internet na 2 kompach ;-(

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcin Stos
Początkujący użytkownik forum

internet na 2 kompach ;-(

Post autor: Marcin Stos »

Witam!

Przeglądałem forum, ale niestety nie znalazłem rozwiazania mojego problemu :cry: Sprawa wyglada nastepująco: chcę mieć internet na dwóch komputerach jednocześnie, łączę się przez N6230+DKU-2+iPlus. Każdy z komputerów jest wyposażony w karte sieciową LAN i pracuje na systemie Windows98SE z SP 2.0.2. Komputery są połączone ze sobą "skrętką skrosowaną".
Problem jest następujący:
1. komputery się "widzą" tylko przez protokół NetBEUI, przez TCP/IP mówi mi ze nie można przeglądać sieci :(
2. po zainstalowaniu na komputerze-hoscie "Udostępniania połączenia internetowego" po połączeniu się przez Dial-Up nie mam żadnego transferu :?

Może ktoś z was próbował już kiedyś udostepnić łącze na Win98 :?: Byłbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam

P.S. A może muszę zainstalować jakiś serwer proxy :?: Jeżeli tak to jaki będzie działał pod Win98??

P.S.2 Jeżeli temat się już pojawil a ja w jakis sposób go przeoczyłem to proszę o usunięcie tego tematu.
Nokia 6230 + DKU2 + iPlus
dj_turbo

Re: internet na 2 kompach ;-(

Post autor: dj_turbo »

Witam !
Po pierwsze podstawa to łącznosć kompów przez TCP/IP, bez tego lipa, nic nie ruszy, sprawa numer 2 to MUSISZ być zalogowany do systemu (Windows). W tym celu uzyj Klienta Microsoft Windows (NIE Family)i załóz użytkownika. Na jednym i drugim kompie muszisz być zalogowany. Na kompie hoscie masz IP - 192.168.0.1 (ustawi Ci to automatycznie program dla karty która ma to dalej dzielić, połaczenia iPlusa nie ruszasz) a na kliencie ustawiasz 192.168.0.2. Potem na kompie gościu brama to 192.168.0.1 DNS 194.204.152.34 lub takie jakie Ci daje Twój operator (Plus). Potem robisz test łączności, na kompie host robisz ping 192.168.0.2 i odwrotnie, na gościu 192.168.0.1 jesli dostaje odpowiedź to git i jedziemy dalej.Na kompie host robisz np. ping wp.pl, jest ? no to git, to teraz na gościu ping wp.pl jest ? no to hula gula. Jak nie ma no to już iPlus , telefon itd sprawdzasz, ważne żeby kompy widziały sie przez TCP/IP, protokół NETBeui możesz w ogóle wywalić.
-= DJ TurbO =-
Marcin Stos

Re: internet na 2 kompach ;-(

Post autor: Marcin Stos »

Zrobione z pomocą kumpla, zamykam temat :lol:
Nokia 6230 + DKU2 + iPlus
ODPOWIEDZ