Na wstepie opisze problem, wiec tak, podlaczylem do swego blaszaka karte WiFi (na PCI) w celu zrobienia sieci bezprzewodowej i ewentualnego udostepniania internetu oraz innych multimediow. Pobralem sterowniki do mego systemu, ktorym jest Vista Buisness 64 bit, wszystko ladnie szlo, zadnych zgrzytow, ale probuje wyszukac moja siec (karta wifi w laptopie) i karta jej nie znajduje, a bierze sie to stad iz w "zarzadzaj polaczeniami sieciowymi" polaczenie sieci bezprzewodowej jest wylaczone, klikam prawym przyciskiem myszy, wybieram "wlacz", niby cos tam probuje sie wlaczyc a i tak nie jest wlaczone. Tu wlasnie jest moj problem, nie wiem jak zmusic karte do wspolpracy, zainstalowalem Service Packa 2 bo podobno ma jakies usprawnienia w "sieciach", ale to nie pomoglo, pobieralem rozne wersje sterownikow, tzn ze strony Gigabyte i ze strony producenta uklad (Ralink), nadal klapa. jezeli chodzi o sprawnosc karty, to na pewno jest sprawna, u kolegi na XP smiga az milo. Swego czasu mialem tez siecowke WiFi na usb i dokladnie ten sam problem mialem, a sieciowka tez byla na pewno sprawna.
Z informacji ktore, uwazam, moga sie przydac to:
- system operacyjn: Vista 64 bit;
- podlaczony modem huaweii e220 (moze to ze lacze sie z siecia "telefoniczna przeszkadza? probowalem odlaczyc modem, usuwac go z systemu, jak i polaczenie, ale bez zmian) ;
- mam zintegrowana, i wlaczona, karte LAN (sprawdzalem, jej wylaczenie tez nie pomaga).
- Sieciowka to: Gigabyte WP01GS.
Zwracam sie z teraz z pytaniem do was, co z tym fantem zrobic ? ktos sie spotkal, ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie ?

z gory dziekuje za pomoc i odpowiedzi.
PS jezeli w zlym dziale to wybaczcie, nie do konca wiedzialem gdzie to umiescic.