06 zl. Zaczalem kontaktowac sie z BOA i na moje uwagi bylem informowany ze przekroczylem moj limt 5 MB i za kade 50 kb place 0,06. dalej nie rozumialem bo na moim koncie w erze pokazywalo mi ze mam wykorzystane tylko niecale 2MB. Wzialem kalkulator w reke i zaczalem sumowac wszystkie wykorzystane kb. Okazalo sie ze wykorzystalem mniej niz 2MB. Wiec dalej nie rozumialem czemu era zaczyna podliczac kazde drobne kb. wymienilem kolejne kilka emailow z BOA i okzalao sie ze Era znalazla sposob nabijania klientow w butelke. Moze to i moja ignorancja ze nie potrafie czytac ze zrozumieniem, ale umowy latwe do czytania nie sa. Czytalem ze era zaokragla transmisje do 50 kb ale sadzilem ze chodzi to o dzienna sume wszystkich transakcji, a nie kazda z osobna.
dla ery nie jest istotna sesja TCP/IP, tylko jedno przywolanie strony interentowej o transakcji 4kb daje wykorzystanie uslugi dwa razy po 50 kb. Okazuje sie ze jak ja przywoluje strone google, to transmisja 2kb z mojego telefonu jest zaokraglana do 50kb z kosztem 0,06 teraz w mojej przegladarce pojawia sie google co ma odzwierciedlenie w transmisji do mojego telefonu 4kb, wiec jest zaokraglone do 50kb i nastepne 0,06. teraz sobie cos wpisze w google i kolejna transmisja z mojego telefonu 2kb - dla ery 50kb z kosztem dla mnie 0,06, itd itd. latwo skalkulowac ze przy transmisjach nie przekraczajacych 20kb czy nawet zdecydowanie ponizej i tak jestem tylko w stanie kliknac w mojej przegladarce nie wiecej niz 102 razy by wykorzystac limit 5MB, polowe z tego bedzie mnie kosztowalo przywolywanie stron - transmisja z mojego telefonu i wyswietlenie czego szukam w przegladarce transmisja do mojego telefonu.
Teraz zaczynam rozumiec jak moglem wyslac 40 MB z mojego telefonu w miesiacu lipcu. 40MB po odpowiednim zaokraglaniu 4kb do 50kb za kazdym razem jest w przyblizeniu odpowiednikiem 812 transakcji - klikania na co kolwiek w przegladarce. nastepne 40 MB jest rezultatem wyswietlenia 812 razy po zaokragleniu do 50kb za kazdym razem. Genialne oszustwo i sprytny sposob na oszukiwanie naiwnego klienta!
Szukam teraz innych ofiar ktore czuja sie oszukane by byc grupa i przedstawic skarge do urzedu ochrony konsumenta i zbadanie takiej praktyki od strony legalnej czy takie oszustwo ma swoje merytoryczne uzasadnienie.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Era Blueconnect oszukuje
Mam taki sam problem w Plusie, odpowiedź jest jedna: telefon/sieć nie trzyma sesji.
Wydaje mi się z moich obserwacji, że opera mini jest winowajcą w niektórych telefonach
Wymyśliłem sposób jak to "ominąć", otwierasz w telefonowej przeglądarce google.pl a potem otwierasz Operę.
Wydaje mi się z moich obserwacji, że opera mini jest winowajcą w niektórych telefonach
Wymyśliłem sposób jak to "ominąć", otwierasz w telefonowej przeglądarce google.pl a potem otwierasz Operę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Albo uruchomić Palringo.marens pisze:Wymyśliłem sposób jak to "ominąć", otwierasz w telefonowej przeglądarce google.pl a potem otwierasz Operę.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W erze (mam tt) żaden z tych sposobów nic nie daje (przynajmniej na moim se k610i) Jak raz mnie na 10zł oskubali to od tego czasu z ich neta nie korzystam, choć tt dalej mam.
Nic im nie udowodnisz, wg nich sesje były zrywane i tyle. Jedyny sposób to zmiana operatora.zxj24 pisze:Szukam teraz innych ofiar ktore czuja sie oszukane by byc grupa i przedstawic skarge do urzedu ochrony konsumenta i zbadanie takiej praktyki od strony legalnej czy takie oszustwo ma swoje merytoryczne uzasadnienie.
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 21:51 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Z tego co napisałeś wynika (jak wywnioskowali wcześniej koledzy) że Twój telefon nie trzyma sesji. To nienormalne że rozpoczyna nową sesję po każdym odświeżeniu/wczytaniu strony. Era i tak jest znacznie lepsza od Plusa, który w pakietach danych rozlicza osobno dane wysłane i odebrane co 100kB, czyli każdą sesję zaokrągla do 200kB.zxj24 pisze:Wiec jak wpiszesz sobie w swoj broswer google.com kosztuje cie to powiedzmy transmisja z twqojego telefonu 2kb jednak dla ery jest to juz 50kb. Pojawia ci sie strona google koszt transmisji do twojego telefonu 4kb dla ery 50kb. Czyli przywoalenie jednej strony kosztuje cie 100kb, teraz wpisz sobie cos w google, kolejne 100kb, kliknij sobie na link z resultatami na twoje zapytanie kolejne dwie transakcje i twoj koszt nastepne 100kb. Kliknij na kolejny link i nastepne 100kb.(...)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie pisał o tym? Era ma tylko taki sposób rozliczania. Bez pakietu w tt jedna sesja to jest 2x 72gr (500kB)Blido pisze:Era i tak jest znacznie lepsza od Plusa, który w pakietach danych rozlicza osobno dane wysłane i odebrane co 100kB
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Problem z rozłączeniem sesji miałem na N6610i/K510i/K800i/N95 w Erze/Plusie i ostatnio odpuściłem internet w komórce. Nawet nie ma sensu zgłaszać na to reklamacji, bo i tak operator powie że rozłączałeś się i podłączałeś. Przerabiałem to, np przez 15min 25 pobrano/wysłano 100kB w Plusie co kilkadziesiąt sekund...
-
Ja mam taki sam problem z rozłączaniem, ale to nie wszystko! Posiadam Nokie N81 w eratt i kupiłem ten
pakiet (a właściwie aktywowałem za darmo, bo pierwszy miesiąc za darmo). Tylko, że wcale nie mam 5 MB! Od pierwszego użycia internetu po zakupieniu bierze mi już po 10 groszy. A nic jeszcze nie wykorzystałem! Przecież po otwarciu strony google.pl jeden jedyny raz nie mogło zejść całe 5 MB! Da się coś z tym zrobić??

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W ten sam sposób zostałem oszukany, ja nie wiem jak w erze są zliczane dane kiedyś uruchomiłem bez-kabli.pl przejrzałem kilka tematów i nie było już pakietu tylko leciało Mi z konta ŻAL mówiąć jednym słowemfric11 pisze:jeden jedyny raz nie mogło zejść całe 5 MB! Da się coś z tym zrobić??

![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
Tak, to prawda, telefon/sieć nie trzyma sesji jak to powiedział ktoś wyżej. Ściągniesz i wyślesz po 2kb, rozłączy się i pociągnie 100kb, znów się połączysz, znów po 2kb, rozłączy pociągnie następne 100kb. I za kilka kb pociągnie już 200kb. Na tym polega haczyk. Ale zainstaluj operę mini i w ustawieniach ustaw protokół socket, dzięki temu net nie będzie się rozłączać dopóki nie wyłączysz aplikacji.(a tak na marginesie, jak masz limit 5mb to zaznacz jeszcze sobie opcję mały ekran i ewentualnie bez obrazków, to pozwoli ci na miejszy transfer danych)
Moja druga rada: OLEJ TĄ ERĘ !! takie limity to przeszłość !! Przejdź na simplusa, tam masz za 5zł 25MB, a za 10zł 100mb. Ewentualnie na playa, ale tam najmniejszy i najtańszy limit kosztuje 15zł za 500MB !!!!!! Ja to ten pakiet ery wykorzystałem w pół dnia![:]](./images/smilies/splash.gif)
Moja druga rada: OLEJ TĄ ERĘ !! takie limity to przeszłość !! Przejdź na simplusa, tam masz za 5zł 25MB, a za 10zł 100mb. Ewentualnie na playa, ale tam najmniejszy i najtańszy limit kosztuje 15zł za 500MB !!!!!! Ja to ten pakiet ery wykorzystałem w pół dnia
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2009-11-14, 15:30 przez Excel38, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze Szukam Tańszego Internetu 

- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Wg mnie nie bylo pelnego pakietu - mimo ze to karta to sa okresy rozliczeniowe i do poczatku najblizszego cyklu na pewno nie bylo 5 MB od wlaczenia pakietu.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Czyli powinno mi "doładować" to 5 mb za jakiś czas?
edit
"Doładowało" mi to 5 mb za jakiś tydzień po aktywacji.
edit
"Doładowało" mi to 5 mb za jakiś tydzień po aktywacji.