Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Witam
Mam taki problem...
W środę został włączony mi internet CDMA (Wcześniej był onange EDGE/3G przedłużałem umowę) pierwsze 2 godzinki internet działał bardzo dobrze transfer rzędu 80-150 kilo (zależy z skąd) po 2-3 godzinach nagle modem dostał dziwnej zawieszki i wszystko padło..
uruchomiłem od nowa komputer i ku mojemu zdziwieniu net drastycznie zwolnił podczas ściągania nie przekracza 15 kilo...i tak jest do tej pory..zasięg mam pełny (nadajnik 500 metrów od domu) nie wiem dlaczego tak się stało mógłby ktoś mi pomóc będę bardzo wdzięczny(limit na pewno jeszcze mam bo ściągnąłem dopiero 200 mb
czekam na odpowiedzi
pozdro
Mam taki problem...
W środę został włączony mi internet CDMA (Wcześniej był onange EDGE/3G przedłużałem umowę) pierwsze 2 godzinki internet działał bardzo dobrze transfer rzędu 80-150 kilo (zależy z skąd) po 2-3 godzinach nagle modem dostał dziwnej zawieszki i wszystko padło..
uruchomiłem od nowa komputer i ku mojemu zdziwieniu net drastycznie zwolnił podczas ściągania nie przekracza 15 kilo...i tak jest do tej pory..zasięg mam pełny (nadajnik 500 metrów od domu) nie wiem dlaczego tak się stało mógłby ktoś mi pomóc będę bardzo wdzięczny(limit na pewno jeszcze mam bo ściągnąłem dopiero 200 mb
czekam na odpowiedzi
pozdro
-
Łączę przez usb i innej opcji niestety nie mam. Błąd pojawia sie w axessmanagerze podczas uwierzytelniania. Zdjęcie pinu z karty to oznacza wyłączanie jego sprawdzenia w axessmanagerze?
Tak.stelmach_zdunia pisze:Zdjęcie pinu z karty to oznacza wyłączanie jego sprawdzenia w axessmanagerze?
-
- Stały użytkownik forum
Cóż, nie łączyłem się axesstelem przez usb, więc niewiele mogę powiedzieć. Czy w zakładce "ogólne" w wyborze systemu masz zaznaczone "Tylko 1xEvDO"? Poza tym czy masz wybrany odpowiedni profil połączenia usb i wpisałeś właściwą nazwę użytkownika i hasło?
-
Profil jest jeden domyslny. Połączenie zaznaczone tak jak napisałes. A na windows 98se nawet axessmanager nie chce działac
[ Dodano: 2009-11-19, 22:35 ]
A da się łączyc przez usb bez axesmanager??

[ Dodano: 2009-11-19, 22:35 ]
A da się łączyc przez usb bez axesmanager??
-
- Stały użytkownik forum
Ale czy masz w tym profilu wpisane właściwe hasło i login z umowy? Jeśli nie, to edytuj go i wpisz poprawne dane. Następnie ustaw profil jako domyślny. Zakładam, że przełącznik z tyłu modemu masz ustawiony na "usb".
Teoretycznie da się używać axesstela przez usb bez axessmanagera, po zainstalowaniu sterowników Windows widzi go jako standardowy modem. Pozostaje jeszcze skonfigurować połączenie dial-up na tym modemie, wpisać login, hasło, numer (#777) lub użyć axessmanagera w celu utworzenia tego połączenia.
Może być jeszcze jedna przyczyna braku połączenia, być może twoja karta R-UIM nie została jeszcze aktywowana, ale to możesz wyjaśnić kontaktując się z BOK-iem.
Teoretycznie da się używać axesstela przez usb bez axessmanagera, po zainstalowaniu sterowników Windows widzi go jako standardowy modem. Pozostaje jeszcze skonfigurować połączenie dial-up na tym modemie, wpisać login, hasło, numer (#777) lub użyć axessmanagera w celu utworzenia tego połączenia.
Może być jeszcze jedna przyczyna braku połączenia, być może twoja karta R-UIM nie została jeszcze aktywowana, ale to możesz wyjaśnić kontaktując się z BOK-iem.
-
Jest szansa że dowiem się o co chodzi z tym moim netem? 

-
- Stały użytkownik forum
martin1221, przyczyną twojego problemu może być jednak przekroczony limit. Dzieje się tak ponieważ na początku nie dostajesz całych 3GB, tylko jakąś część tego, w zależności od tego ile dni pozostało ci do początku nowego okresu rozliczeniowego.
Dla przykładu, jeśli włączą ci internet 1 dnia miesiąca, a twój okres rozliczeniowy zaczyna się powiedzmy 4 dnia każdego miesiąca, to dostaniesz na początek tylko jedną dziesiątą limitu, czyli jakieś 300 MB.
Możesz to sprawdzić dzwoniąc do BOK, bo na Orange Online sprawdzania stopnia wykorzystania transferu jak nie było tak nie ma.
A tu jeszcze info o okresach rozliczenowych Orange:
Dla przykładu, jeśli włączą ci internet 1 dnia miesiąca, a twój okres rozliczeniowy zaczyna się powiedzmy 4 dnia każdego miesiąca, to dostaniesz na początek tylko jedną dziesiątą limitu, czyli jakieś 300 MB.
Możesz to sprawdzić dzwoniąc do BOK, bo na Orange Online sprawdzania stopnia wykorzystania transferu jak nie było tak nie ma.
A tu jeszcze info o okresach rozliczenowych Orange:
Kod: Zaznacz cały
Okres rozliczeniowy to przedział czasowy, za który została wystawiona faktura.
Orange dokonuje rozliczenia za świadczone usługi w stałych okresach. Numer abonencki jest przypisany do jednego z tych okresów. Jest ich 10 i rozpoczynają się od dni miesiąca:
1, 4, 6, 10, 14, 16, 19, 24, 26, 29
-
Internet na innym kompie normalnie działa. No nic popróbuje jeszcze ale dzieki za pomoc
-
Jeżeli to limit to bardzo bym się zdziwił ponieważ u mnie okres zaczyna się 19 listopada...do BoK wczoraj dzwoniłem i stwierdzili ze żadnych limitów nie ma zasięg też dobry i mądry pan stwierdził ze to nie jest ich wina tylko serwerów innych dostawców nie docierały do niego moje argumenty....po za tym nie może to byc wina serwerów ponieważ bez względu na porę dnia czy nocy nie ma żadnej różnicy 10-15 kilo max więcej się nie bujnie albo jest taki skok 40 50 kilo przez 2 sekundy i potem przez 10 sekund nic się nie dzieje....strasznie dziwna sprawa...dzisiaj pójdę do kolegi który ma taki sam router podłącze u niego swój zobaczę jak u niego działa....już nie wiem czego się chwytać może mam na kompie jakiegoś wirusa który w jakiś dziwny sposób blokuje łącze
jak wrócę to zdam relację

-
- Stały użytkownik forum
A czy jesteś pewien, że system albo jakiś program nie pobiera aktualizacji w tle i nie zapycha łącza? Często dzieje się to zupełnie bez wiedzy użytkownika.
-
- Stały użytkownik forum
o 19.50 rozłączyło internet po 15 minutach znów wróciło do normy. Bez resetu, nic nie robiłem. Dioda signal migała z zielonej na pomarańczową. <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy coś majstrują czy nie, ale od 3 dni mam podobne problemy. Wcześniej było wszystko cacy 

- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A u mnie wcale nie ma netu. Mniej więcej o tym samym czasie rozłączyło połączenie.. Też coś z zasięgiem - co jakiś czas się włącza na moment dioda signal i to wszystko. Połączenia nie ma. Zgłosiłem do BOK-u, ale dowiem się czegoś pewnie dopiero w poniedziałek. Wcześniej też mi wszystko chodziło bez zarzutu.belchatowianin pisze:o 19.50 rozłączyło internet po 15 minutach znów wróciło do normy. Bez resetu, nic nie robiłem. Dioda signal migała z zielonej na pomarańczową. »»nie wiem«« czy coś majstrują czy nie, ale od 3 dni mam podobne problemy. Wcześniej było wszystko cacy
-
- Stały użytkownik forum
U mnie 2min temu znów to samotrybun pisze:A u mnie wcale nie ma netu. Mniej więcej o tym samym czasie rozłączyło połączenie.. Też coś z zasięgiem - co jakiś czas się włącza na moment dioda signal i to wszystko. Połączenia nie ma. Zgłosiłem do BOK-u, ale dowiem się czegoś pewnie dopiero w poniedziałek. Wcześniej też mi wszystko chodziło bez zarzutu.

-
kerr jestem pewien nic nie pobiera żadnej aktualizacji..przed godzinką byłem u kolego który ma identyczny internet a mieszka 300 metrów ode mnie...Ma taki sam modem jak ja jego net transfery 80-120 kilo czyli normalnie.podłączyliśmy mój ttak samo ja u mnie 10-12 kilo max.
kolega stwierdził ze naprawę coś z limitami jest nie tak.Jutro zadzwonię do nich jeszcze raz i wypytam może jakiś nieporozumienie....Tylko dlaczego przez 2 godziny w środę było dobrze?
Wszystko sprowadza sie do tego co napisałeś wcześniej może naprawdę jakiś cząstkowy limit mi dali i jeszcze tego właściwego nie wprowadzili....
kolega stwierdził ze naprawę coś z limitami jest nie tak.Jutro zadzwonię do nich jeszcze raz i wypytam może jakiś nieporozumienie....Tylko dlaczego przez 2 godziny w środę było dobrze?
Wszystko sprowadza sie do tego co napisałeś wcześniej może naprawdę jakiś cząstkowy limit mi dali i jeszcze tego właściwego nie wprowadzili....
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
belchatowianin, Nie wiem w czym jest problem ale mi się połowicznie udało go rozwiązać.. Otóż zainstalowałem sterownik usb i przełączyłem modem na tryb usb.. P podłączeniu kabla oczywiście.. Sygnał jest stabilny i net śmiga aż miło.. Nie mam jednak pojęcia dlaczego na kablu sieciowym nie ma sygnału..belchatowianin pisze:[....]
U mnie 2min temu znów to samo. Dioda signal raz pomarańczowa(83-86db) raz zielona (79db), przez moment miałem zasięg 66 db
![]()
. Połączenia oczywiście nie było. »»nie wiem«« o co w tym wszystkim chodzi.
Znalazłem przyczynę moich kłopotów. Był nią kabel sieciowy, po wymianie na inny wszystko z netem jest w porządku.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-21, 10:11 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-11-21, 10:10 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
ale u mnie wifi tez nie chodzi wiec wina kabla to nie jest:). To jest problem w orange.trybun pisze: belchatowianin, Nie wiem w czym jest problem ale mi się połowicznie udało go rozwiązać.. Otóż zainstalowałem sterownik usb i przełączyłem modem na tryb usb.. P podłączeniu kabla oczywiście.. Sygnał jest stabilny i net śmiga aż miło.. Nie mam jednak pojęcia dlaczego na kablu sieciowym nie ma sygnału..
Znalazłem przyczynę moich kłopotów. Był nią kabel sieciowy, po wymianie na inny wszystko z netem jest w porządku.![]()
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-21, 10:11 ]
Wycinam cytat wielopoziomowy.
-
- Stały użytkownik forum
martin1221, tylko szkoda, że nie sprawdziłeś swojej karty r-uim w jego modemie. Jeśliby z twoją kartą w jego routerze transfer był normalny, wtedy można by sądzić, że coś jest nie tak z twoim sprzętem. Gdyby jednak transfery na jego sprzęcie też były marne, to winą za problem można by obarczyć Orange, ewentualnie problemem może być też wada twojej karty r-uim.
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Co ma karta R-UIM do wiatraka? Karta ta służy tylko i wyłącznie do autoryzacji klienta w sieci, nic więcej nie daje.. Nie działa karta, nie działa nic...
Limit jak nic.. 12kB/s bierze się z chwilowego transferu początkowego (tak działa limitowanie w Orange, że pierwsze 1/4 sekundy potrafi przywalić 0.5 Mbps ale potem tnie). Stale powinno być nie więcej niż 8kB/s po limicie. A jak nie to modemik na reklamację...
Limit jak nic.. 12kB/s bierze się z chwilowego transferu początkowego (tak działa limitowanie w Orange, że pierwsze 1/4 sekundy potrafi przywalić 0.5 Mbps ale potem tnie). Stale powinno być nie więcej niż 8kB/s po limicie. A jak nie to modemik na reklamację...
-
- Stały użytkownik forum
Jednak, użytkownicy już mieli problemy z prędkością z powodu wadliwej karty. Proponuję zapoznać się np. z tym wątkiem.
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
OK, może faktycznie problem tego dotyczył.. Po prostu dla mnie to co najmniej dziwne bo karta w żaden sposób nie odpowiada za prędkość transferu. Chyba że obciążała modem w jakiś sposób a ten musiał się nią zajmować zamiast zarządzać przesyłem.. Lub, karta miała jakieś niewłaściwe parametry?
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
-
Mi tez się wydaje że to limit bo cóż bym innego...Wczoraj dzwoniłem do BOK..Powiedziałem co miałem do powiedzenia i pani W BOK stwierdziła że coś tam z tym moim limitem jest nie tak i niby odblokowała i wszystko za parę godzin miało być ok....Więc sobie spokojnie czekam(dzwoniłem o 12 do 22 żadnej zmiany)Wiec wmówiłem sobie że może dzisiaj będzie dobrze niestety jest ten sam *** tak jak napisał Digitall transfery są ok 10 kilo czasem skoczy do 20 przez sekundę a potem to samo średnia pewnie wyjdzie 8 ale od środy kiedy to odblokowano mi internet 300 mega dopiero zużyłem więc dziwna sprawa...
a orange sobie w kulki leci bo codziennie dzwonie a oni znajdują jakis problem rozwiązują go na 2-gi dzień ma być dobrze a jest to samo...już mi sie nie chce do nich dzwonić.A tak nawiasem to dzisiaj ten internet więcej nie działa jak działa zanim zacznie stronkę otwierać to minuta minie

a orange sobie w kulki leci bo codziennie dzwonie a oni znajdują jakis problem rozwiązują go na 2-gi dzień ma być dobrze a jest to samo...już mi sie nie chce do nich dzwonić.A tak nawiasem to dzisiaj ten internet więcej nie działa jak działa zanim zacznie stronkę otwierać to minuta minie

Widzę że jesteś z Pisza-czy to jest z Warmińsko -Mazurskiego? jeśli tak to gdzie masz nadajnik?
-
Nie jestem z okolic Pisza dokładnie z Jeży a nadajnik mam tuż za oknem.Nadajnik ten na 100% jest przystosowany do CDMA ponieważ kilka osób w mojej miejscowości ma już ten internet i działa im bez zarzutu
[ Dodano: 2009-11-22, 13:02 ]
Moim zdaniem problem na 95% tkwi w limicie ...innej możliwości nie widzę
[ Dodano: 2009-11-22, 13:02 ]
Moim zdaniem problem na 95% tkwi w limicie ...innej możliwości nie widzę
-
Udało mi się ustawić ten internet pod windowsem 98 przez usb, jednak za kazdym razem gdy włącze kompa od nowa to nie wykrywa modemu i musze od nowa instalowac sterowniki do niego
W menedżerze urządzeń modem jest normalnie widziany, ale gdy chce nawiązać połączenie to nie udaje sie to. Dodam, że łącze się przez połaczenia sieciowe w systemie bo axesstell manager nie działa w windowsie 98. Jakies pomysły macie??

- kwj
- Użytkownik forum
I może w tym problem, trzeba pamiętać o tzw. stożku martwym wokół nadajnika.martin1221 pisze:nadajnik mam tuż za oknem.Nadajnik ten na 100% jest przystosowany do CDMA ponieważ kilka osób w mojej miejscowości ma już ten internet i działa im bez zarzutu
Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 16:42 przez kwj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
u mnie znowu problem z prędkością.Tydzień temu 16.11 miałem pierwszy dzień rozliczeniowy i równiutko przez tydzień czasu wszystko ładnie,pięknie aż tu nagle kiszka ; / 64kb nie wiedzieć czemu mimo że przez ten tydzień pobrałem max 300mb ... wysłałem im maila czyli teraz poczekam parę dni na odp.
spróbuje się także dodzwonić ale szczerze to cienko to widzę ; /
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-11-23, 17:01 ]
Kolego tak to na forum nie piszemy.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-11-23, 17:01 ]
Kolego tak to na forum nie piszemy.

Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 17:01 przez Ragu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ewidentnie to wyglada na wykorzystany limit, zliczasz wykorzystany transfer jakims programem typu netmeter?Na pewno to nie wina tego ze znajdujesz sie tak blisko bo wtedy w ogole by musialo Ci nie dzialac, a nie tylko po tygodniu od nowego okresu rozliczeniowego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pobieranie to jedno a otwieranie stron, oglądanie zdjęć, filmów na YT czy podobnych serwisach też pożera transfer.Ragu pisze:mimo że przez ten tydzień pobrałem max 300mb
Nie pomagam na PW!
-
kwj, na pewno to nie ten stożek u sąsiada dział ok a mieszka na tej samej wysokości
zgłosiłem sprawę do działu technicznego mają do mnie oddzwonić do 26 listopada...ciekawe czy oddzwonią znając życie to nie i znowu będę musiał dzwonić ....
Już mam dosyć tego ogange chyba wyruszę do punktu sprzedaży

Już mam dosyć tego ogange chyba wyruszę do punktu sprzedaży