czy można zaadaptować starą antenę Sferii do potrzeb iPlusa?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mika
Początkujący użytkownik forum

czy można zaadaptować starą antenę Sferii do potrzeb iPlusa?

Post autor: mika »

Witam,
mam starą antenę od Sferii, nie od modemu AnyDAta, tylko taką starą jeszcze do samego telefonu (bazy) montowaną, chyba to jest kierunkowa antena, tzn jest taki metalowy pręt skierowany w stronę nadajnika z poprzecznymi prętami mniejszymi (kupiona w dipolu na hasło sferia).

czy ktos wie, czy można to wykorzystać do Iplusa? i czy istnieje jakaś przejściówka?

przepraszam za ten "fachowy" opis, ale jestem kompletną laiczką w tym względzie

wzięłam Iplusa na próbę i w domu generalnie działa baaaardzo słabo, ale jak do modemu dołożę kabel przedłużający i położę go na dachu (w torebce plastikowej, bo pada :) ), to łapię HSDPA i transfer rośnie mi do ok 250 KB/s (w sferii mam mak 15 KB/s a zdarza się pół)
wiem, że mogę dokupić antenę do iPlusa, ale gdyby dało się użyć antenę, która już jest przymocowana do komina, to po pierwsze byłaby to oszczędność, po drugie wygoda
będę wdzięczna za pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: czy można zaadaptować starą antenę Sferii do potrzeb iPlusa?

Post autor: wojteks »

mika pisze:o łapię HSDPA i transfer rośnie mi do ok 250 KB/s
Musisz kupić inną antenę, taką na pasmo 2.1GHz (UMTS), kabel antenowy o odpowiedniej długości i konektor do posiadanego modemu o ile ma gniazdo anteny zewnętrznej.
Jeżeli nie ma gniazda to ten co msz sprzedaj i kup taki z gniazdem albo dokup router 3G, ustaw na strychu (tam gdzie masz zasięg) i do komputera będzie podłączony kabel ethernet albo po WiFi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ